Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen centrale verwarming

Prijzen centrale verwarming

Het is vandaag de dag mogelijk om uw woning op tal van verschillende manieren te verwarmen. Gebruikmaken van centrale verwarming is één van deze mogelijkheden. Door deze manier van verwarmen zorgt u er voor dat u steeds kunt rekenen op heerlijk aangename temperaturen en bovendien is centrale verwarming uitstekend te gebruiken als vloerverwarming. Denkt u er eveneens aan om gebruik te maken van centrale verwarming, maar wilt u eerst graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kostprijs waar u dan rekening mee dient te houden? Lees dan snel verder, want wij zetten alle kosten die verbonden zijn aan centrale verwarming graag even voor u op een rijtje!

Prijzen centrale verwarming

 
Wat kost centrale verwarming voor u?

Hoeveel kost centrale verwarming?

kostenDe totale kostprijs van een systeem met centrale verwarming bestaat uit zoveel verschillende onderdelen dat het bijzonder lastig is om aan te geven hoeveel een dergelijk systeem nu daadwerkelijk in haar totaliteit kost. Gemiddeld zien we echter dat de kostprijs voor een systeem met centrale verwarming is gelegen tussen de 7.900 & 9.900 euro. Hiervoor heeft u een compleet systeem die bestaat uit een CV-ketel met een degelijke klasse.

Het spreekt voor zich dat u met bovenstaande gemiddelde kostprijs natuurlijk nog niet zoveel weet. Net omdat een systeem met centrale verwarming uit zoveel verschillende onderdelen bestaat hebben we er evenwel voor gekozen om al deze onderdelen even apart en gedetailleerd te bespreken.

De kostprijs van een CV-ketel

Laat ons in eerste instantie even kijken naar het prijskaartje dat voor een CV-ketel in rekening wordt gebracht. We onderscheiden op dit vlak in totaal zes verschillende mogelijkheden. De eerste drie klassen worden evenwel tegenwoordig nauwelijks nog te koop aangeboden. Hoe hoger de klasse, des te veelzijdiger de ketel is, maar des te hoger ook de aankoopprijs ligt.

Klasse Gemiddelde kostprijs
CW1 Tussen 1.000 & 1.500 euro
CW2 Tussen 1.150 & 1.650 euro
CW3 Tussen 1.250 & 1.850 euro
CW4 Tussen 1.450 & 1.950 euro
CW5 Tussen 1.775 & 2.575 euro
CW6 Tussen 2.390 & 2.990 euro
  • Hoeveel kost de plaatsing van een CV-ketel? Wanneer u een CV-ketel heeft aangekocht kunt u twee dingen doen. U kunt er voor kiezen om de ketel zelf te installeren, maar u kunt er ook voor kiezen om de plaatsing uit te besteden aan een echte professional. Gemiddeld zal er door een installateur een uurtarief in rekening worden gebracht welke is gelegen tussen de 50 en 65 euro. De totale kosten voor het plaatsen van een CV-ketel zijn dan ook gelegen tussen de 600 en 950 euro. Let op, in dit geval dient de nieuwe CV-ketel te worden geplaatst op dezelfde plaats als de oude. Wordt ze ergens anders geplaatst, dan zal dat de kostprijs verhogen.
  • Radiatoren of convectoren? Een ander onderdeel van een systeem met centrale verwarming dat zeker niet over het hoofd mag gezien worden zijn de radiatoren of convectoren. De prijs die in rekening wordt gebracht voor het aankopen van een radiator is sterk afhankelijk van het type radiator waar gebruik van wordt gemaakt. Voor een zogenaamde paneelradiator van 0,5 x 1 meter wordt een bedrag betaald van tussen de 60 en 110 euro. Kiest u voor een ledenradiator van 0,5 x 0,5 meter? In dat geval zult u rekening moeten houden met een gemiddeld bedrag van zo’n 90 à 100 euro. Kiest u er voor om geen gebruik te maken van radiatoren, maar wel van convectoren? In dat geval doet u er goed aan om rekening te houden met een kostprijs van zo’n 100 euro. De exacte prijs is evenwel afhankelijk van de maat waar de convector over beschikt. Een convectorput die beschikt over een lengte van 1,20 meter kan worden aangekocht voor een kostprijs van tussen de 325 en 475 euro.

Interessante bespaartips voor centrale verwarming

Wanneer u alle verschillende onderdelen van centrale verwarming bij elkaar optelt zult u merken dat u te maken krijgt met een meer dan aanzienlijk prijskaartje. Gelukkig is het op tal van verschillende manieren mogelijk om het prijskaartje van een systeem met centrale verwarming te drukken. We hebben verschillende interessante bespaartips alvast even voor u op een rijtje gezet:

  • Kies voor een CV-ketel met een lage klasse. Wilt u de investering zo beperkt mogelijk houden? In dat geval is het interessant om te kiezen voor een CV-ketel die beschikt over een lage klasse. Let wel, dergelijke ketels zijn een stuk minder efficiënt en zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor een grote woning. Dan zult u al snel tegen de limieten van de ketel aanlopen, in het bijzonder wanneer u bijvoorbeeld op twee verschillende plaatsen in huis tegelijkertijd warm water wenst te nemen. Een CV-ketel die beschikt over een CW1 klasse kan reeds worden aangekocht voor een prijs van 1.000 euro. Voor een CW6 klasse wordt een bedrag betaald van tussen de 2.390 & 2.990 euro.
  • Zelf plaatsen van de CV-ketel. De gemiddelde kostprijs voor het plaatsen van een CV-ketel is gelegen rond de 950 euro. Wanneer u zelf een beetje handig bent kunt u deze kost perfect uitsparen. U dient er wel rekening mee te houden dat het bijzonder belangrijk is dat een CV-ketel op correcte wijze wordt geïnstalleerd. Is dat niet het geval, dan zult u namelijk al snel te maken krijgen met de nodige problemen. Bovendien dient u rekening te houden met de garantie die op de CV-ketel wordt aangeboden. Wanneer u er voor kiest om de plaatsing zelf uit te voeren kan het immers voorkomen dat u vanaf dat ogenblik geen aanspraak meer kunt maken op garantie.
  • Offertes vergelijken. Tot slot, wanneer u er voor kiest om zowel de aankoop als de plaatsing aan een gespecialiseerd bedrijf over te laten is het altijd de moeite waard om offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan er namelijk voor zorgen dat u zomaar een besparing kunt realiseren die kan oplopen tot 40 procent van het totale prijskaartje. Het is onnodig om te zeggen dat dit een bijzonder aantrekkelijke besparing is die iedereen wel kan gebruiken. Zo wordt uw systeem met centrale verwarming in ieder geval een behoorlijk stuk voordeliger.

vergelijken