Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen bestraten

Prijzen bestraten

Bent u van plan om uw tuin of oprit te laten voorzien van bestrating? Wilt u op deze manier een uitstekende uitstraling in combinatie met een stevige ondergrond realiseren? Dat is perfect mogelijk. Op deze pagina zetten we graag voor u de verschillende mogelijkheden op vlak van bestrating inclusief hun kostprijs voor u op een rijtje.

Prijzen camerabewaking

 
Wat zijn de kosten van bestraten voor u?

Hoeveel kost bestrating?

kostenDe kostprijs die voor bestrating in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van het project in kwestie. Dit komt omdat er verschillende mogelijkheden bestaan op vlak van bestrating. Onderstaande tabel geeft u een goed beeld van de verschillende mogelijkheden inclusief de kostprijs die er aan is verbonden.

Type bestrating Gemiddelde kostprijs
Stenen Tussen 16 & 66 euro per vierkante meter
Grind of split Tussen 11 & 13 euro per vierkante meter
Kosten van de stratenmaker (per uur) Tussen 32 & 62 euro per uur
Kosten van de stratenmaker (per vierkante meter) Tussen 12 & 22 euro per vierkante meter
Voorrijkosten Tussen 0,30 en 0,45 euro per kilometer
Ophoog- en voegzand Tussen 55 & 75 euro per kubieke meter
Opsluitbanden Tussen 3 & 6 euro per meter
  • Voordeligste oplossing: De goedkoopste oplossing op vlak van het bestraten van uw terrein is om gebruik te maken van grind of split. U kunt uiteraard ook kiezen voor tegels, maar deze zijn een stuk duurder. De prijs die in rekening wordt gebracht voor grond varieert tussen de 11 en 13 euro. Het voordeel van grind is dat u het behoorlijk eenvoudig zelf kunt leggen. Wilt u deze opdracht toch uitbesteden aan een stratenmaker? In dat geval zult u rekening moeten houden met een prijskaartje die is gelegen tussen de 12 en 22 euro per vierkante meter.
  • Gemiddelde oplossing: Heeft u een oprit die bestraat moet worden? In dat geval is het belangrijk om te kiezen voor echt goede tegels. Het spreekt immers voor zich dat een oprit het gewicht moet kunnen dragen van één of meerdere auto’s. Omwille van deze reden is het dan ook aan te raden om gebruik te maken van bestrating die beschikt over een dikte van minimaal 7 centimeter. Omwille van deze reden wordt er dan ook vaak gebruik gemaakt van klinkers. Klinkers zijn aan te kopen voor een kostprijs die is gelegen tussen de 32 en 42 euro per vierkante meter.
  • Meest luxueuze oplossing: Beschikt u over een groot terras welke u wenst te laten bestraten in een mooi sierpatroon? Wilt u hiervoor gebruikmaken van luxe tegels van natuursteen? Wanneer er wordt gekozen voor een dergelijk, ingewikkeld sierpatroon dient u er rekening mee te houden dat de stratenmaker behoorlijk wat meer tijd zal nodig hebben om het project uit te kunnen voeren. Een stratenmaker brengt voor een dergelijk project in ieder geval een prijskaartje in rekening die is gelegen tussen de 35 en 65 euro per uur. Voor het aankopen van natuursteen zoals bijvoorbeeld marmer of graniet moet bovendien nog eens rekening worden gehouden met een extra prijskaartje van tussen de 35 en 70 euro per vierkante meter.

De prijsopbouw van bestraten

Wanneer we de prijs die voor het bestraten van een tuin in rekening wordt gebracht in detail gaan bekijken kunnen we vaststelen dat deze bestaat uit twee delen. We onderscheiden op dit vlak enerzijds de arbeidskosten die goed zijn voor een totaal van 72 procent. De overige 28 procent wordt voorbehouden voor de materiaalkosten.

Keuzes die de prijs van bestrating beïnvloeden

Er zijn verschillende keuzes die de kostprijs van bestraten kunnen beïnvloeden. We hebben deze verschillende keuzes even voor u op een rijtje gezet:

Keuze 1: Het soort materiaal

Het materiaal oefent een zeer aanzienlijke invloed uit op de kostprijs die voor bestrating in rekening wordt gebracht. Wanneer u bijvoorbeeld wenst gebruik te maken van een ander materiaal dan tegels kan grind een uitstekend alternatief betekenen.

  • Grind: Op vlak van bestrating is grind één van de voordeligste opties op de markt. Grind is in principe niets meer of minder dan kleine, ronde steentjes die geleverd kunnen worden in de meest uiteenlopende kleuren. Per vierkante meter dient u er rekening mee te houden dat u zo’n 75 kilogram grind nodig heeft. Voor grind wordt een gemiddelde prijs betaald die is gelegen rond de 12 euro per vierkante meter.
  • Split: Het verschil tussen split en grind is zeer beperkt. Wanneer we split in detail bekijken zien we dat deze iets ruwer en scherper is dan grind. Dit komt doordat split door machines wordt gebroken en vervolgens gezeefd. Grind krijgt haar ronde vorm doordat de stenen niet machinaal, maar natuurlijk worden gevormd. Een niet onbelangrijk kenmerk van split is dat ze minder rolt in vergelijking met grind. Dit zorgt er voor dat ze na verloop van tijd een sterkere ondergrond zal vormen. Voor het aankopen van split kunt u rekening houden met een gemiddeld prijskaartje van rond de 13 euro per vierkante meter.

Keuze 2: Het soort tegels

Heeft u het toch meer begrepen op tegels? In dat geval zult u dus altijd rekening moeten houden met een hoger prijskaartje. Op vlak van tegels beschikt u over verschillende mogelijkheden die we graag even inclusief de gemiddelde kostprijs voor u op een rijtje zetten in onderstaande tabel:

Type tegel Prijs per vierkante meter Informatie
Koppelstones Tussen 16 & 26 euro Koppelstones worden als het ware getrommeld door een machine. Dit zorgt er voor dat de scherpe randen afslijten waardoor een opvallend natuurlijke en ietwat klassieke uitstraling ontstaat.
Betonbestrating Tussen 16 & 36 euro Het betreft hier stevige en zeer voordelige tegels die beschikken over een prima duurzaamheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren.
Flagstones Tussen 26 & 41 euro Flagstones zijn platte natuurstenen die de vorm hebben van een plaat of tegel. Flagstones kunnen verschillen van vorm, maar ook van grootte, dikte en structuur.
Klinkers Tussen 31 & 46 euro Klinkers zijn eigenlijk niets meer of minder dan bakstenen die beschikken over een vaste maat. De afmetingen van klinkers zijn dan ook 214 x 102 x 55 mm. Klinkers kunnen aangekocht worden in verschillende kleuren en worden in het bijzonder vaak gebruik voor het bestraten van een oprit.
Hout Tussen 21 & 66 euro Tegels van hout hebben als voordeel dat ze relatief weinig onderhoud nodig hebben. Bovendien zijn ze prima bestand tegen temperatuurverschillen.
Natuursteen Tussen 31 & 66 euro Natuursteen staat er om bekend over een zeer natuurlijke en bovendien luxueuze uitstraling te beschikken. Alle natuurstenen tegels beschikken bovendien over een verschillende kleur en structuur wat ze telkens weer uniek maakt.

Keuze 3: Bestraten zelf doen of uitbesteden?

De derde en laatste keuze die een invloed heeft op de kostprijs van bestrating heeft te maken met de persoon die het uitvoert. U kunt er namelijk voor kiezen om de bestrating zelf te doen maar het is ook mogelijk om het project uit te besteden aan een professionele stratenmaker. Dat is soms wel interessanter, in het bijzonder omdat de stratenmaker bijvoorbeeld over al het nodige gereedschap beschikt dat nodig is om de bestrating op optimale wijze te kunnen aanleggen. Indien u er voor kiest om een beroep te doen op de diensten van een stratenmaker kunt u zelf behoorlijk veel tijd uitsparen en bovendien zult u ook geen zware fysieke inspanningen moeten leveren. Onderschat bestraten namelijk niet, het is bijzonder intensief werk. Een stratenmaker zal een gemiddeld uurtarief in rekening brengen welke is gelegen tussen de 35 en 65 euro per uur. Voor een eenvoudig legpatroon wordt veelal wel gebruik gemaakt van een vaste prijs per vierkante meter. De gemiddelde kostprijs hiervoor is gelegen tussen de 12 en 22 euro.

vergelijken