Home » Kostprijs verbouwen » Traprenovatie prijzen

Traprenovatie prijzen

Bent u op zich wel tevreden met uw woning, maar is uw trap aan een opfrisbeurt toe? In dat geval is er voor kiezen om gebruik te maken van traprenovatie de enige, juiste keuze. De kosten die voor traprenovatie in rekening worden gebracht liggen bovendien een behoorlijk stuk lager in vergelijking met het laten plaatsen van een compleet nieuwe trap. Heeft u hier geen enkel idee van en wenst u graag een goed beeld te hebben van de gemiddelde kostprijs van traprenovatie? Wij zetten graag voor u alle informatie en prijzen op een rijtje waarnaar u op zoek bent!

kosten traprenovatie

 
Lokale specialisten vergelijken?

Hoeveel kost traprenovatie?

kostenEen traprenovatie kan worden uitgevoerd binnen één of maximaal twee dagen. De exacte kosten die voor een traprenovatie in rekening worden gebracht zijn afhankelijk van onder meer het type trap welke in uw huis staat evenals de werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Denk hierbij aan het schilderen van de trap, eventuele trapbekleding, een houten toplaag plaatsen en ga zo maar door. We geven door middel van onderstaande tabel alvast graag een overzicht van de gemiddelde kostprijs waar u bij verschillende traprenovaties rekening mee dient te houden.

Soort trap Gemiddelde kostprijs per trap
Rechte, open trap Ongeveer 500 euro
Open trap één kwart Ongeveer 1.050 euro
Gesloten trap met één kwart Ongeveer 4.100 euro

Bovenstaande tabel kan u reeds een goed beeld geven van het gemiddelde prijskaartje waar u in het geval van traprenovatie rekening mee dient te houden. We hebben evenwel drie meer gedetailleerde prijsvoorbeelden voor u op een rijtje gezet:

  • Goedkoopste prijs: We spreken over de voordeligste traprenovatie wanneer we het hebben over een rechte, open trap. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er gebruik moet worden gemaakt van minder materiaal dan wanneer er sprake is van een gesloten trap. De 500 euro zoals aangegeven in het prijsoverzicht wordt gebaseerd op het uitvoeren van traprenovatie met laminaat. Laminaat is een zeer voordelig materiaal en kan bovendien in diverse kleuren worden vervaardigd. Dit zorgt er voor dat ze perfect aansluit op de rest van uw interieur.
  • Middenweg: Het merendeel van de trappen beschikken vandaag de dag over één kwart in het ontwerp. Een ander woord voor een kwart is een bocht. Een trap die beschikt over één kwart beschikt logischerwijs over meer hoeken en heeft een grotere oppervlakte in vergelijking met een rechte trap. Omwille van deze reden is dit type traprenovatie duurder. Een open trap die beschikt over één kwart laten renoveren met laminaat als materiaal kost u ongeveer 1.050 euro. In deze kostprijs zitten doorgaans de trapwangen inbegrepen. De materialen die het vaakst voor traprenovatie worden gekozen zijn ongetwijfeld laminaat en vinyl. De kostprijs van vinyl ligt gemiddeld 10 euro duurder per trede in vergelijking met laminaat.
  • Duurste prijs: De duurste prijs wordt in rekening gebracht wanneer u traprenovatie wenst te laten uitvoeren voor een gesloten trap die wordt uitgerust met eiken overzettredes. Een trap van eikenhout staat er om bekend over een uitstekende duurzaamheid te beschikken. Deze duurzaamheid wordt vooral gerealiseerd door de kwaliteit van het materiaal. De specialist zal een gesloten trap met eiken overzettredes renoveren inclusief de stootborden en trapwangen voor een kostenplaatje die gemiddeld zo’n 4.100 euro bedraagt. Een open, eiken trap renoveren kost u doorgaans 1.000 euro minder.

De prijsopbouw van traprenovatie

De kostprijs die voor traprenovatie in rekening wordt gebracht bestaat uit twee onderdelen. We onderscheiden namelijk de arbeidskost van de kostprijs die voor het materiaal in rekening wordt gebracht. De arbeidskost bedraagt gemiddeld zo’n 67 procent. De materiaalkost is dan weer gelegen op 33 procent. Het feit dat de arbeidskost veruit de duurste is zorgt er voor dat het uitvoeren van een objectieve vergelijking een behoorlijke besparing kan realiseren.

Keuzes die de kosten van traprenovatie beïnvloeden

Hoeveel het laten renoveren van uw trap precies zal kosten is grotendeels afhankelijk van de keuzes die u zelf maakt. De belangrijkste keuzes hebben we alvast even voor u op een rijtje gezet:

Keuze 1: De vorm van de trap

In principe is de eerste keuze niet echt een keuze. De vorm van de trap mag dan een niet onaanzienlijke invloed hebben op het kostenplaatje welke voor traprenovatie in rekening wordt gebracht, vaak is de trap reeds in uw woning terug te vinden. Om een correcte offerte te ontvangen voor het laten uitvoeren van uw traprenovatie zal de specialist u verschillende vragen stellen. Gegevens waar hij in ieder geval over dient te beschikken zijn:

  • Of het een rechte trap, een trap met één kwart of een trap met twee kwarten betreft
  • Of het gaat om een open of een gesloten trap
  • Of er wel of geen trapwangen voorzien zijn
  • Uit hoeveel treden de trap bestaat
  • Om hoeveel trappen het precies gaat

Op basis van bovenstaande informatie kan de vakman vervolgens een offerte voor u opmaken waar niet of nauwelijks van zal worden afgeweken.

Keuze 2: Type traprenovatie

Een tweede factor waar u rekening mee dient te houden bij het laten uitvoeren van traprenovatie heeft betrekking tot de afwerking waar deze over dient te beschikken. Het merendeel van de trappen zijn gemaakt van hout, maar worden met een verschillend materiaal bekleed en gerenoveerd. Zoals eerder reeds aangegeven wordt er in het merendeel van de gevallen bij traprenovatie gebruik gemaakt van de materialen vinyl en laminaat. Een traprenovatie kan evenwel ook betrekking hebben tot het laten uitvoeren van schilderwerken. De kosten die voor een trap schilderen worden aangerekend bedragen zo’n 350 à 750 euro. Hoe uitgebreid de werkzaamheden precies zijn zal bepalend zijn voor het daadwerkelijke kostenplaatje welke in rekening wordt gebracht.

Soort materiaal Gemiddelde prijs per overzettrede
Laminaat Ongeveer 30 euro
Tapijt Ongeveer 40 euro
Vinyl Ongeveer 45 euro
Eik Ongeveer 60 euro

Keuze 3: Eventuele extra opties

In bepaalde gevallen dient er ook nog rekening mee te worden gehouden dat er enkele extra kosten aangerekend kunnen worden. We hebben ook deze extra kosten even in een overzichtje voor u geplaatst:

Type optie Gemiddelde kostprijs Informatie
Antislip strip Tussen 4 & 14 euro per meter Zorgt er voor dat uitglijden op de trap wordt voorkomen.
Trapmat Tussen 25 & 70 euro per mat Is voornamelijk een accessoire, maar zorgt ook voor meer grip op de trap.
Verlichting Tussen 15 & 45 euro per spot of LED strip Moderne accessoires voor de trap.
Trapleuning Tussen 45 & 95 euro voor een complete trap Zorgt voor meer veiligheid en geeft meer houvast.

Vergelijk offertes

Door meerdere offertes op te vragen en te vergelijken van lokale specialisten in uw regio kunt u tot wel 30% op de kosten besparen. Klik hieronder op de button, vul vervolgens het formulier in en ontvang tot meerdere offertes van lokale specialisten. Zij nemen contact met u op en bekijken de situatie. U kiest zelf de beste deal.

vergelijken