Home » Kostprijs verbouwen » Prijzen tuin uitgraven

Prijzen tuin uitgraven

Bent u van plan om uw tuin te verbouwen, maar beschikt u niet over de beste grond? Of misschien is er door de jaren heen zoveel onkruid in de grond ontstaan dat het in een mum van tijd door uw tegels heen zal komen? In al deze gevallen is het interessant om de grond in uw tuin te laten uitgraven. Heeft u er echter geen idee van wat de kosten voor deze werkzaamheden precies zijn? Geen probleem! Wij zetten ze graag even voor u op een rijtje!

Kosten tuin uitgraven

 
De exacte kosten weten?

Wat kost het uitgraven van uw tuin?

Het laten uitgraven van uw tuin kan op tal van verschillende manieren gebeuren. Iedere mogelijkheid brengt bepaalde kosten met zich mee die we graag even voor u op een rijtje zetten:

Soort werkzaamheden Prijs per vierkante meter (gemiddeld)
Het uitgraven voor een looppad. Het betreft hier 15 centimeter uitgraven inclusief het afvoeren van de verwijderde grond en het opvullen met zand. Gemiddeld tussen de 17,50 & 22,50 euro.
Het uitgraven voor een oprit. In dit geval dient 20 centimeter te worden uitgegraven waarna de grond wordt afgevoerd en een opvulling met zand wordt voorzien. Gemiddeld tussen de 22,50 & 27,50 euro
Uitsluitend uitgraven en afvoeren. Gemiddeld tussen de 12,50 & 17,50 euro
  • Uitgraven voor een looppad: Indien u in uw tuin een looppad wenst te realiseren dient de oude grond in eerste instantie te worden uitgegraven. Wanneer dit is gebeurd moet de ontstane ruimte vervolgens worden opgevuld met zand. Voor het realiseren van een looppad volstaat het doorgaans reeds om 15 centimeter uit te graven. Voor het laten uitvoeren van deze werkzaamheden kan rekening worden gehouden met een prijskaartje van tussen de 17,50 en 22,50 euro per vierkante meter. Deze prijs is inclusief het uitgraven en afvoeren van de oude grond evenals het opvullen met nieuw zand.
  • Uitgraven voor een oprit: Algemeen geldt dat, hoe meer de nieuwe grond zal worden belast, des te dieper de uitgraving die wordt uitgevoerd moet zijn. Een logisch gevolg daarvan is dat er uiteraard ook meer zand nodig is. Wanneer u er voor wenst te kiezen om een nieuwe oprit te voorzien voor uw woning waar auto’s op komen te staan is het dan ook belangrijk om rekening te houden met een diepere uitgraving van zo’n 20 centimeter. Dit heeft een invloed op het prijskaartje waar u rekening mee dient te houden. Deze komt immers tussen de 22,50 en 27,50 euro te liggen. Ook deze prijs is inclusief het uitgraven van de oude grond en het afvoeren er van evenals het opvullen met nieuw zand.
  • Uitgraven voor een vijver: Het is lang niet in alle gevallen noodzakelijk om de uitgegraven grond op te vullen met zand. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld het realiseren van een vijver in de tuin. In een dergelijke situatie kunt u de kosten voor het opvullen met zand eenvoudig uitsparen. Reken in een dergelijke situatie op een prijs van tussen de 12,50 & 17,50 euro per vierkante meter.

Welke keuzes bepalen de prijs voor het uitgraven van grond in uw tuin?

Hoeveel kosten er precies in rekening worden gebracht voor het uitgraven van grond in uw tuin is sterk afhankelijk van verschillende factoren. We zetten deze graag even voor u op een rijtje:

  • Keuze 1: De omvang van het stuk dat moet worden uitgegraven

In eerste instantie dient er rekening te worden gehouden met de exacte oppervlakte die moet worden uitgegraven. Op het eerste zicht lijkt het laten uitgraven van een grote tuin misschien duurder, maar in de praktijk is dat eigenlijk niet het geval. Hoewel het totale prijskaartje van de werkzaamheden uiteraard hoger komt te liggen ligt de prijs per vierkante meter juist lager in vergelijking met een kleine tuin. Let wel, dit is lang niet altijd het geval en kan sterk afhankelijk zijn van de hovenier van uw keuze. Het is dan ook altijd interessant om een vergelijking uit te voeren vooraleer deze werken aan een bepaalde partij toe te kennen.

  • Keuze 2: Van welke materialen wordt er gebruik gemaakt?

Wanneer de grond diep moet worden uitgegraven kan het interessant zijn om niet alleen gebruik te maken van zand als opvulmateriaal, maar ook van lava of gebroken puin. U kunt deze eerst storten met daar bovenop een laag zand. Het gebruik van lava in combinatie met gebroken puin zorgt er voor dat u steeds kunt rekenen op een sterke ondergrond. Vooral voor een grond die zwaar belast zal worden, zoals bijvoorbeeld die van een oprit is dit een absolute aanrader. Tussen gebroken puin en lava zit trouwens een aanzienlijk prijsverschil. Wanneer u echt zo goedkoop mogelijk wenst te werken is gebruikmaken van gebroken puin dan ook doorgaans een flink stuk interessanter.

  • Keuze 3: Opties

Onderstaande opties zijn lang niet altijd noodzakelijk, in tegendeel. Toch is het raadzaam om voor uw project na te gaan of deze opties in uw geval al dan niet van toepassing zijn.

Product Gemiddeld prijskaartje Waarom?
Bigbag zand (1.500 kg, goed voor 20 vierkante meter met een hoogte van 5 centimeter) Tussen 60 & 70 euro Het betreft hier de bovenste laag van de ondergrond.
Bigbag gebroken puin (1.500 kg, goed voor 20 vierkante meter met een hoogte van 5 centimeter). Tussen 80 & 90 euro Voorziet een sterke ondergrond en is aanzienlijk voordeliger in vergelijking met lava.
Bigbag lava korrels (1.500 kg, goed voor 20 vierkante meter met een hoogte van 5 centimeter). Tussen 120 & 125 euro Beschikt over een lichte structuur en zorgt voor een sterke ondergrond.

Interessante bespaartips:

Wilt u graag grond in uw tuin laten uitgraven, maar zou u zoveel mogelijk willen besparen op het kostenplaatje die deze werken met zich meebrengen? Dat kan, door rekening te houden met de onderstaande, interessante bespaartips!

  • Kwantumkorting. De meeste bedrijven die een tuin uitgraven brengen een aantrekkelijke korting in rekening bij grote oppervlaktes. Wanneer niet alleen u, uw tuin wenst uit te laten graven, maar bijvoorbeeld ook uw buurman kunt u dan ook steeds rekenen op een lager kostenplaatje. Ook voor uw buren brengt dit eenzelfde financieel voordeel met zich mee waardoor u twee vliegen in één klap kunt slaan!
  • Hovenier uit de buurt. U dient er rekening mee te houden dat een hovenier zogenaamde voorrijkosten in rekening kan brengen. Deze kosten worden hoofdzakelijk in rekening gebracht wanneer de persoon in kwestie een grote afstand dient te overbruggen om bij u thuis aan de slag te kunnen gaan. Omwille van deze reden is het dan ook steeds aan te raden om gebruik te maken van de diensten van een hovenier bij u uit de buurt.
  • Zelf de handen uit de mouwen steken. Tot slot, vergeet niet dat het beperken van het uurtarief van de hovenier een aanzienlijk financieel voordeel kan opleveren. Door zelf mee de handen uit de mouwen te steken kunt u er voor zorgen dat het aantal uren werk wordt ingeperkt waardoor u kunt rekenen op een veel aantrekkelijkere kostprijs. Helpen met het afruimen van afgegraven grond of dergelijke is bijvoorbeeld altijd een goed idee!

Offertes van lokale hoveniersbedrijven vergelijken

Wij raden u aan om niet direct de eerste de beste hoveniersbedrijf te kiezen. Het beste wat u kunt doen is meerdere offertes vergelijken van diverse lokale hoveniersbedrijven. Op deze manier kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Gelukkig kunt u gemakkelijk via onze website in een keer tot 6 offertes aanvragen en vergelijken. Klik op de button hieronder en vul uw gegevens in. Ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in uw mailbox en begin met vergelijken.