Home » Kostprijs verbouwen » Reportage prijzen

Reportage prijzen

De kans is groot dat u er in uw leven op een bepaald ogenblik voor zult willen kiezen om een reportage te laten maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren naar aanleiding van uw trouwdag, maar het is ook mogelijk dat u een reportage wil laten maken van de communie van uw kind of misschien wel van het bedrijf waar u werkzaam bent. In ieder geval, omwille van welke reden u ook graag een reportage wenst te laten maken, u zult altijd graag op voorhand een goed beeld willen hebben van de gemiddelde kostprijs waar u rekening mee dient te houden. Wel, in dat geval zal de informatie die op deze pagina is terug te vinden voor u ongetwijfeld interessant blijken te zijn.

Reportage prijzen

 
Lokale fotografen vergelijken?

Hoeveel kost een reportage?

kostenIn eerste instantie vraag u zich uiteraard af met welk budget u nu precies rekening moet houden wanneer u een reportage wenst te laten maken. Om u hier alvast een beetje een goed beeld van te kunnen geven hebben we enkele voorbeelden inclusief de gemiddelde kostprijs op een rijtje gezet door middel van onderstaande tabel.

Soort reportage Gemiddelde kostprijs
Communiereportage Gemiddeld tussen de 125 & 200 euro
Bedrijfsreportage Gemiddeld tussen 300 & 750 euro
Huwelijksreportage Gemiddeld tussen de 500 & 2.500 euro

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de kosten voor de verschillende reportages zoals aangegeven in bovenstaande tabel slechts een indicatie geven. Het is vanzelfsprekend dat de prijs bijvoorbeeld nog kan worden beïnvloed door de tijd die de reportage in beslag neemt, de afstand die de fotograaf moet afleggen en ga zo maar door. Het is dan ook het interessantst om de kosten in bovenstaande tabel gewoon te zien als een richtprijs.

Keuzes die de prijs van een reportage beïnvloeden

Er zijn verschillende keuzes die gemaakt moeten worden die er voor kunnen zorgen dat het prijskaartje van een reportage kan worden beïnvloed. Omdat er vaak pas na afloop van de reportage dient te worden betaald hebben we even deze verschillende keuzes op een rijtje gezet. Op deze manier bent u er namelijk zeker van dat u na afloop niet voor vervelende verrassingen zult komen te staan.

Keuze 1: Het soort reportage

In eerste instantie is er het soort reportage. Zoals u reeds eerder op deze pagina heeft kunnen lezen wordt er door fotografen steeds een onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld een reportage voor een communie en een reportage voor een huwelijk. Dit heeft uiteraard niet alleen maar te maken met het soort reportage, maar eveneens met de tijd die ze in beslag neemt. Een huwelijk is bijvoorbeeld meestal heel wat uitgebreider dan een communie.

Keuze 2: De tijd die de reportage in beslag neemt

In lijn met bovenstaande ligt de tijd die een reportage in beslag neemt. Bij een huwelijk kan er al snel sprake zijn van een volledige dag, althans wanneer u wenst dat de reportage zowel gebeurt in de kerk, het stadhuis als op het avondfeest. Hoe langer de reportage duurt, des te hoger uiteraard het uiteindelijke kostenplaatje komt te liggen, maar des te lager het uurtarief zal uitvallen.

Keuze 3: De voorrijkosten van de fotograaf

Een reportage doen betekent altijd dat de fotograaf zich naar een bepaalde locatie dient te begeven. Dit is uiteraard niet meer dan logisch, maar wanneer deze locatie vrij ver van diens werkadres is afgelegen betekent dit een doorgaans niet onaanzienlijke meerwaarde voor het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Wees u aldus altijd bewust van de voorrijkosten van een fotograaf en kies er indien mogelijk voor om een beroep te doen op een fotograaf uit de buurt.

Keuze 4: Eventuele extra’s

In de standaard prijs die door een fotograaf voor een reportage wordt aangerekend is niet alles inbegrepen. Er zijn dan ook steeds een aantal zaken die uitsluitend gerealiseerd kunnen worden tegen een bepaalde meerprijs. Het betreft hier onder meer het volgende:

  • Het maken van fotoafdrukken en / of vergrotingen
  • Digitale bestanden aanleveren op een hoge resolutie
  • Een album of boekje (tenzij anders aangegeven)
  • Fantasiebewerkingen

Bovenstaande is uiteraard slechts het topje van de ijsberg. Vooraleer een reportage aan een bepaalde fotograaf toe te kennen is het dan ook in ieder geval altijd een must om goed in de offerte na te gaan wat nu precies wel is inbegrepen en waarvoor u rekening moet houden met een bepaalde meerprijs.

Interessante bespaartips

Ondertussen weet u min of meer met welke kosten u voor het laten maken van een reportage rekening dient te houden. Het zal u echter goed doen om te weten dat u altijd een bepaalde besparing kunt realiseren op het standaard kostenplaatje dat voor een reportage in rekening wordt gebracht. Dit kan onder meer door gebruik te maken van deze bespaartips.

  • Vergelijk de kosten bij verschillende fotografen. De prijs van een fotograaf kan grote verschillen vertonen. Alleen al de ervaring kan er voor zorgen dat een reportage laten maken door fotograaf A zomaar even een flink stuk duurder is in vergelijking met fotograaf B. Een vergelijking uitvoeren op vlak van zowel kostprijs als mogelijkheden is dan ook altijd een must om uiteindelijk over de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding te kunnen beschikken.
  • Maak een reportage niet nodeloos langer. Uiteraard is het fijn dat u de volledige dag van uw huwelijk, de communie van uw kind of een andere gebeurtenis in beeld kunt brengen, maar is dat echt nodig? U kunt het stellen met een veel beperkter budget wanneer de tijd van de reportage wordt ingeperkt. Een reportage nodeloos langer maken dan noodzakelijk is eigenlijk een beetje zonde van het geld.
  • Kies voor een fotograaf bij u uit de buurt. De voorrijkosten die een fotograaf in rekening kan brengen lijken op het eerste zicht misschien wel verwaarloosbaar, in de praktijk wil dat wel nog eens aardig tegenvallen. Kies er daarom altijd voor om gebruik te maken van de diensten van een fotograaf die in de omgeving van de locatie woont waar de reportage moet worden gemaakt. U zult merken dat u op deze manier een aantrekkelijk bedrag kunt uitsparen.