Home » Kostprijs verbouwen » Kosten zolder verbouwen

Kosten zolder verbouwen

Uw eigen huis is een kostbaar bezit. U als woningbezitter zou dan ook het liefste iedere vierkante meter optimaal willen benutten. Wanneer u in een huis woont wat in een klassieke ‘puntdak’ stijl is gebouwd heeft u één ruimte in uw huis waar u bijna niets van woonruimte uithaalt. We hebben het over de zolder. Dat is heel jammer, want op een zolder kunt u enorm veel doen. U kunt bijvoorbeeld één of twee extra slaapkamers realiseren op de zolder. Wanneer u thuis werkt kunt u op de zolder uw werkruimte realiseren. Een zolder is, kortom, te mooi om niet te benutten. We hebben voor u uitgezocht hoeveel het kost om een zolder te (ver)bouwen.

 
Wat zijn de exacte kosten? Vergelijk eerst

Hoe kunt u de zolder verbouwen

Wanneer u de zolder gaat verbouwen heeft u meerdere mogelijkheden. We hebben voor u opgezocht welke mogelijkheden het zijn. Op het kostenplaatje komen we later terug.

 • Een manier om het optimale uit uw zolder te halen is het laten bouwen van een dakkapel. Zo’n dakkapel kunt u in meerdere maten kiezen. De maat loopt op van 1 tot 4 meter bij een hoogte van 1 meter. U kunt daarnaast ook kiezen voor een dubbele dakkapel. In dat geval mag u denken aan een dakkapel aan de voor- en achterkant van uw zolder. Een dakkapel geeft u de mogelijkheid om 1 tot 2 kamers te bouwen. Een dubbele dakkapel geeft u de mogelijkheid om wel 3 tot 4 extra kamers te realiseren. U plaatst als het ware een extra etage op uw huis.
 • Wilt u geen extra ruimte op uw zolder genereren, maar wilt u wel extra licht; in dat geval laat u een dakraam plaatsen. Een dakraam houdt ook warmte vast in uw huis waardoor u een comfortabelere temperatuur heeft op uw zolder.
 • Tussenwand met een deur. Wilt u de zolder in twee compartimenten scheiden, dan kunt u een tussenwand met een deur laten bouwen. Dit is altijd handig wanneer u een aparte slaapkamer wilt realiseren en die af wil scheiden van de zoldertrap.
 • Verwarming plaatsen. Op het moment dat u de zolder gaat gebruiken als woonruimte is het praktisch als u verwarming plaatst op de bovenetage. We keken naar een voorbeeld met twee radiatoren.
 • Elektra aanleggen. Gaat u de zolder in gebruik nemen, dan is het ook heel praktisch als er een stroomaansluiting zit. Dit kunt u laten realiseren door een elektricien. Deze kan vier wandcontactdozen en bijvoorbeeld twee lampenpendels monteren op uw zolder.
 • Wasmachine aansluiting realiseren. Staat uw wasmachine op de badkamer maar wilt u liever een washok op zolder, dan kunt u er uiteraard voor kiezen om een wasmachine aansluiting op de zolder te realiseren.

Wat zijn de kosten van een zolder (ver)bouwen

Een zolder (ver)bouwen brengt wat kosten met zich mee. We gingen bij het onderstaande kostenplaatje ervan uit dat u tenminste de net genoemde klussen door een vakman wil laten doen.

Welke klus wilt u laten uitvoeren Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Dakkapel laten bouwen Per stuk, maat oplopend van 1 meter breedte tot 4 meter breedte 2550 – 5450 euro
Plaatsen van een verwarming Per twee stuks 1050 euro
Dakraam van 1 x 1 meter laten plaatsen Per stuk 1050 euro
Plaatsen van scheidingswand met deur Per stuk, aantal wanden afhankelijk van het aantal kamers wat u wilt realiseren 1300 euro
Elektra installatie laten aanbrengen Per 4 wandcontactdozen en 2 stuks pendelverlichting 350 euro
Wasmachine aansluiting laten realiseren Gebaseerd op 3 uur werk loodgieter, inclusief vervoer, aansluitmaterialen plus installeren wasmachine. 300 euro

 

 • Als u handig bent. Bent u handig aangelegd, dan kunt u zaken zoals het plaatsen van een scheidingswand nog zelf doen. Werken met waterleidingen en elektriciteit kunt u het beste door de vakman laten doen. U wilt later geen lekkage of kortsluiting vanaf uw zolder krijgen.
 • Als u al het werk liever uit handen geeft. Bent u niet handig aangelegd, dan geeft u de volledige klus uit handen . U geeft in dat geval iets meer uit, maar u krijgt er een perfect bewoonbaar gemaakte zolder voor retour.

Hoe is het prijskaartje samengesteld

Hoeveel u betaalt voor het laten (ver)bouwen van uw zolder bepaalt u zelf aan de hand van keuzes die u maakt. We hebben de keuzes voor u op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: Gaat u de zolder verbouwen of laat u de zolder verbouwen. Hier zit het grootste verschil in. U kunt ervoor kiezen om een zolder zelf bewoonbaar te maken door gipsplaat tegen uw binnendak aan te plaatsen en dit af te werken. Daarnaast kunt u ook zelf de wanden aanbrengen en schilderen. Dit is nog altijd goedkoper dan wanneer u een vakman inhuurt. Op het moment dat u echter kiest om de volledige opdracht uit handen te geven bent u aanmerkelijk meer kwijt in verband met het arbeidsloon.
 • Keuze 2: Wilt u een vaste trap of een vlizo trap. Een heikel punt bij een zolder (ver)bouwen is de trap. Was uw zolder van oorsprong een onaangeklede berging, dan is hij waarschijnlijk nog voorzien van een vlizo trap. U kunt er echter in dat geval voor kiezen om een vaste trap te laten plaatsen. Dit kost u al met al ongeveer 650 euro. Dit is een vanaf prijs.
 • Keuze 3: Wat wilt u op de zolder gaan doen. Is uw zolder alleen bestemd om als berging te dienen, dan zult u minder werkzaamheden zoals tussenwanden bouwen hoeven te doen. Het gaat dan vooral om een praktische inrichting. Wilt u er echter meerdere kinderkamers in bouwen, dan heeft u aanmerkelijk meer werk.

Praktische bespaartips

 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

U kunt heel eenvoudig besparen wanneer u de zolder laat (ver)bouwen door vooraf offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraagt u direct vrijblijvend meerdere offertes op die u kunt vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan u een voordeel tot wel 30 procent opleveren.