Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen cv ketel vervangen

Prijzen cv ketel vervangen

Heeft u een CV-ketel in huis die reeds ouder is dan vijf jaar? In dat geval zult u er misschien wel voor willen kiezen om deze te vervangen. Kiezen voor een nieuwe CV-ketel kan er onder meer voor zorgen dat u kunt rekenen op een aanzienlijke besparing op de energiefactuur. Klinkt dit voor u als muziek in de oren, maar wilt u eerst graag weten welke kosten er zijn verbonden aan het vervangen van een CV-ketel? Geen probleem, wij zetten ze graag even voor u op een rijtje!

Prijzen cv ketel vervangen

 
Wat zijn de exacte kosten voor u?

Hoeveel kost een CV-ketel vervangen?

kostenDe kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het vervangen van een CV-ketel is afhankelijk van verschillende factoren. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat u er goed aan doet om de nieuwe CV-ketel altijd op dezelfde plaats te hangen als waar de vorige ketel was terug te vinden. Op deze manier beperkt u namelijk de kosten. Bovendien oefent ook de klasse waar de nieuwe CV-ketel van uw keuze over beschikt een niet onaanzienlijke invloed uit op de kostprijs. We onderscheiden op dit vlak de volgende mogelijkheden:

Klasse Gemiddelde kostprijs
CW1 Tussen 1.000 & 1.500 euro
CW2 Tussen 1.150 & 1.650 euro
CW3 Tussen 1.250 & 1.850 euro
CW4 Tussen 1.450 & 1.950 euro
CW5 Tussen 1.775 & 2.575 euro
CW6 Tussen 2.390 & 2.990 euro

Ondanks het feit dat er in bovenstaande tabel zes verschillende klassen worden weergegeven worden de eerste drie tegenwoordig eigenlijk zelden of nooit meer verkocht. Vind u ze toch nog, dan moet u de afweging maken of één van de drie meer recente CW klassen ondanks de hogere aankoopprijs toch niet interessanter kunnen zijn.

Is het voor u in het bijzonder belangrijk dat uw nieuwe CV-ketel over een veel beperkter energieverbruik beschikt in vergelijking met uw oud exemplaar? In dat geval kan het interessant zijn om niet te kiezen voor een gewone CV-ketel, maar wel voor een HR of een HRe-ketel. Deze beide ketels kosten iets meer, maar de terugverdientijd wordt aanzienlijk beperkt door het veel beperktere energieverbruik.

Type ketel Gemiddelde kostprijs
HR-ketel Tussen 1.900 & 2.900 euro
HRe-ketel Tussen 7.900 & 11.900 euro

Keuzes die de kostprijs van een CV-ketel vervangen beïnvloeden

Bovenstaande geeft u reeds een goede indruk over het prijskaartje dat een CV-ketel vervangen gemiddeld met zich meebrengt, maar er is uiteraard meer. Verschillende keuzes die u maakt kunnen er namelijk voor zorgen dat deze kostprijs hoger of juist lager uitvalt. We zetten al deze keuzes uiteraard ook graag even voor u op een rijtje.

Keuze 1: Type ketel

De oude CV-ketel zal worden verwijderd, maar er moet uiteraard een nieuwe in de plaats komen. De conventionele ketels die vroeger zo populair waren worden op vandaag niet langer gemaakt, dus daar hoeven we niet meer naar te kijken. Andere ketels die de moeite waard zijn, zijn VR of HR ketels. Deze kunnen we dan weer vervolgens opdelen in twee verschillende soorten, namelijk de solo- en de combiketel. Een soloketel is perfect in staat om uw huis te verwarmen terwijl de combiketel niet alleen de woning, maar ook het water kan verwarmen. Wilt u kiezen voor het absolute neusje van de zalm, dan zal de HRe ketel wellicht al uw verwachtingen weten in te lossen. Deze zorgt niet alleen voor warme temperaturen in huis evenals warm water, bovendien is de ketel ook nog eens in staat om elektriciteit op te wekken.

Keuze 2: Plaats van de CV-ketel

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zal een installateur standaard een kostprijs voor de installatie in rekening brengen die is gebaseerd op het plaatsen van een nieuwe CV-ketel op de locatie waar de oude zich bevond. In dit geval kunt u rekening houden met een kostenplaatje dat niet hoger zal uitvallen dan 950 à 1.000 euro. Wanneer u er echter voor wenst te kiezen om de nieuwe CV-ketel op een andere locatie te plaatsen wordt het een compleet ander verhaal. Dan zal de installatiekost een behoorlijk stuk hoger uitvallen.

Keuze 3: Zelf vervangen of uitbesteden?

Bovenstaande brengt ons meteen bij de derde keuze die is verbonden aan het vervangen van een CV-ketel. U kunt er namelijk voor kiezen om het vervangen van de ketel en de plaatsing van de nieuwe uit te besteden aan een professionele installateur, maar u kunt er eveneens voor kiezen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het spreekt voor zich dat deze laatste keuze op financieel vlak voor u altijd het interessantst is, maar toch zijn er een aantal factoren waar u rekening mee zult moeten houden. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u bij het zelf plaatsen van de nieuwe CV-ketel geen beroep meer kunt doen op de garantie die door fabrikanten standaard wordt gegeven. Bovendien is het eveneens mogelijk dat er problemen de kop opsteken ten gevolge van een foutieve plaatsing. Hier zult u dan ook altijd rekening mee willen houden.

Interessante bespaartips

Bent u een beetje geschrokken van de kostprijs die in rekening wordt gebracht voor het laten vervangen van een CV-ketel? In dat geval kunt u een aantrekkelijke besparing realiseren door rekening te houden met de onderstaande bespaartips:

  • Koop de nieuwe ketel in de zomer. Hoe vreemd het ook mag klinken, wanneer u er voor kiest om een nieuwe CV-ketel aan te kopen tijdens de zomer zult u nagenoeg altijd kunnen rekenen op een aantrekkelijk prijsvoordeel. Dit komt omdat de vraag naar nieuwe CV-ketels tijdens de zomer doorgaans een stuk lager is dan tijdens de koude wintermaanden. Gaat een CV-ketel stuk, dan zal de eigenaar immers graag willen dat deze meteen wordt vervangen.
  • Huren of leasen van een CV-ketel. Wist u dat u niet verplicht bent om die nieuwe, dure CV-ketel in één keer te betalen? Uiteraard is dit nog steeds een mogelijkheid, maar het is voor veel gezinnen met een beperkter budget vaak interessanter om deze te huren of te leasen. Op deze manier dient u niet in één keer een groot bedrag te betalen en beschikt u toch over een splinternieuwe CV-ketel die al uw verwachtingen zal weten in te lossen.
  • Subsidie voor een HRe ketel. Kiest u er niet voor om een gewone CV-ketel in huis te halen, maar heeft u het meer begrepen op een HRe ketel omdat deze een aanzienlijk verschil kan vormen op uw energiefactuur? In dat geval kunt u een subsidie verkrijgen die kan oplopen tot zomaar even 4.000 euro. Dit komt in de praktijk overeen met zo’n 40 procent van de totale aankoopprijs. De subsidie die er op vandaag bestaat voor een HRe-ketel heeft er voor gezorgd dat dit type ketel uiteindelijk toch rendabel is en dat zelfs op een betrekkelijk korte termijn.

vergelijken