Home » Kostprijs verbouwen » Rietendak prijzen

Rietendak prijzen

Bent u op zoek naar een mogelijkheid om uw huis te voorzien van een landelijke uitstraling? In dat geval is er voor kiezen om een rieten dak te realiseren beslist een interessante keuze. Een rieten dak ziet er namelijk niet alleen fantastisch uit, bovendien is het ook nog eens een zeer duurzame oplossing. Een rieten dak kan vandaag de dag bovendien bij nagenoeg ieder type woonhuis gerealiseerd worden. Bent u ook van plan om een rieten dak te realiseren, maar wilt u eerst een goed beeld hebben van de gemiddelde kostprijs die hieraan verbonden is? Wij zetten de kosten waar u rekening mee dient te houden graag even voor u op een rijtje.

Rietendak prijzen

 
Rietendak nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een rieten dak?

kostenWanneer u een rieten dak wenst te realiseren dient u er tegenwoordig rekening mee te houden dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen traditioneel, natuurlijk en kunststof riet. Deze laatste is niet alleen onbrandbaar, daarnaast is ze ook nog eens bestand tegen mosvorming. In tegenstelling tot natuurriet beschikt kunststof riet ook als voordeel dat ze kan worden geplaatst onder een hellingshoek die minder bedraagt dan 45 graden. Onderstaande tabel maakt duidelijk wat het prijsverschil is tussen de verschillende soorten riet die op de markt zijn terug te vinden. Bovendien wordt eveneens het totale prijskaartje voor het laten bedekken van een dak met een oppervlakte van 80 vierkante meter aangegeven. Zowel de arbeidskosten als de nokvorsten zijn in deze prijs inbegrepen.

Type riet Gemiddelde kostprijs Totale prijs
Natuurriet Tussen 28 & 37 euro Tussen 7.500 & 8.000 euro
Patentriet Tussen 59 & 79 euro Tussen 11.350 & 13.250 euro
Novariet Tussen 125 & 145 euro Tussen 14.750 & 16.500 euro

De prijsopbouw van een rieten dak

Gaan we de prijsopbouw van een rieten dak in detail bekijken, dan kunnen we vaststellen dat deze uit drie delen bestaat. We onderscheiden op dit vlak bijvoorbeeld de arbeidskosten die goed zijn voor in totaal 70 procent van de kostprijs van de kosten voor het aankopen van het riet (25 procent) en de prijs die in rekening wordt gebracht voor de ijzerdraad en de schroeven (5 procent). Het feit dat de arbeidskost zo hoog ligt brengt voor u als klant een zeer interessant voordeel met zich mee. Door het vergelijken van offertes bij verschillende bedrijven kunt u namelijk een besparing realiseren die zomaar kan oplopen tot wel 40 procent.

Keuzes die de kostprijs van een rieten dak bepalen

De kostprijs voor het realiseren van een rieten dak wordt bepaald door zeer veel verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het type dakconstructie, maar ook aan de eenvoud waarmee de woning bereikbaar is en mogelijke bijzonderheden zoals dakkapellen, ramen en schoorstenen en ga zo maar door. Buiten deze vrij standaard factoren zijn er echter ook nog een aantal andere punten waar u rekening mee dient te houden. We zetten deze graag even voor u op een rijtje:

Keuze 1: Betreft het een open of een gesloten dak?

  • Open dak: Wanneer het een open dak betreft zal er gebruik worden gemaakt van een techniek die reeds vele eeuwen wordt toegepast. Het riet wordt in deze situatie namelijk bevestigd op houten latten. Dit zorgt er voor dat het riet van binnenuit zichtbaar is. U dient er wel rekening mee te houden dat een dergelijke werkwijze op vandaag bij een nieuwbouw niet meer toegepast kan worden, althans niet voor woningen. Bij het realiseren van een tuinhuis is dat uiteraard wel het geval.
  • Gesloten dak: In het merendeel van de gevallen wordt er voor gekozen om gebruik te maken van deze optie. Het riet op uw dak zal in deze situatie op een dichte ondergrond worden geschroefd. Dit isolatiemateriaal beschikt over een brandwerend effect waardoor het over een hogere kostprijs beschikt in vergelijking met een open dak.

Keuze 2: Het type riet

Het spreekt voor zich dat ook het type riet van invloed is op de kostprijs die voor een rieten dak in rekening wordt gebracht. U kunt een keuze maken uit de volgende mogelijkheden:

  • Natuurriet: Zolang er gebruik wordt gemaakt van rieten daken is natuurriet bijzonder populair. Dit heeft alles te maken met het feit dat dit type riet uiteindelijk toch het mooiste resultaat geeft. Het natuurlijke riet beschikt over een beetje een onregelmatige vorm en kenmerkt zich bovendien door kleine verschillen in kleur en dikte. Wanneer u van een charmant en echt natuurlijk product houdt is kiezen voor natuurriet een absolute aanrader. In deze situatie dient u rekening te houden met een prijskaartje dat is gelegen tussen de 28 en 37 euro per vierkante meter.
  • Novariet: Een andere mogelijkheid is kiezen voor het zogenaamde Novariet. Het betreft een kunststof riet dat niet alleen onderhoudsarm is, maar bovendien ook over een zeer lange levensduur beschikt. Daarnaast is ze niet brandgevaarlijk en kan ze zonder probleem worden toegepast op hellingshoeken die te plat zijn voor natuurriet. Wanneer u er voor wenst te kiezen om gebruik te maken van Novariet dient u er wel rekening mee te houden dat er aan dit type riet een kostprijs is verbonden van tussen de 125 en 145 euro per vierkante meter.
  • Patentriet: Een tweede soort kunststof riet waar u gebruik van kunt maken is patentriet. Deze is opgebouwd uit zogenaamde shingles. Het betreft een schubvormige dakbedekking die dakpansgewijs wordt opgebouwd. Op deze manier kan ze probleemloos gebruikt worden in een woonkern evenals op hellingshoeken van minder dan 45 graden. Wanneer u gebruik wenst te maken van Patentriet kunt u rekenen op een kostenplaatje dat is gelegen ergens tussen de 59 en 79 euro per vierkante meter.

Keuze 3: De afwerking van het dak

Het is uiteindelijk de afwerking van de nok die zal bepalen over welke uitstraling uw woning zal beschikken. Dit zijn de vaakst gekozen afwerkingen:

  • Keramisch: In het merendeel van de gevallen wordt er in Nederland geopteerd voor een keramische afwerking. Dit komt onder meer omdat ze verkrijgbaar is in verschillende kleuren. De standaard kleuren zijn evenwel rood en zwart. Deze afwerking wordt reeds een groot aantal jaren toegepast en zorgt er voor dat de woning over een authentieke uitstraling beschikt.
  • Koper: U kunt er eveneens voor kiezen om het dak af te werken met nokvorsten die zijn gemaakt van koper. Dit is op zich best een interessante mogelijkheid, maar toch is ze niet zo populair. Dit heeft alles te maken met het feit dat koper een behoorlijk duur materiaal is. De natuurlijke wijze waarop koper door de jaren heen verandert zorgt er voor dat uw woning steeds over een eigentijdse look beschikt.
  • Kunststof: Recent is er nog een andere mogelijkheid op de markt verschenen onder de vorm van een kunststof nokvorst. Het voordeel van een dergelijke afwerking is dat ze onderhoudsvrij is. Er zal dan ook geen mos op groeien en ook algen hebben het bij deze afwerking bijzonder moeilijk om zich te manifesteren. Tot slot kan een kunststof nokvorst ook nog eens in alle weersomstandigheden worden geplaatst.

vergelijken