Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen renovatie

Prijzen renovatie

Wanneer u er voor heeft gekozen om een oudere woning aan te kopen zult u deze uiteraard willen laten renoveren. Renovatie is een bijzonder ruim begrip waardoor het niet zomaar mogelijk is om u een concreet beeld te geven van de exacte kostprijs waar u rekening mee zult moeten houden. Toch, door de informatie op deze pagina door te nemen zorgt u er voor dat u een goed beeld krijgt van de verschillende renovatiemogelijkheden inclusief de kostprijs die er voor in rekening wordt gebracht.

Prijzen renovatie

 
Renoveren? Vergelijk eerst aannemers

Hoeveel kost renovatie?

kostenZoals reeds aangegeven kan renovatie zeer ruim worden opgevat. Tijdens het uitzoeken van een bedrijf die voor u de renovatie uit kan voeren is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met het zware werk, maar wat bijvoorbeeld ook met opruimingswerkzaamheden? Wanneer u een woning laat renoveren zullen er immers ongetwijfeld ook heel wat elementen verwijderd worden en die kunnen natuurlijk niet zomaar blijven liggen. Onderstaand kostenoverzicht geeft u een goed beeld van de gemiddelde kostprijs voor het renoveren van diverse ruimtes in uw woning inclusief het sloopwerk en het afvoeren van het overbodig geworden materiaal.

Ruimte Gemiddelde kostprijs
Toilet Tussen 1.800 & 2.600 euro
Badkamer Tussen 6.400 & 9.400 euro
Zolder Tussen 8.900 & 12.950 euro
Keuken Tussen 12.450 & 17.450 euro
Aanbouw Tussen 18.900 & 26.900 euro

Om u een concreter beeld te geven van de kostprijs waar u bij het renoveren van een woning rekening mee dient te houden hebben we even drie concrete prijsvoorbeelden voor u op een rijtje gezet:

  • Voordeligste renovatie: Bent u gewoon op zoek naar een mogelijkheid om uw toilet van een nieuwe look te voorzien? Wilt u de oude tegels van de muur laten verwijderen en het sanitair demonteren? Daarnaast worden uiteraard ook de waterleidingen evenals de afvoer verplaatst en wordt de afwerking gerealiseerd uit mooie natuursteen tegels op de vloer en keramische tegels op de wanden. Een hangend toilet en een stijlvolle fontein maken deze renovatie helemaal af. In deze situatie dient er rekening te worden gehouden met een prijskaartje van gemiddeld zo’n 2.250 euro.
  • Gemiddelde renovatie: Heeft u de keuze gemaakt op het potentieel van alle ruimtes in hun huis zo optimaal mogelijk te willen benutten? In dat geval zult u er voor willen kiezen om de zolder om te toveren tot een sfeervolle en bruikbare ruimte. De renovatie die wordt uitgevoerd bestaat onder meer uit het isoleren van het dak inclusief de plaatsing van elektriciteit en centrale verwarming. Wanneer u echt wenst te rekenen op een ultiem comfort kan ook de realisatie van een kunststof dakkapel evenals een gipswand een aanrader zijn. Bij de afwerking van het plafond, de wanden en de vloer wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve en duurzame materialen terwijl de trap uit vurenhout zal bestaan en beschikt over één kwart draai. Voor deze renovatie dient al snel rekening te worden gehouden met een prijskaartje van rond de 11.500 euro.
  • Duurste renovatie: Wilt u graag extra leefruimte realiseren? In dat geval is het uitbreiden van de bestaande woonruimte met een aanbouw een absolute aanrader. Een dergelijke aanbod kan prefab, maar ook op maat van uw wensen aangekocht worden. Bij dit prijsvoorbeeld houden we rekening met een op maat gemaakt exemplaar inclusief de volledige afwerking en uiteraard de plaatsing van elektra. Voor een dergelijke aanbouw met een breedte van 5 meter en een diepte van 3 meter wordt een prijskaartje in rekening gebracht van rond de 24.000 euro.

De prijsopbouw van renovatie

Het feit dat zoveel verschillende factoren een directe invloed hebben op de prijsopbouw van een renovatie zorgen er voor dat deze niet zomaar aan te geven valt. Standaard ziet de prijsopbouw er evenwel als volgt uit: 60 procent van de kostprijs is nodig om de arbeidskosten te vergoeden. 35 procent gaat naar het aankopen van het materiaal en de resterende 5 procent is nodig om de eventuele voorrijkosten te vergoeden.

Keuzes die de prijs van renovatie beïnvloeden

De ene renovatie is zeker en vast de andere niet. Verschillende keuzes die u zelf als eigenaar van de woning maakt kunnen een niet onaanzienlijke invloed hebben op het totale prijskaartje van de renovatie. We zetten deze keuzes graag even voor u op een rijtje:

Keuze 1: De aannemer

Heeft u er voor gekozen om voor de renovatie van uw woning gebruik te maken van een aannemer? In dat geval zult u er rekening mee moeten houden dat de prijs die door hem in rekening wordt gebracht op verschillende manieren kan worden opgevat. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een vaste en een vermoedelijke prijs voor het volledige project. Een andere mogelijkheid is dat er een kostprijs per uur wordt afgesproken. In het merendeel van de gevallen is onderstaande het interessantst, maar het zorgt er wel voor dat u niet op voorhand weet hoeveel de renovatiewerken u exact zullen kosten. U kunt de aannemer als vanzelfsprekend wel vragen om een offerte te maken.

Keuze 2: Zelf coördineren van de renovatie

Wilt u besparen op de kosten van een aannemer en heeft u er bijgevolg voor gekozen om zelf de renovatie te coördineren? In dat geval dient u per specialist rekening te houden met onderstaande kosten:

Specialist Prijs per uur Prijs per vierkante meter
Stukadoor Tussen 25 & 55 euro Tussen 10 & 22 euro
Timmerman Tussen 30 & 65 euro Niet van toepassing
Tegelzetter Tussen 35 & 45 euro Tussen 30 & 40 euro
Schilder Tussen 35 & 45 euro Tussen 40 & 45 euro
Dakdekker Tussen 35 & 55 euro Niet van toepassing
Glaszetter Tussen 40 & 50 euro Tussen 45 & 75 euro
Elektricien Tussen 40 & 75 euro Niet van toepassing

Keuze 3: Verschil tussen basis en luxe renovatie

De derde en laatste keuze is een zeer belangrijke. Wanneer u een woning gaat renoveren is het namelijk altijd belangrijk om een keuze te maken tussen een basis renovatie en een luxe renovatie. Bij een basis renovatie wordt er geen rekening gehouden met mogelijke luxe en bovendien wordt er gebruik gemaakt van weliswaar kwalitatieve materialen, maar die in aankoop een stuk voordeliger zijn in vergelijking met de verschillende alternatieven op de markt. Bij een luxe renovatie is net het omgekeerde het geval. In dit geval wordt er niet uitsluitend gekeken naar de functie van bepaalde onderdelen in uw woning, maar ook naar het design en de mate van luxe die ze creëert. Het is onnodig om te zeggen dat een basis renovatie een stuk voordeliger is dan een luxe renovatie.

Vergelijk offertes

Door meerdere offertes op te vragen en te vergelijken van lokale specialisten in uw regio kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Klik hieronder op de button, vul vervolgens het formulier in en ontvang tot meerdere offertes van lokale specialisten. Zij nemen contact met u op en bekijken de situatie. U kiest zelf de beste deal.

vergelijken