Home » Kostprijs verbouwen » Tuinontwerp prijzen

Tuinontwerp prijzen

Bent u van plan om uw tuin te laten (her)aanleggen? Wilt u dit graag uitbesteden aan een echte expert? In deze situatie zult u graag een ervaren hovenier of tuinaannemer willen inschakelen. Vooraleer de tuin kan worden aangelegd is het evenwel belangrijk om na te gaan of er een ontwerp dient te worden gemaakt. Op basis van een dergelijk ontwerp weet de hovenier namelijk precies op welke manier hij te werk moet gaan en hoe de tuin precies moet worden ingedeeld. Wilt u graag een tuinontwerp laten maken, maar wilt u eerst een duidelijk zicht hebben op het gemiddelde kostenplaatje die daarvoor wordt aangerekend? Wij zetten de gemiddelde kosten voor een tuinontwerp op deze pagina alvast even voor u op een rijtje.

Tuinontwerp prijzen

 
Tuinontwerp nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een tuinontwerp?

kostenDe kostprijs die voor een tuinontwerp in rekening wordt gebracht wordt altijd gebaseerd aan de hand van de oppervlakte van de tuin. Er wordt op dit vlak een onderscheid gemaakt tussen tuinen die groter of juist kleiner zijn dan 300 vierkante meter. Voor een tuinontwerp voor een tuin die kleiner is dan 300 vierkante meter wordt doorgaans een vastgesteld bedrag in rekening gebracht. Voor een tuin die groter is dan 300 vierkante meter geldt dan weer dat ze er een kostenplaatje per vierkante meter wordt aangerekend. Dit is natuurlijk een niet onbelangrijk verschil die de uiteindelijke eindfactuur zal bepalen.

Tuinontwerp naar oppervlakte Gemiddelde kostprijs
Kleiner dan 300 vierkante meter Tussen 275 & 425 euro
Groter dan 300 vierkante meter Gemiddeld 2,50 euro per vierkante meter

Er dient bij het laten opmaken van een tuinontwerp eveneens rekening te worden gehouden met een zogenaamd beplantingsplan, althans indien u deze wenst te laten maken. Voor het laten opmaken van een dergelijk plan wordt doorgaans een kostprijs in rekening gebracht die is gelegen rond de 30 procent bovenop het standaard tuinontwerp. In principe is een dergelijk plan niet verplicht, maar het kan uiteraard wel problemen bij het inrichten van de tuin voorkomen.

Tot 30% besparen op het ontwerp voor uw tuin?

Het laten opmaken van een tuinontwerp hoeft absoluut geen handenvol met geld te kosten, in tegendeel. Toch kan het altijd interessant zijn om te weten dat er een mogelijkheid bestaat om tot een mooie 30 procent te besparen op het ontwerp van uw tuin. Dit kan perfect gerealiseerd worden door een offerte op te vragen bij verschillende vakmannen of bedrijven die voor u een tuinontwerp kunnen realiseren. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kunt u er de voordeligste zo tussenuit halen waardoor er op z’n minst een uiterst aantrekkelijke korting kan worden verkregen. Deze korting kan in de praktijk niet zelden oplopen tot zomaar even 30 procent.

Keuzes die de kostprijs van een tuinontwerp kunnen beïnvloeden

Er zijn meerdere keuzes die door u als eigenaar van een tuin dienen te worden gemaakt die het uiteindelijke prijskaartje van een tuinontwerp aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Afhankelijk van de situatie kan het ontwerp op die manier aanzienlijk duurder of juist goedkoper uitvallen. Wij hebben de belangrijkste keuzes alvast even voor u op een rijtje gezet.

Keuze 1: De oppervlakte van de tuin in kwestie

In eerste instantie is er de oppervlakte van de tuin in kwestie. Zoals reeds eerder op deze pagina aangegeven wordt er voor een tuin met een oppervlakte die kleiner is dan 300 vierkante meter steeds een forfait in rekening gebracht. Dit bedrag is gelegen tussen de 275 en 425 euro. Bedraagt de oppervlakte meer dan 300 vierkante meter? In dat geval wordt er een kostprijs aangerekend per vierkante meter. Deze ligt gemiddeld rond de 2,50 euro. U kunt er in principe ook voor kiezen om de hovenier in kwestie te vragen om een concrete kostprijs op te maken, maar in de praktijk is dat voor een grote tuin een stuk minder gangbaar.

Keuze 2: Een beplantingsplan of niet?

Er voor kiezen om een beplantingsplan op te laten maken brengt een aantal zeer interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie zorgt dit er voor dat een echte expert kan aangeven welke planten er allemaal precies in uw tuin kunnen worden geplaatst. Bovendien zorgt het opmaken van een beplantingsplan er voor dat u het volledige jaar door kunt rekenen op een mooie, groen uitziende tuin die steeds over een aantrekkelijk karakter beschikt. Wilt u eveneens hebben dat uw tuin er altijd even uitnodigend uit blijft zien? Dan is er voor kiezen om een beplantingsplan op te laten maken nooit een slechte zaak, in tegendeel.

Keuze 3: Extra diensten van de hovenier in kwestie

In bepaalde gevallen wil het hoveniersbedrijf van uw keuze u wel een korting toekennen op het realiseren van een tuinontwerp wanneer u aangeeft ook de daadwerkelijke realisatie van de tuin aan hem (of haar) uit te willen besteden. Hoeveel deze korting precies zal bedragen is altijd afhankelijk van het bedrijf in kwestie. Let wel, wanneer u hiertoe een overeenkomst ondertekent zult u zich hier uiteraard wel aan moeten houden. Indien niet wordt toch de volledige, normale kostprijs in rekening gebracht.

Interessante bespaartips

Het laten realiseren van een tuinontwerp kan dus bijzonder interessant zijn. Heel wat mensen kiezen er uiteindelijk echter toch voor om dit niet te laten doen uit financiële overwegingen. Dat is jammer en ook helemaal niet nodig. Door rekening te houden met onderstaande bespaartips kan er namelijk een mooi bedrag worden uitgespaard op het laten opmaken van een tuinontwerp.

  • Kies voor een hoveniersbedrijf uit de buurt. Het is altijd het interessantst om er voor te kiezen om een hoveniersbedrijf uit de buurt onder de arm te nemen. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat de zogenaamde voorrijkosten steeds tot een absoluut minimum kunnen worden beperkt.
  • Geen beplantingsplan laten maken. Ondanks het feit dat het laten opmaken van een beplantingsplan zeker en vast interessant kan zijn is dit geen vereiste. U kunt namelijk tegenwoordig ook perfect via het internet informatie opzoeken over de verschillende planten die u al dan niet in uw tuin kunt plaatsen. Door niet te kiezen voor een beplantingsplan is het mogelijk om een besparing te realiseren die kan oplopen tot wel 30 procent op het volledige kostenplaatje.

vergelijken