Home » Kostprijs verbouwen » Tuinaanleg prijzen

Tuinaanleg prijzen

Tegenwoordig is een tuin een flink stuk uitgebreider in vergelijking met vroeger. Dit zorgt er voor dat we met veel plezier heel wat meer tijd in onze tuin doorbrengen, maar anderzijds maakt het, het aanleggen van de tuin een stukje complexer. Omwille van deze reden kiezen tegenwoordig steeds meer mensen er voor om voor het aanleggen van hun tuin een beroep te doen op een expert. Wilt u voor het aanleggen van uw tuin ook graag een beroep doen op een echte expert, maar bent u in eerste instantie benieuwd naar de prijs die door deze professional wordt aangerekend? Wij zetten de gemiddelde kosten voor het aanleggen van uw tuin op deze pagina alvast even voor u op een rijtje.

Tuinaanleg prijzen

 
Tuinaanleg nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost tuinaanleg?

kostenWanneer we het hebben over het kostenplaatje dat is verbonden aan het aanleggen van een tuin moeten we uiteraard stil blijven staan bij een aantal zaken. In eerste instantie wordt er door het hoveniersbedrijf altijd een ontwerp opgemaakt. De kostprijs die voor dit ontwerp in rekening wordt gebracht wordt onder meer gebaseerd op de omvang van de tuin. Onderstaande prijstabel geeft u een goed beeld van de kosten voor het realiseren van uw tuinontwerp bij tuinen die groter of juist kleiner zijn dan 300 vierkante meter.

Oppervlakte van de tuin Gemiddelde kostprijs
Kleiner dan 300 vierkante meter Tussen 275 & 425 euro
Groter dan 300 vierkante meter Gemiddeld 2,50 euro per vierkante meter

Wilt u ook een beplantingsplan laten maken door de hovenier? In dat geval kunt u er rekening mee houden dat voor het maken van een dergelijk plan een meerprijs wordt aangerekend die is gelegen tussen de 25 en 30 procent op het totale kostenplaatje voor uw tuinaanleg. Van zodra het ontwerp is opgemaakt wordt het tijd om de kosten voor het daadwerkelijk aanleggen van de tuin in detail te bekijken. Ook hiervan hebben we de belangrijkste kosten verzameld in onderstaande prijstabel.

Type materiaal Gemiddelde kostprijs
Gras Tussen 6 & 11 euro per vierkante meter
Beplanting Tussen 13 & 29 euro per vierkante meter
Straatwerk Tussen 11 & 66 euro per vierkante meter
Houten vlonders Tussen 55 & 130 euro per vierkante meter

Tot 30% besparen op de kosten van tuinaanleg

Zou u voor het aanleggen van uw tuin graag een beroep doen op een echte expert? Heeft u echter slechts een relatief beperkt budget voor handen? In dat geval kan het altijd interessant zijn om er voor te kiezen om een offerte op te vragen bij meerdere hoveniersbedrijven. Het aanvragen van deze offertes zorgt er namelijk voor dat u meteen een goed beeld krijgt van de gemiddelde kostprijs die op vlak van tuinaanleg wordt aangerekend. U haalt er de goedkoopste offerte dan ook altijd zeer eenvoudig tussenuit waardoor u een besparing kunt realiseren die kan oplopen tot een niet onaantrekkelijke 30 procent.

Keuzes die de kostprijs van tuinaanleg kunnen beïnvloeden

De ene tuin aanleggen is uiteraard de andere niet. Verschillende keuzes die door u als eigenaar van de tuin worden gemaakt zullen immers altijd een bepaalde impact hebben op het kostenplaatje dat in rekening wordt gebracht. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes alvast even voor u op een rijtje gezet.

Keuze 1: Tuinontwerp laten maken of niet?

Het laten maken van een tuinontwerp is op zich geen verplichting. U kunt ook gewoon zelf het één en ander op papier zetten. U moet er wel rekening mee houden dat het laten maken van een tuinontwerp doorgaans wordt aangeraden, in het bijzonder wanneer het gaat om een grote tuin. Door het laten maken van een tuinontwerp door een professionele hovenier wordt er namelijk voor gezorgd dat het maximale uit het potentieel van uw tuin wordt gehaald. Op deze manier is het dan ook uiteindelijk mogelijk om de tuin geheel op maat van uw wensen te realiseren. Wilt u echt besparen op het aanleggen van uw nieuwe tuin? Dan kunt u evenwel altijd het tuinontwerp zelf maken.

Keuze 2: Het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt

Een tuin bestaat logischerwijs uit heel veel verschillende materialen. Het realiseren van een gazon is in principe altijd het voordeligst. Gras kan immers reeds worden aangekocht (of gezaaid) tegen een bedrag van tussen de 6 en 11 euro per vierkante meter. Wilt u evenwel ook een mooi terras laten maken of een padje creëren? In dat geval kunnen de kosten reeds heel wat hoger oplopen. Dit geldt in het bijzonder voor wanneer u tevens houten vlonders wenst te voorzien. Hoe dan ook, de materialen waar gebruik van wordt gemaakt zullen altijd een niet onbelangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs voor het aanleggen van uw tuin.

Keuze 3: Tuinaanleg uitbesteden of zelf uitvoeren?

Wat het aanleggen van uw tuin betreft kunt u er voor kiezen om deze werkzaamheden zelf uit te voeren of dit (al dan niet gedeeltelijk) uit te besteden aan een ervaren hovenier. In het laatste geval zorgt u er voor dat uw tuin geheel naar wens zal worden aangelegd, maar daar staat uiteraard een bepaald prijskaartje tegenover. Voor het uitbesteden van het aanleggen van uw tuin kunt u dan ook rekenen op een gemiddelde kostprijs die is gelegen tussen de 35 en 50 euro per uur. Niet zelden kan er evenwel een vast bedrag voor het totale project worden afgesproken.

Interessante bespaartips

Het uitbesteden van tuinaanleg gaat zoals u reeds heeft kunnen lezen steevast gepaard met een aantal kosten. Voor veel mensen vallen deze kosten jammer genoeg te hoog uit waardoor ze niet in staat zijn om deze te betalen. Het kan gelukkig ook anders. Door rekening te houden met de onderstaande, zeer interessante bespaartips is het immers probleemloos mogelijk om het kostenplaatje aanzienlijk te beperken.

  • Doe zelf het voorbereidende werk. Het aanleggen van een tuin vergt ook heel wat voorbereiding. Dergelijke voorbereidende werkzaamheden kunnen in principe zeer eenvoudig door u zelf worden uitgevoerd. Door zelf deze voorbereidende taken uit te voeren zult u altijd kunnen besparen op de werkuren van de hovenier. Dit kan u op het einde van de rit een bijzonder aantrekkelijke besparing opleveren.
  • Kies voor een spreiding van de werkzaamheden. Bovenstaande bespaartip heeft voor- en nadelen. Door er voor te kiezen om het aanleggen van uw tuin over een iets langere periode te verspreiden wordt er namelijk voor gezorgd dat de druk op uw financiële situatie wordt verlaagd. Anderzijds moet het gezegd dat de uiteindelijke factuur altijd veel lager uitvalt op het ogenblik dat alle werkzaamheden in één keer worden uitgevoerd. U zult dan ook vooral voor uzelf moeten uitmaken welke van beide mogelijkheden uw voorkeur heeft.