Home » Kostprijs verbouwen » Kosten kelder verbouwen

Kosten kelder verbouwen

Uw eigen woning is een kostbaar bezit. U als woningbezitter bent natuurlijk regelmatig aan het bedenken hoe u iedere vierkante meter grondoppervlak zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken. We hebben voor u gekeken naar een methode die steeds meer mensen gebruiken om hun woonoppervlak uit te breiden; het bouwen van een kelder. We keken naar de voordelen en de nadelen van een kelder en daarnaast keken we naar het kostenplaatje van het laten (ver)bouwen van een kelder. We kwamen voor u tot de volgende bevindingen.

 
Wat zijn de exacte kosten? Vergelijk eerst

Waarom zou u een kelder laten (ver)bouwen

In het verleden was een koelkast bij uw huis nog geen gemeengoed. De mensen hadden een andere manier om hun eten op een acceptabele temperatuur te bewaren. Dit deed men in de kelder. De kelder ligt onder het huis en de temperatuur is er doorgaans net wat lager dan boven de grond. Bij een kelder denken mensen nog altijd aan dat alternatief voor een koelkast. Inmiddels hebben veel mensen voor een kelder echter een heel andere functie bedacht. De kelder kan bijvoorbeeld worden gebruikt als mini bioscoop wanneer u een groot scherm wilt installeren en daar met uw familie en vrienden naar wilt kunnen kijken. U kunt er ook een fitness ruimte of een privé sauna in situeren.

Welke voordelen heeft een kelder (ver) bouwen

Een kelder (ver)bouwen heeft nogal wat voordelen. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

  • Uw woning bouwt onderscheidend vermogen op. Hebben de woningen bij u in de buurt geen kelder, maar heeft u er wel een laten bouwen, dan vermeerdert uw woning in waarde. U bouwt zogeheten onderscheidend vermogen op. Dat houdt in dat bij een verkoop van meerdere woningen in uw buurt die van u vaak de voorkeur zal hebben omdat deze is voorzien van een extraatje in de vorm van een kelder.
  • Uw woning heeft meer woonoppervlak. De waarde van een woning hangt af van een aantal factoren. Eén van die factoren is het woonoppervlak. Heeft u een kelder bij uw woning, dan heeft u meer woonoppervlak. U investeert dus heel actief in de waarde van uw woning wanneer u een kelder laat bouwen.

Welke nadelen heeft een kelder (ver)bouwen

Een kelder verbouwen heeft ook een paar nadelen die we niet onbenoemd willen laten.

  • Uw woning wordt tijdens de bouw van de kelder compleet ondersteboven gehaald. De aannemer die uw kelder gaat bouwen zal grondig te werk gaan. Er komt grof geschut kijken wanneer er een afgraving onder uw huis wordt gedaan. U zult daardoor behoorlijk wat overlast ervaren. Uw woning is tijdelijk onbewoonbaar. In het ergste geval zullen ook de buren tijdelijk uit hun huis moeten.
  • U kunt niet zomaar iedere kamer in een kelder bouwen. Kiest u voor een kelder, dan kunt u daar wel een kantoor of slaapkamer, maar bijvoorbeeld geen woonkamer in bouwen. Wanneer u de kelder dus wil gebruiken voor dagelijks woongebruik is dit wat minder geschikt.

Hoeveel kost een kelder (ver)bouwen

Gaat u een kelder (ver)bouwen, dan wilt u natuurlijk wel weten hoeveel u ongeveer kwijt zult zijn hiervoor. We hebben de prijzen voor u nagevraagd en op een rijtje gezet.

Welk product of dienst neemt u af Wat is de prijs
Bouw van een kelder onder uw huis, gemiddelde afmeting tussen 25 en 35 vierkante meter Tussen 20.000 en 202.000 euro
Bouw van een lichtkoepel Tussen 1.250 en 1.600 euro

 

  • Als de faciliteiten voor een kelder er al zijn. Is er al een begin van een kelder wat u wil uitbouwen of is de ruimte voor een kelder er al door een holte in de fundering, dan zal de prijs om de kelder verder te (ver)bouwen meevallen. U mag dan denken aan kosten tussen 20.000 en 30.000 euro.
  • Als de faciliteiten voor een kelder er nog niet zijn. Houdt de bouw van een kelder in dat de hele fundering op de schop moet en is er nog helemaal niets van een kelder in uw huis, dan zult u dieper in de buidel moeten tasten. De afgraafwerkzaamheden en het bodemonderzoek komen er dan bij, samen met nog meer kosten. U zult dan tussen 180.000 en 202.000 euro kwijt zijn voor de totale verbouwing.

Hoe is het prijskaartje van een kelder opgebouwd

Hoeveel u betaalt voor een kelder bepaalt u zelf aan de hand van keuzes die u maakt bij de bouw. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Welk doel heeft u voor uw kelder. Wilt u een kelder laten bouwen als een alternatief voor een zolder voor de opslag van goederen, dan zult u niet veel eisen stellen aan de afwerking van de kelder. In dat geval dekt het behoorlijk de kostprijs. Wilt u echter een luxe sauna, sportzaal of bioscoop gaan situeren in de kelder, dan bent u meer kwijt. De afwerking komt er dan ook bij kijken en dat is behoorlijk kostbaar.
  • Keuze 2: Hoe bereikbaar is uw woning. Woont u middenin een drukke stad, dan zal het voor de aannemer heel lastig worden om uw huis te bereiken met de materialen die nodig zijn voor de bouw van uw kelder. Deze kosten, ook wel bekend als voorrijkosten, zullen in dat geval veel hoger uitpakken. Woont u echter op het platteland of in een huis op een eigen kavel, dan bent u aanmerkelijk beter te bereiken. De voorrijkosten zullen in dat geval behoorlijk meevallen.
  • Keuze 3: Hoe groot is uw kelder. Een grote kelder zal meer kosten omdat deze meer vierkante meters bevat. Houdt u er echter wel rekening mee dat een kelder per vierkante meter goedkoper wordt naar mate er meer kelderruimte moet worden aangelegd.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

U bespaart het snelste op de aanleg van een kelder door offertes op te vragen. Dit doet u heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. U vraagt in één keer meerdere offertes op van lokale aannemers. Deze kunt u op uw gemak vergelijken. Het vergelijken van de offertes kan u een voordeel tot wel 30 procent opleveren.