Home » Kostprijs verbouwen » Kosten dakterras

Kosten dakterras

Een eigen woning is een kostbaar bezit. Wanneer u een woning in de stad heeft, heeft u daar waarschijnlijk heel bewust voor gekozen. U heeft gekozen voor een huis met een heel kleine tuin, maar in veel gevallen voor een huis zonder tuin. Wanneer dan de mooie zomerdagen zich aandienen begint het toch enigszins te steken. Natuurlijk wilt u ook buiten kunnen zitten bij uw woning, maar een verhuizing naar een buitenwijk voor een huis met tuin is niet aan u besteedt. In dat geval is het een goed idee om een dakterras te (laten) bouwen. We hebben voor u op een rijtje gezet waar u aan moet denken als u een dakterras laat of gaat bouwen.

 
Wat zijn de exacte kosten? Vergelijk eerst

Waarom zou u een dakterras (laten) bouwen

Wanneer u nog twijfelt tussen een verhuizing of toch een dakterras laten bouwen hebben we voor u op een rijtje gezet waarom u zou kiezen voor een dakterras.

 • U verhoogt de waarde van uw woning. Heeft u een woning in een druk stadscentrum, dan zit u op een plek die waarschijnlijk heel gewild is. U zult dus niet snel weg willen uit uw huis. Kiest u voor een stuk buitenruimte, dan verhoogt u dan ook absoluut de verkoopwaarde van uw woning. U investeert dus in de waarde van uw huis.
 • U levert geen ruimte in bij uw huis maar voegt juist toe. Laat u een dakterras bouwen, dan maakt u gebruik van een plat dak wat al bij uw huis hoorde om er een stuk buitenruimte aan toe te voegen. U gebruikt de ruimte bij uw huis dus veel efficiënter. Dit toegevoegde stuk ruimte verhoogt eveneens de waarde van uw huis.
 • Uw huis onderscheidt zich van de massa. Laat u een dakterras bouwen, dan onderscheidt uw huis zich van de massa in de stad. Niet veel mensen hebben een dakterras. Dit houdt in dat – komt het ooit tot een verkoop van uw woning – uw huis een stuk meer waard is dan dat van de buurman. Die waarde overschrijdt de investering in een dakterras.
 • Een dakterras is redelijk eenvoudig te bouwen. Juist omdat u gebruik maakt van een bestaand plat dak voor de bouw van een dakterras is het zo eenvoudig te bouwen. Het dak moet wel beloopbaar worden gemaakt, maar de verdere kosten zitten vooral in het arbeidsloon en materiaal.

Waar moet u aan denken bij een dakterras

Laat of gaat u een dakterras bouwen, dan is het goed om u een aantal zaken van tevoren te bedenken.

 • Denk aan de bouwvergunning. Voor een dakterras heeft u altijd een bouwvergunning nodig. U verandert immers wat aan de constructie en het uiterlijk van uw huis. Het voorwerk is dan ook in dit geval het belangrijkste gedeelte.
 • Neemt u een architect in de arm. Wilt u heel zeker weten dat uw dakterras ook daadwerkelijk een verfraaiing van uw huis is, dan kunt u het beste een architect in de arm nemen. Deze zal het dakterras zo ontwerpen dat de constructie van uw huis geen gevaar loopt. Bovendien kan een architect de bouw en de kosten daarvan in de gaten houden.

Hoeveel kost een dakterras

We hebben voor u gekeken naar de kosten van de bouw van een dakterras. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Welk product of dienst neemt u af Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Dakterras basic, 15 vierkante meter, inclusief ondergrond, schuttingen en betimmering. Vlizotrap, ontwerp door architect en aanvraag bouwvergunningen Totaal product inclusief arbeidsloon en BTW Tussen 14000 en 17000 euro
Vaste trap bouwen naar uw dakterras Prijs trap inclusief arbeidsloon en BTW Tussen 1200 en 1500 euro
Bouwen voorkamer voor vaste trap of vlizotrap Prijs voorkamer inclusief aftimmering, arbeidsloon en BTW Tussen 1500 en 2500 euro

 

 • Als u prijs stelt op comfort. Wilt u een dakterras wat u heel gemakkelijk kunt bereiken met eventueel een dienblad met drankjes en hapjes, dan is de keuze voor een vaste trap een betere keuze dan voor een vlizotrap. Kiest u daarnaast voor een voorkamer, dan kunt u een extra deur naar uw dakterras dichtdoen zodat de kou of warmte buiten blijft.
 • Als u een basic dakterras wilt. Wilt u een dakterras wat vooral praktisch is, en wat u met een vlizotrap kunt bereiken, dan kunt u volstaan met de eenvoudigste afwerking. U bent dan tussen 14.000 en 17.000 euro kwijt.

Hoe is het prijskaartje samengesteld

Hoeveel u betaalt voor een dakterras bepaalt u zelf aan de hand van keuzes die u maakt. We hebben die keuzes voor u op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: Laat u of gaat u een dakterras bouwen. Beschikt u al over de juiste ondergrond voor een dakterras, dan kunt u met de juiste versteviging prima zelf een deel van de constructiewerkzaamheden doen. U bespaart zich daarmee een behoorlijk bedrag. Zaken als het aanleggen van een schutting en het maken van de toegangsdeur in uw dak kunt u echter het beste uitbesteden.
 • Keuze 2: Hoe kleedt u het dakterras aan. U kunt altijd kiezen om uw dakterras basic te houden. U volstaat dan met een dakbedekking waar u op kunt lopen en een standaard reling. Zet u er een paar tuinstoelen op, dan heeft u een eenvoudig en betaalbaar zitje. Kiest u echter voor meubelen die u op maat voor uw dakterras laat maken, bloembakken voor de privacy en wat al niet meer, dan heeft u nogal wat meerkosten.
 • Keuze 3: Is het dak al beloopbaar. U zult altijd eerst moeten kijken of het dak waar u het dakterras op wilt laten bouwen al beloopbaar is. Is dit niet zo doordat de constructie van uw platte dak er niet op gebouwd is, dan zult u het dak moeten laten verstevigen. Dit komt doorgaans nog bij de prijs van een dakterras.

Praktische bespaartips

 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaart u op een dakterras door offertes op te vragen. Dat doet u heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. U vraagt dan direct vrijblijvend meerdere offertes op waar u uw voordeel mee kunt doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 30 procent als u de offertes goed vergelijkt.