Home » Kostprijs verbouwen » Plat dak prijzen

Plat dak prijzen

Een  plat dak is vaak bedekt met bitumen of een andere dakbedekking die met een kleef-laag wordt uitgerold of vastgezet met een brander. Een nieuw dak aanleggen op een woning met een plat dak is redelijk eenvoudig, maar moet toch doorgaans door een professionele dakdekker worden gedaan. De reden hiervan is dat de rollen dakbedekking goed aansluitend moeten worden uitgerold en dat de kleeflaag bovendien gelijkmatig moet zijn en met een zware roller moet worden aangedrukt, of afgewerkt met een brander.

Kosten plat dak

 
Wat zijn de exacte kosten?

Natuurlijk wil jij graag weten als woningbezitter hoeveel je kwijt zal zijn voor een nieuw plat dak, en we geven je daarom ook graag een indicatie van de kosten hiervan. Daarom hebben we deze voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij waar je aan toe bent.

Wat zijn de kosten van een plat dak

Een plat dak kan je met een aantal soorten dakbedekking laten afwerken. De ene soort zal duurzamer zijn dan de andere soort; er zijn daarentegen ook soorten dakbedekking die uitgesproken goedkoop zijn. Voor het gemak gingen we uit van een dak van 30 vierkante meter. Dit is namelijk de meest voorkomende maat plat dak bij een tussenwoning of hoekwoning.

Welke werkzaamheden moeten er plaatsvinden Wat is de totale prijs voor een dak van 30 vierkante meter inclusief arbeidsloon, materialen en BTW De gemiddelde prijs per vierkante meter
Een dak van golfplaten; oude golfplaten verwijderen, en nieuwe golfplaten installeren. 960 euro 32 euro
Een dak met bitumen dakbedekking opnieuw bedekken met bitumen, over de oude laag heen. 1140 tot 1530 euro Tussen 38 en 51 euro
Een dak met bitumen dakbedekking bekleden en oude laag bitumen verwijderen. Tussen 2040 en 2430 euro Tussen 68 en 81 euro
Een dak met bitumen dakbedekking 2 laags bekleden en oude laag bitumen verwijderen. Tussen 2490 en 2790 euro Tussen 83 en 96 euro
Een dak met 1 laags kunststof bekleden, over de bestaande kunststof laag heen. Tussen 1410 en 1710 euro Tussen 47 en 57 euro
Een dak met 1 laags kunststof bekleden, waarbij de bestaande laag kunststof wordt verwijderd. Tussen 2340 en 2640 euro Tussen 78 en 88 euro
Een dak voorzien van een nieuwe laag EPDM rubber, waarbij de oude laag dakbedekking wordt verwijderd. Tussen 2460 en 2760 euro Tussen 82 en 920 euro

 

De prijzen voor het bekleden van een plat dak worden beïnvloed door een aantal factoren:

  • Als je handig bent. Het verwijderen van een oude laag dakbedekking kost de dakdekker een heleboel tijd. Wanneer je wil besparen op je nota zou je – wanneer je een beetje handig bent – kunnen proberen om de oude laag dakbedekking te verwijderen. Denk er hierbij wel aan dat je het onderdak niet beschadigt en dat je dit niet doet wanneer er net nat weer aankomt. Je zou op die manier vochtoverlast kunnen krijgen in je huis.
  • Als je alles liever uit handen geeft. Wanneer je alles liever uit handen geeft laat je de dakdekker de oude lagen dak-bekleding verwijderen en de nieuwe laag leggen. Zo ben je ervan verzekerd dat je de volledige garantie krijgt op je nieuwe dak.

Hoe wordt de prijs van een plat dak bepaald

De prijs van een plat dak wordt bepaald aan de hand van een aantal keuzes die je maakt bij de aanschaf van een nieuw dak.

  • Keuze 1: laat je de oude lagen verwijderen. Bij een plat dak kan de nieuwe laag dakbedekking doorgaans over de oude worden heen geplaatst. Het kan echter zo zijn dat er al een behoorlijk aantal lagen dakbedekking op zitten en dat de draagconstructie hierdoor in gevaar komt. Op dat moment moet je de oude lagen laten verwijderen voor je een nieuwe laag dakleer laat aanbrengen.
  • Keuze 2: kies je direct voor isolatie. Wanneer het dakleer van je dak af is kan je gelijk kiezen voor een dakisolatie. Een dergelijke isolatiemethode bespaart jou als woningeigenaar een behoorlijk bedrag. Toch stellen de meeste huizenbezitters dakisolatie uit omdat het bijvoorbeeld teveel troep geeft aan de binnenkant van je huis. Een dakisolatie bij een plat dak moet je sowieso aan de buitenkant laten doen. Je kan dan handig gebruik maken van het feit dat je dakbedekking weg is door het plaatsen van een isolatielaag voordat de nieuwe laag dakbedekking erop wordt teruggeplaatst. Dit zou je zelf kunnen doen hoewel je wel moet opletten met gevaarlijke stoffen in isolatiemateriaal. Bovendien moet je er echt op letten dat je een dampwerende laag laat plaatsen tussen je dakisolatie en je binnendak. In andere gevallen zou je nog zomaar het risico kunnen lopen dat je later last krijgt van vochtproblemen doordat vocht in je platte dak zelf geen kant meer op kan. Je maakt op het moment wel wat extra kosten maar deze verdien je over een paar jaar weer terug. Daarbij mag je als voordeel optellen dat dakisolatie wordt geplaatst tegen een lager BTW tarief. Dat lage tarief van 6 procent scheelt een behoorlijk stuk op je rekening.
  • Keuze 3: laat je gelijk je dakgoot vervangen. Je weet zeker dat je het optimale uit jouw nieuwe dak haalt wanneer je gelijktijdig met de oude dakbedekking je dakgoot laat vervangen. Op deze manier is je dak niet alleen in één keer ‘af’ maar je weet ook zeker dat je geen vochtprobleem zal gaan krijgen op je nieuwe platte dak. Het water kan immers in één keer weer goed weg lopen en zal dus niet op je dak blijven staan. Een regenpijp kan verstopt raken. Je doet er goed aan om voor een paar euro een bladkorf te kopen. Hiermee voorkom jij dat je regenpijp verstopt raakt door blad.

Praktische bespaartips

Een nieuw plat dak kost behoorlijk wat; we geven je dan ook wat praktische bespaartips

  • Combineer werkzaamheden. De dakbedekker kan wanneer het dakleer van je dak is ook een isolatie laag aanbrengen. Het scheelt je weer een keer werk.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Je kan snel besparen op een vervanging van een plat dak door offertes op te vragen. Met één klik op de onderstaande button vraag jij offertes op bij een aantal plaatselijke dakdekkers. Zo kan je tot wel 40 procent besparen op je factuur.