Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen centrale verwarmingsketel

Prijzen centrale verwarmingsketel

Denkt u er aan om een (nieuw) systeem met centrale verwarming aan te kopen? Beschikt u over een wat oudere woning waar een oude centraleverwarmingsketel in is terug te vinden en wilt u deze graag vernieuwen? In dat geval zult u graag een goed beeld willen hebben van hoeveel een nieuwe CV-ketel precies moet kosten. Op deze pagina zetten we voor u de verschillende soorten CV ketels inclusief hun kostprijs even voor u op een rijtje.

Prijzen centrale verwarmingsketel

 
De exacte kosten weten voor uw klus?

Hoeveel kost een CV-ketel?

kostenU wilt er voor zorgen dat uw huis altijd lekker warm aanvoelt en daarom wilt u opteren voor het plaatsen van een nieuwe CV-ketel? Heeft u wel alle beschikbare opties overwogen? De kostprijs die voor een CV-ketel in rekening wordt gebracht is namelijk sterk afhankelijk van het type ketel waarvoor u kiest. In onderstaande tabel hebben we alvast even de verschillende mogelijkheden inclusief hun kostprijs voor u op een rijtje gezet. In de hieronder vermelde prijzen zijn de installatiekosten telkens inbegrepen.

Klasse Gemiddelde kostprijs Capaciteit
CW1 Tussen 950 & 1.450 euro 4 liter
CW2 Tussen 1.150 & 1.650 euro 6 liter
CW3 Tussen 1.250 & 1.850 euro 10 liter
CW4 Tussen 1.375 & 2.025 euro 13 liter
CW5 Tussen 1.825 & 2.575 euro 17 liter
CW6 Tussen 2.450 & 3.050 euro 20 liter

De exacte kostprijs waar u rekening mee dient te houden bij het aankopen van een CV-ketel is altijd sterk afhankelijk van situatie tot situatie. We zetten omwille van deze reden graag even voor u enkele concrete prijsvoorbeelden op een rijtje:

  • Beperkt verbruik van warm water: Voor alleenstaande personen die op zichzelf wonen is er doorgaans slechts sprake van een beperkt verbruik van warm water. Bovendien wordt er nooit of eerder zelden warm water op verschillende plaatsen tegelijk gebruikt. Omwille van deze reden volstaat het dan ook altijd om te kiezen voor een CW 3 klasse. Een dergelijke CV-ketel realiseert zonder probleem warm water voor in de keuken evenals de douche en het bad, maar niet op hetzelfde ogenblik. Een investering in een CW 3 klasse is bovendien eveneens interessant voor uw energiefactuur. De hedendaagse CV-ketels zijn immers een behoorlijk stuk energiezuiniger dan vroeger.
  • Groter verbruik van warm water: U bent woonachtig in een vrijstaande woning samen met uw gezin dat bestaat uit drie kinderen. Dit zorgt er voor dat het regelmatig gebeurt dat er op verschillende plaatsen verspreid over de woning gebruik wordt gemaakt van warm water. Dit is met een verouderde, eenvoudige CV-ketel waarschijnlijk niet mogelijk waardoor u er voor zult willen kiezen om te investeren in een nieuw exemplaar. In deze situatie is kiezen voor een CW 6 ketel altijd interessant. Deze ketel maakt het immers zonder probleem mogelijk om zowel in de keuken als de badkamer op hetzelfde ogenblik gebruik te maken van warm water. Bovendien zal deze het gasverbruik laten dalen met een gemiddeld percentage van 15. Hierdoor kunt u ook nog eens een aanzienlijke extra besparing op de gasfactuur realiseren.
  • Minimale kosten: Wilt u graag gewoon een nieuwe CV-ketel in huis halen om warm water te kunnen tappen in de keuken? In dat geval zult u voldoende hebben aan een gewone CW1 ketel. Een dergelijke ketel zorgt er voor dat u probleemloos voldoende warm water in de keuken zult krijgen. Deze CV ketel kan worden aangekocht vanaf een prijskaartje van 950 euro, maar wordt op vandaag eigenlijk nog maar weinig verkocht.

De prijsopbouw van een CV-ketel

Indien we de exacte prijsopbouw van een CV-ketel onder de loep nemen zien we dat deze bestaat uit twee onderdelen. De aankoop van de ketel zelf is altijd goed voor de hoogste kostprijs. De CV-ketel zelf neemt dan ook 62 procent van de volledige kostprijs in beslag. De resterende 38 procent heeft betrekking tot de arbeidskosten die gemaakt moeten worden om de nieuwe CV-ketel aan te koppelen.

Ondanks het feit dat de CV-ketel het overgrote merendeel van de kostprijs in beslag neemt is het toch altijd aan te raden om de arbeidskosten bij verschillende bedrijven te vergelijken. Door middel van een dergelijke, objectieve vergelijking bent u in staat om zomaar even tot 40 procent te besparen op de standaard kostprijs voor het plaatsen van een CV-ketel in uw woning.

Keuzes die de prijs van een CV-ketel beïnvloeden

Vooraleer een investering te doen in een nieuwe CV-ketel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende keuzes een niet onaanzienlijke invloed kunnen hebben op het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. We zetten deze keuzes graag even voor u op een rijtje:

Keuze 1: Het type ketel

De eerste keuze is meteen ook een zeer belangrijke. Door de jaren heen zijn er namelijk vier verschillende soorten ketels op de markt verschenen. We onderscheiden op dit vlak de conventionele ketels van de VR ketels, de HR ketels en de HRe ketels.

  • Een conventionele ketel wordt op vandaag niet meer gemaakt en is dus ook slechts nog zelden verkrijgbaar.
  • VR en HR ketels kunnen we onderverdelen in twee verschillende soorten. We onderscheiden op dit vlak de soloketels van de combiketels. Een soloketel is bijzonder geschikt voor het verwarmen van uw woning terwijl een combiketel niet alleen zorgt voor een aangenaam leefklimaat, maar ook voor heerlijk warm water. Het is dan ook onnodig om te zeggen dat een combiketel globaal gezien het vaakst wordt gekozen.
  • De laatste mogelijkheid is vrij nieuw en momenteel nog volop in opkomst. De zogenaamde HRe ketel is een ketel die perfect in staat is om zowel warmte op te wekken als warm water te realiseren. Daarenboven levert ze ook nog eens elektriciteit. Dit zorgt er voor dat een HRe ketel gemiddeld een iets hoger verbruik kent op vlak van gas, maar het rendement ligt dan ook een flink stuk hoger.
Type ketel Gemiddelde kostprijs
VR-ketel – Voor een soloketel gemiddeld tussen de 825 & 1.975 euro
– Voor een combiketel gemiddeld tussen de 1.050 & 1.425 euro
HR-ketel – Voor een soloketel gemiddeld tussen de 1.490 & 2.490 euro
– Voor een combiketel gemiddeld tussen de 1.850 & 3.050 euro
HRe-ketel – Gemiddeld tussen de 8.100 & 12.100 euro

Keuze 2: Het merk van de CV-ketel

Eveneens een niet onbelangrijke invloed op het prijskaartje van een CV-ketel wordt uitgeoefend door het merk waar de ketel over beschikt. Dit kan een grotere impact hebben dan u op het eerste zicht denkt. We zetten ook deze verschillende mogelijkheden inclusief de kostprijs graag even voor u op een rijtje:

Prijsklasse Merken Gemiddelde kostprijs
Laag AWB, Ferroli, Intergas & Remeha Tussen 790 & 1.090 euro
Midden Bosch, Daalderop & Vaillant Tussen 990 & 1.290 euro
Hoog Atag & Nefit Tussen 1.290 & 1.690 euro

Keuze 3: De klasse van uw keuze

Zoals eerder op deze pagina reeds uitvoerig besproken beschikt u over de mogelijkheid om een CV-ketel aan te kopen in verschillende klassen. Hoe hoger de klasse, des te beter en veelzijdiger de ketel, maar des te hoger ook de aankoopprijs komt te liggen.

vergelijken