Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen gips plafond

Prijzen gips plafond

In bijzonder veel woningen wordt er vandaag de dag gebruik gemaakt van een gips plafond. Een gips plafond is zo populair omdat het niet alleen eenvoudig te realiseren valt, maar ook omdat er niet zo’n hoge kosten aan verbonden zijn. Bovendien is het ook nog eens mogelijk om een gips plafond in precies die kleur af te werken die u wenst wat uiteraard ook een extra voordeel met zich meebrengt. Bent u voor uw huis ook van plan om een gips plafond te laten realiseren, maar wilt u eerst graag concrete prijsinformatie ontvangen? Wij vertellen u op deze pagina graag alles wat u moet weten over een gips plafond en de kosten die het realiseren er van met zich meebrengt.

Kosten gips plafond

 
6 stukadoors uit uw regio vergelijken?

Hoeveel kost een gips plafond?

Wanneer u een gips plafond wenst te realiseren in uw huis zult u uiteraard graag een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kosten die er aan verbonden zijn. De eerste kost waar u rekening mee dient te houden is het kopen van gipsplaten. Deze platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Hoe groter de platen, des te hoger de prijs per plaat uitvalt.

Gipsplaat Gemiddelde kostprijs
Gipsplaat 2600x600x9,5mm Gemiddeld 5 euro per plaat
Gipsplaat 3000x600x9,5mm Gemiddeld 6 euro per plaat
Gipsplaat 3600x600x9,5mm Gemiddeld 7 euro per plaat

Op basis van bovenstaande kosten dient u zelf aan de hand van de totale oppervlakte van uw plafond uit te rekenen hoeveel platen u daadwerkelijk nodig heeft. Zo krijgt u meteen een duidelijk beeld van de gemiddelde basisprijs waar u rekening mee dient te houden. De kostprijs van de gipsplaten op zich is uiteraard niet de enige kost waar u rekening mee dient te houden. Wanneer u het gipsplafond laat realiseren door een vakman moet er immers uiteraard ook nog rekening worden gehouden met de plaatsingskosten. Gemiddeld ligt het uurloon van een dergelijke vakman tussen de 30 en 35 euro.

De prijs die door een vakman voor het realiseren van een gips plafond in rekening wordt gebracht is sterk afhankelijk van met name de ervaring waar hij over beschikt. Omwille van deze reden kan het dan ook nooit kwaad om een vergelijking tussen verschillende vakmannen uit te voeren. Gemiddeld wordt het aangeraden om de prijs bij zo’n vier à vijf vakmannen met elkaar te vergelijken. Op deze manier kunt u altijd rekenen op de meest interessante voorwaarden en tevens op de scherpst mogelijke prijs. Door het uitvoeren van een vergelijking kan al snel een besparing tot 30 à 40 procent worden gerealiseerd. Als dat niet mooi meegenomen is!

Keuzes die de prijs van een gips plafond beïnvloeden

Er zijn verschillende keuzes die u als eigenaar van de woning dient te maken met betrekking tot het realiseren van een gips plafond. Alle keuzes die u op dit vlak maakt kunnen een bepaalde invloed hebben op het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht.

Keuze 1: De oppervlakte van het plafond

De eerste keuze is niet meteen een keuze, maar gewoon iets waar u rekening mee dient te houden. Hoe groter de oppervlakte van het plafond namelijk is, des te hoger het kostenplaatje zal uitvallen voor het realiseren van een gipsplafond. Zeker wanneer u dan ook nog eens een degelijke afwerking wenst te voorzien zult u merken dat het prijsverschil tussen een groot en een bescheiden gips plafond behoorlijk groot kan uitvallen.

Keuze 2: Tocht afdichtingsband plaatsen

Het merendeel van de mensen kiezen er voor om bij het realiseren van een gips plafond gebruik te maken van een tocht afdichtingsband. Een dergelijke band dient er voor te zorgen dat warmteverlies via het gipsplafond wordt tegengaan. Zo kunt u altijd rekenen op een zeer aangenaam binnenklimaat in huis en bovendien is het ook nog eens zo dat het de energiefactuur uiteraard alleen maar ten goede zal komen.

Keuze 3: Gips plafond zelf plaatsen of niet?

Het uurloon van een vakman voor wat het realiseren van een gips plafond betreft is gelegen ergens rond de 30 à 35 euro. Omdat het maken van een gips plafond uiteraard de nodige tijd in beslag kan nemen is het zo dat u op deze manier al snel rekening dient te houden met een vrij aanzienlijk kostenplaatje. Zoals reeds eerder aangegeven is het plaatsen van een gips plafond evenwel niet zo moeilijk waardoor veel mensen er voor kiezen om dit zelf te doen. Op deze manier kunnen ze behoorlijk wat geld besparen en eigenlijk is het nog best leuk ook om zelf te klussen. Het enige waar u rekening mee dient te houden is dat het gips plafond mooi vlak dient te worden geplaatst waardoor er geen sprake is van oneffenheden. Is dat wel het geval, dan kunt u zich hier flink aan storen.

Keuze 4: Schilderen van het gips plafond

De vierde en laatste keuze heeft betrekking tot het schilderen van het gips plafond. Wanneer u het plafond zelf kunt plaatsen zult u deze wellicht ook zelf van een likje verf voorzien. Gaat u het schilderen van uw plafond toch uitbesteden aan een professionele schilder? In dat geval dient u rekening te houden met de onderstaande kosten.

Schilderwerken Gemiddelde kostprijs
Per vierkante meter Tussen 32 & 37 euro per vierkante meter
Per uur Tussen 37 & 42 euro per uur

Interessante bespaartips

Zoals u reeds heeft kunnen lezen gaat het realiseren van een gips plafond eigenlijk nooit gepaard met echt hoge kosten. Dit neemt niet weg dat het altijd mooi meegenomen is wanneer er nog een extra besparing kan worden gerealiseerd op het standaard kostenplaatje. We hebben omwille van deze reden alvast enkele interessante bespaartips voor u op een rijtje gezet:

  • Steek zelf de handen uit de mouwen! Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina is het altijd de moeite waard om voor het realiseren van een gips plafond zelf de handen uit de mouwen te steken. Op deze manier zult u namelijk merken dat er heel wat kan worden bespaard op de arbeidskosten. U kunt bovendien niet uitsluitend besparen op het realiseren van het gips plafond op zich, dit geldt eveneens voor de schilderwerken welke uitgevoerd dienen te worden. Het prijsvoordeel kan op deze manier dan ook al snel ettelijke honderden euro’s bedragen.
  • Ga voor vakmannen uit de buurt. Besluit u toch om de werkzaamheden uit te besteden aan professionele vakmannen? In dat geval kunnen we u alleen maar aanraden om te kiezen voor vakmannen uit de buurt. Zo kunt u niet alleen bijzonder eenvoudig een afspraak regelen, daarnaast worden de zogenaamde voorrijkosten altijd tot een absoluut minimum beperkt.
  • Offertes vergelijken.