Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen hoogrendementsketel

Prijzen hoogrendementsketel

Steeds meer mensen die hun bestaande CV-ketel willen laten vervangen maken de bewuste keuze om een hr-ketel in huis te halen. Het uitstekende rendement dat door een dergelijke ketel wordt gerealiseerd zorgt er voor dat u meteen over een uitstekende reden beschikt om deze in huis te halen. Bent u eveneens van plan om een investering te doen in een hr-ketel, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de kosten waar u rekening mee dient te houden? Wij hebben ze in dit artikel alvast even voor u op een rijtje gezet!

Prijzen hoogrendementsketel

 
Wat zijn de exacte kosten voor u?

Hoeveel kost een hr-ketel?

kostenDe kostprijs die voor een hr-ketel in rekening wordt gebracht ligt iets hoger in vergelijking met de standaard cv-ketels. Wanneer u een dergelijke ketel wenst aan te kopen doet u er goed aan om rekening te houden met een kostenplaatje welke is gelegen tussen de 1.100 & 2.500 euro. U dient er bovendien ook nog eens rekening mee te houden dat er kosten in rekening worden gebracht voor de plaatsing van de hr-ketel. De plaatsingskosten zijn gelegen tussen de 600 en 1.000 euro.

Kostprijs afhankelijk van de klasse

Net zoals bij een standaard CV-ketel het geval is, is de prijs die in rekening wordt gebracht voor een hr-ketel sterk afhankelijk van de klasse waarvoor wordt gekozen. We onderscheiden op dit vlak verschillende mogelijkheden die we graag even voor u op een rijtje zetten:

Klasse van de hr-ketel Gemiddelde kostprijs
CW3 Tussen 900 & 1.100 euro
CW4 Tussen 900 & 1.300 euro
CW5 Tussen 1.100 & 1.900 euro
CW6 Tussen 1.700 & 2.500 euro

De prijsopbouw van een hr-ketel

Bovenstaande is evenzeer nog maar het puntje van de ijsberg. Wanneer we de prijsopbouw van een hr-ketel in detail gaan bekijken zien we namelijk dat deze niet uitsluitend uit de materiaalkost bestaat, maar er ook rekening moet worden gehouden met zogenaamde voorrijkosten en de arbeidskosten. De materiaalkosten zijn goed voor zo’n 30 procent van de kosten terwijl 60 procent wordt ingenomen door de arbeidskosten en de resterende 10 procent wordt vrijgemaakt om de voorrijkosten in te dekken.

Keuzes die de kostprijs van een hr-ketel beïnvloeden

Verschillende keuzes die door de eigenaar van een woning worden gemaakt zijn van invloed op het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht voor het aankopen van een hr-ketel. We zetten deze keuzes graag nog even voor u op een rijtje:

Keuze 1: De klasse van de hr-ketel

In eerste instantie is er zoals reeds eerder op deze pagina aangegeven de klasse van uw keuze. Wanneer u er voor kiest om een CW3 aan te kopen bent u veel voordeliger uit in vergelijking met een CW6 hr-ketel. U dient er wel rekening mee te houden dat de klasse niet zozeer wordt bepaald door uw persoonlijke voorkeur, maar door het aantal inwoners van het huis. Wanneer er bijvoorbeeld vaak op meerdere plaatsen in huis op hetzelfde ogenblik gebruik wordt gemaakt van warm water is het aankopen van een CW3 ketel bijvoorbeeld niet meteen aan te raden.

Keuze 2: De installatiekosten

De volgende keuze is er wel één die afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeur, maar bovendien zullen ook uw technische mogelijkheden bepalend zijn. Kiest u er namelijk voor om de hr-ketel zelf te plaatsen of wilt u dit liever uitbesteden aan een echte specialist? Afhankelijk van uw keuze op dit vlak zal het totale kostenplaatje worden verhoogd met een bedrag welke is gelegen tussen de 600 en 1.000 euro. De voordeligste installatiekost wordt verkregen op het ogenblik dat de nieuwe hr-ketel wordt geplaatst op dezelfde locatie als de oude en er geen leidingen verplaatst of nieuw aangelegd moeten worden.

Keuze 3: Het merk van de hr-ketel

Eveneens een niet onbelangrijke invloed op de totale kostprijs wordt uitgeoefend door het merk waar de hr-ketel over beschikt. We zetten graag ook het prijsverschil tussen de diverse merken voor u op een rijtje:

Merken Gemiddelde kostprijs
AWB, Ferroli, Intergas & Remeha Tussen 750 & 1.250 euro
Bosch & Vaillant Tussen 900 & 1.400 euro
Atag, Nefit & Daalderop Tussen 1.200 & 1.900 euro

Keuze 4: Extra opties

Behalve de bovenstaande invloeden zijn er ook nog diverse extra opties die een directe impact hebben op de kostprijs die voor een hr-ketel in rekening kan worden gebracht. Het betreft hier de volgende zaken:

Type optie Gemiddelde kostprijs
Volledige CV-installatie inclusief radiatoren en thermostaat Ongeveer een 5.500 à 6.000 euro
Radiator Tussen de 250 & 450 euro
Boiler Tussen de 300 & 400 euro
Slimme thermostaat Tussen de 225 & 325 euro
Onderhoudscontract Tussen de 80 & 140 euro

Interessante bespaartips

Wilt u er graag voor kiezen om een hr-ketel in huis te halen, maar liggen de standaard prijzen toch een klein beetje te hoog? Geen probleem. Door rekening te houden met onderstaande bespaartips zorgt u er namelijk voor dat u een hr-ketel kunt aankopen tegen een zeer interessant prijskaartje.

  • Koop uw hr-ketel tijdens de zomer. Het lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd, maar het aankopen van een hr-ketel tijdens de zomer is altijd voordeliger dan wanneer u er voor kiest om ze in huis te halen tijdens de winter. Vooral in dit seizoen wordt het al snel duidelijk wanneer de bestaande CV-ketel niet meer voldoet en willen mensen maar wat graag meteen een nieuwe in huis halen. De vraag naar een hr-ketel is tijdens de zomer dan ook een stuk lager en dat geldt bijgevolg ook voor de kostprijs die in rekening wordt gebracht.
  • Hr-ketel huren of leasen. Staat u er niet meteen om te springen om de hoge kostprijs van een hr-ketel in één keer op te hoesten? In dat geval kunt u er ook voor kiezen om ze te huren of te leasen. Hierdoor wordt de investering verspreid over een bepaalde periode waardoor uw financiële mogelijkheden niet worden aangetast.
  • Recht op subsidies of niet? In bepaalde gevallen zult u merken dat u recht heeft op het verkrijgen van bepaalde subsidies. Deze subsidies kunnen er voor zorgen dat het investeringsbedrag gevoelig lager komt te liggen. Subsidies kunnen er op deze manier onder meer voor zorgen dat de terugverdientijd aanzienlijk wordt beperkt.

vergelijken