Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen onderhoud cv ketel

Prijzen onderhoud cv-ketel

Beschikt u over een CV-ketel die goed werkt, maar wilt u er vooral voor zorgen dat dit nog gedurende een lange tijd zo blijft? In dat geval is het altijd aan te raden om er voor te kiezen om een regelmatig onderhoud uit te voeren. Een tijdig onderhoud zorgt er immers voor dat de levensduur van uw CV-ketel steeds zo optimaal mogelijk wordt gehouden. Bent u eveneens van plan om dergelijk onderhoud uit te laten voeren, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de kosten die hieraan verbonden zijn? Wij zetten deze kosten graag even voor u op een rijtje!

Prijzen onderhoud cv ketel

 
Wat kost onderhoud voor uw klus?

Hoeveel kost CV-ketel onderhoud?

kostenWilt u een CV-ketel goed laten onderhouden zodat mogelijke problemen op tijd kunnen worden opgemerkt en opgelost? In dat geval wordt het aangeraden om het onderhoud minstens één keer in de twee jaar uit te laten voeren. U kunt er op dit vlak voor kiezen om telkens gebruik te maken van éénmalige onderhoudsbeurten, maar u kunt ook een onderhoudscontract afsluiten met een installateur. Wij hebben alvast speciaal voor onze bezoekers de gemiddelde kosten van CV-ketel onderhoud even op een rijtje gezet.

Type onderhoud Gemiddelde kostprijs
Eénmalig onderhoud Tussen 80 & 100 euro éénmalig
Onderhoudscontract Tussen 60 & 100 euro per jaar
Servicecontract Tussen 80 & 140 euro per jaar
All-in contract Tussen 140 & 180 euro per jaar

De bovenstaande kosten geven natuurlijk per type onderhoud een goed idee van de kostprijs waar u gemiddeld rekening mee dient te houden, maar het kan altijd beter. Om u een meer gedetailleerder beeld te geven hebben we alvast even enkele prijsvoorbeelden uitgewerkt:

  • Goedkoopste prijs: Wilt u wel onderhoud aan uw CV-ketel laten uitvoeren, maar wilt u de kosten zoveel mogelijk beperken? Beschikt u over een CV-ketel die slechts een leeftijd heeft van 2 jaar en verwacht u de komende jaren niet meteen problemen te zullen hebben? In dat geval kan het interessant zijn om gewoon één keer in de twee jaar een onderhoud uit te laten voeren. Het betreft doorgaans standaard onderhoud, maar mocht er iets mis zijn met uw ketel, dan kunnen de kosten uiteraard hoger uitvallen. Standaard kunt u in dit geval evenwel rekening houden met een kostprijs die is gelegen tussen de 80 en 100 euro.
  • Gemiddelde kosten: Is de CV ketel in uw woning reeds vier jaar oud en wilt u een contract afsluiten bij een ervaren installateur zodat u bij problemen met minder hoge kosten te maken krijgt? Wilt u evenwel de maandelijkse kosten van het contract zo laag mogelijk houden? In dat geval kunt u er voor kiezen om een servicecontract af te sluiten. Een dergelijk contract dekt het merendeel van de kosten. Materiaal welke noodzakelijk is om de herstelling uit te kunnen voeren wordt bovendien deels vergoed. Voor een servicecontract dient u rekening te houden met een jaarlijkse kostprijs die is gelegen tussen de 80 en 140 euro.
  • Meest uitgebreide oplossing: De meest uitgebreide en bijgevolg ook de duurste oplossing wordt geboden onder de vorm van een all-in contract. Wanneer u er voor kiest om een dergelijk contract af te sluiten zult u bij problemen nooit zelf de kosten moeten betalen. Bovendien is het ook goed om te weten dat u in het geval van een dergelijk contract steeds 24/7 een ervaren installateur kunt bereiken. Voor een dergelijk contract dient u wel rekening te houden met een iets hogere kostprijs die is gelegen tussen de 140 en 180 euro op jaarbasis.

De prijsopbouw van CV-ketel onderhoud

De prijs van CV-ketel onderhoud bestaat opvallend genoeg niet uit één, maar wel uit twee delen. We onderscheiden namelijk de arbeidskosten van de voorrijkosten. De arbeidskosten nemen met 93 procent wel ruimschoots het grootste deel in van het totale prijskaartje. De resterende 7 procent is tot slot nodig om de voorrijkosten in te dekken.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van CV-ketel onderhoud?

Verschillende keuzes die jij als eigenaar van de woning en dus ook van de CV-ketel maakt kunnen een zekere invloed hebben op de kostprijs die voor CV-ketel onderhoud in rekening wordt gebracht. We zetten deze keuzes allemaal even voor u op een rijtje:

Keuze 1:Contract of geen contract?

In eerste instantie dient u er rekening mee te houden dat er een niet onbelangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen onderhoud met en zonder contract. Wanneer het onderhoud met een contract betreft zult u doorgaans een groot deel van de kosten niet zelf moeten betalen. Bovendien geven heel wat fabrikanten van CV-ketels uitsluitend garantie (gemiddeld zo’n 2 jaar) wanneer er een onderhoudscontract is afgesloten. Is dat niet het geval en duikt er een bepaald probleem op, dan zult u hier dus zelf financieel voor moeten opdraaien, zelfs binnen bijvoorbeeld het eerste jaar.

Bovenstaande zegt het eigenlijk al, wanneer u er niet voor kiest om een onderhoudscontract af te sluiten loopt u altijd een bepaald risico. Echter is het helemaal niet zo vreemd dat veel mensen er niet om staan te springen om meteen vanaf het eerste jaar reeds een contract af te sluiten. Toch, in één van de tien gevallen geeft de CV-ketel reeds binnen het eerste jaar een storing. Kiest u er in het begin niet voor om een onderhoudscontract af te sluiten voor uw CV-ketel, hou er dan op z’n minst rekening mee dat dit na een termijn van bijvoorbeeld vijf jaar wel interessant kan zijn.

Keuze 2: De gekozen service

Wanneer u er voor heeft gekozen om voor uw CV-ketel een contract af te sluiten zult u voor uzelf moeten uitmaken van welke service u gebruik wenst te maken. U kunt er namelijk voor kiezen om zowel een minimale als een gedeeltelijke als een gehele dekking af te sluiten. Het onderhoud van de CV-ketel speelt op dit vlak een niet onbelangrijk rol evenals het feit of u bijvoorbeeld in de (nabije) toekomst veel problemen verwacht of niet. De opties tegenover elkaar afwegen is altijd interessant. Alleen op deze manier zorgt u er namelijk uiteindelijk voor dat u kiest voor dat ene onderhoudscontract die perfect zal voldoen aan uw verwachtingen.

Keuze 3: Bestaande CV-ketel laten vervangen

Indien u over een CV-ketel beschikt die ouder is dan vijf jaar kan het in bepaalde gevallen interessanter zijn om deze te vervangen. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een HR of een HRe ketel kunt u immers een meer dan aanzienlijke besparing realiseren op uw energiefactuur.

vergelijken