Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen binnenwand plaatsen

Prijzen binnenwand plaatsen

Als u met een verbouwing bezig bent van bijvoorbeeld de zolder, of u wilt een nieuwe ruimte creëren binnenshuis, dan kunt u besluiten een nieuwe binnenwand te plaatsen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo is er de dikte van de wand, het materiaal waar deze van is gemaakt en omstandigheden in uw woning die de prijs bepalen. Het strategisch plaatsen van een binnenwand kan uw woning echter verrijken of kan u extra ruimte verschaffen.

Prijzen binnenwand plaatsen

 
Wat zijn de exacte kosten voor u?

De kosten

Wanneer u bezig gaat met de planning van de binnenwand, zal u er achter komen dat de kosten hiervoor vaak pas worden gegeven na een inspectie van de ruimte. Dit komt doordat elke situatie anders is. Het is mogelijk een indicatie te geven van de prijs die u hiervoor zou kunnen betalen, zodat u een inschatting kunt maken. De beste manier om de precieze prijs te achterhalen is door offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. In de volgende tabel vindt u enkele richtprijzen en de bedragen zijn inclusief arbeidskosten, materialen en BTW.

Soort binnenwand Gemiddelde prijs per m2
Metalen stud wand 75mm dik €55
Metalen stud wand 100mm dik €75
Gipsplaten wand €50
Wand van betonblokken, behangklaar afgewerkt €70
  • Gipsplaten wand: de goedkoopste optie die u heeft is het laten plaatsen van een gipsplaten wand. Deze wordt op een houten frame geplaatst en enkel beplaat. De wand zal 95 millimeter in dikte meten. Dit kost u gemiddeld ongeveer €50 per vierkante meter. Kiest u voor een dubbel beplaatte gipswand, dan betaalt u €10 per vierkante meter extra.
  • Metalen stud wand 75 mm dik: een metalen stud wand is de meest gangbare vorm van scheidingswand. Voor €55 per vierkante meter krijgt u dan een muur van 75 millimeter dikte. Deze wand bestaat uit een metalen frame met een gipsplaat aan beide kanten en gevuld met glaswol. Hierdoor krijgt de wand een brandwerendheid van 30 minuten.
  • Een wand van betonblokken: de duurste optie die u heeft is een wand van betonblokken te laten plaatsen en deze behangklaar te laten afwerken. Deze betonblokken bevatten cellen waardoor ze lichter zijn van gewicht. De muur zal hiermee brandwerend en geluidsisolerend zijn en daarnaast is beton ongevoelig voor vocht.

De prijsopbouw

Uiteraard is elke situatie anders, maar als u een scheidingswand laat plaatsen gaat het grootste gedeelte van de totale kosten naar het arbeidsloon van de vakman. Een gipsplaat of betonblokken zijn niet erg duur, en het plaatsen neemt de meeste tijd in beslag. Als u bijvoorbeeld zelf een metalen stud wand aanschaft van 75 millimeter dikte, bent u per vierkante meter gemiddeld maar €15 kwijt. De totaalprijs is daarom opgebouwd uit 27 procent materialen, 70 procent arbeidskosten en 3 procent voorrijkosten. De beste manier om geld te besparen op deze klus is dus door hem zelf uit te voeren. Hiermee bespaart u soms wel 73 procent op de totaalprijs. In het volgende diagram wordt deze prijsopbouw nogmaals weergegeven.

Zelf een metalen stud wand plaatsen

Het plaatsen van een metalen stud wand is prima zelf te doen. Deze zijn namelijk makkelijk te monteren en lichtgewicht. Eerst monteert u de profielen, zowel aan de muren, het plafond als aan de vloer door deze vast te schroeven. Er zijn horizontale profielen die moeten worden bevestigd en ook verticale profielen. Als dit frame klaar is kunt u de gipsplaten gaan monteren. Het kan zijn dat u deze eerst op maat moet maken en dit kunt u simpelweg doen met een afbreekmes. Wanneer de platen aan één kant zijn bevestigd plaatst u de steen- of glaswol isolatie waarna u de muur afwerkt met de gipsplaten aan de andere kant. Denk eraan dat u voordat u de muur dicht maakt eventuele stroom-, water- of verwarmingsvoorzieningen plaatst. Hierna kunt u de schroefgaten en naden afwerken en de muur verven of behangen naar keuze. Het resultaat is een brandwerende en geluidsisolerende muur die u dus zelf geplaatst heeft. Hierdoor kunt u aanzienlijk besparen (soms meer dan 70 procent) op de totaalkosten van een vakman.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens de planfase voor de plaatsing van uw binnenwand komt u voor een aantal keuzes te staan die invloed hebben op de prijs. Daarnaast krijgt u te maken met factoren waar u geen invloed op heeft.

  • De kwaliteit van de muur

De kwaliteit van de muur wordt grotendeels bepaald door de functie die het zal bekleden. Wilt u graag een dikke geluidsisolerende en brandwerende wand, dan zal u meer betalen dan wanneer u een simpele gipswand laat plaatsen. In een badkamer kan deze laatste optie voldoende zijn, maar wanneer u twee kamers wilt creëren en daarbij een beetje privacy kunt u een dikkere wand nodig hebben.

  • Zelf doen of laten doen

Heeft u de tijd, het geduld en de energie om zelf de muur te plaatsen, dan bent u aanzienlijk minder geld kwijt. Een groot gedeelte van de kosten gaat naar arbeidsloon. Hier is niet veel gereedschap voor nodig en iemand met enige doe-het-zelf ervaring zal dit prima kunnen doen. Wilt u echter dat de muur snel en vakkundig geplaatst wordt, dan kan het beter zijn een professional in te schakelen.

Interessante bespaartips

Het (laten) plaatsen van een binnenwand is niet erg duur, maar dit is wel een investering die u moet maken. Hier vindt u enkele bespaartips om deze kosten laag te houden.

  • Kies een plaatselijke klusjesman: is er een betrouwbare klusjesman in uw eigen woonplaats, dan kunt u besparen op de voorrijkosten. Vaak worden deze weggelaten als u een aanzienlijke klus kunt aanbieden.
  • Een gipswand: de goedkoopste optie die u heeft is het plaatsen van een gipswand. Deze zal minder brandwerend en geluidsisolerend zijn, maar in sommige situaties is dit ook niet noodzakelijk. Een kleine binnenwand hoeft dan niet prijzig te zijn.

Offertes vergelijken

De beste manier om er achter te komen wat een nieuwe binnenwand voor u precies financieel betekent is door het opvragen van offertes. Wij kunnen u hierbij helpen. Vul één keer uw gegevens in in onze gratis vergelijkingstool en binnen een korte tijd ontvangt u een aantal offertes van bedrijven uit uw regio. U bent hierdoor niet tot aankoop verplicht. Deze vergelijkt u vervolgens, zodat u tot de beste beslissing kunt komen wat betreft uw nieuwe scheidingswand.