Home » Kostprijs verbouwen » Verwarming prijzen

Verwarming prijzen

Denkt u er over na om de verwarming in uw huis te vernieuwen? Of bent u bezig met het bouwen van een compleet nieuwe woning? In beide gevallen zult u graag een duidelijk beeld willen hebben van de kostprijs die voor verwarming in rekening wordt gebracht. Wij zetten verschillende interessante verwarming mogelijkheden inclusief de gemiddelde kostprijs even voor u op een rijtje.

Verwarming prijzen

 
Wat kost een verwarming voor u?

Verschillende soorten verwarming

Wanneer u er vandaag de dag voor kiest om verwarming te plaatsen in uw woning zult u kunnen vaststellen dat er zeer veel verschillende mogelijkheden op de markt terug te vinden zijn. We maken bijvoorbeeld een onderscheid tussen elektrische verwarming en centrale verwarming. Beide soorten verwarming hebben hun voor- en nadelen. Daar waar elektrische verwarming bijvoorbeeld zeer snel kan worden opgestart en vrij voordelig is in aankoop zorgt centrale verwarming er voor dat uw woning steeds over een behaaglijke temperatuur beschikt zonder dat u schrik hoeft te hebben voor een torenhoge energiefactuur. Omdat uw uiteindelijke keuze op vlak van verwarming uiteraard afhankelijk zal zijn van uw persoonlijke voorkeur zullen we de verschillende soorten verwarming inclusief hun gemiddelde kostprijs even voor u in detail bespreken.

Centrale verwarming

Indien u er voor kiest om een systeem met centrale verwarming in uw huis te plaatsen zult u gemiddeld rekening moeten houden met een kostprijs die is gelegen tussen de 7.900 & 9.900 euro. De exacte kostprijs die voor centrale verwarming wordt aangerekend is evenwel sterk afhankelijk van verschillende factoren, onder meer van het type CV-ketel die u wenst aan te kopen en de CW klasse waarover deze beschikt. Op vlak van CV-ketel zult u rekening moeten houden met de volgende, gemiddelde kosten:

 

Klasse Gemiddelde kostprijs
CW1 Tussen 1.000 & 1.500 euro
CW2 Tussen 1.150 & 1.650 euro
CW3 Tussen 1.250 & 1.850 euro
CW4 Tussen 1.450 & 1.950 euro
CW5 Tussen 1.775 & 2.575 euro
CW6 Tussen 2.390 & 2.990 euro

Bent u niet zozeer te vinden voor een gewone CV-ketel omdat u er zeker van wenst te zijn dat de energiefactuur zo laag mogelijk kan worden gehouden? In dat geval is het aan te raden om te kiezen voor een HR- of misschien zelfs een HRe-ketel. Deze ketels zijn vrij nieuw en hebben als belangrijkste voordeel dat ze gekenmerkt worden door een prima rendement in combinatie met een bijzonder laag energieverbruik. Bent u geïnteresseerd in het aankopen van een dergelijke ketel voor uw centrale verwarming? Dan zult u rekening moeten houden met de volgende kosten:

Type ketel Gemiddelde kostprijs
HR-ketel Tussen 1.900 & 2.900 euro
HRe-ketel Tussen 7.900 & 11.900 euro

Verder zult u uiteraard ook rekening willen houden met de installatiekost die in rekening wordt gebracht bij centrale verwarming. Doorgaans is deze gelegen rond de 1.000 euro. Deze kostprijs geldt evenwel alleen wanneer de CV-ketel op de plaats van de oude kan worden geplaatst en / of alle leidingen standaard zijn voorzien. Wanneer dit niet het geval is zal de installatiekost een stuk hoger uitvallen.

Elektrische verwarming

De kostprijs die in rekening wordt gebracht voor een systeem met elektrische verwarming is enorm uiteenlopend. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om gewoon gebruik te maken van radiatoren in combinatie met een thermostaat. In dit geval is de kostprijs die in rekening wordt gebracht niet alleen afhankelijk van het aantal radiatoren, maar ook van de capaciteit waarover ze beschikken, het aantal thermostaten in huis en ga zo maar door. Net omdat een systeem met elektrische verwarming zo onderhevig is aan uw persoonlijke voorkeur is het haast onmogelijk om hier een concrete kostprijs voor aan te geven.

Bovendien is het zo dat er in heel wat woningen nog steeds gebruik wordt gemaakt van kleine, elektrische kacheltjes. Deze kacheltjes kunnen er voor zorgen dat een kleine ruimte zoals bijvoorbeeld een badkamer of een toilet in sneltempo wordt verwarmd terwijl ook de investering zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Een kleine elektrische kabel kan namelijk reeds worden aangekocht voor een kostprijs vanaf enkele tientallen euro’s. Het enige nadeel van elektrische verwarming gaat schuil in het feit dat ze gepaard gaat met een hoog energieverbruik. Bovendien zorgt de huidige energieprijs er logischerwijs voor dat dit niet bepaald financieel interessant is.

Vloerverwarming

Vloerverwarming is door de jaren heen steeds populairder geworden en dat is niet meer dan terecht. Door gebruik te maken van vloerverwarming zorgt u er namelijk niet alleen voor dat u in uw woning steeds kunt genieten van een aangenaam leefklimaat, bovendien is het ook nog eens zo dat u nooit meer last zult hebben van koude voeten… Niet tijdens het koken en ook niet wanneer u bijvoorbeeld na een douche nog even wat tijd neemt voor de spiegel.

Vloerverwarming bestaat in twee delen. Of u kunt ze realiseren door middel van centrale verwarming of u kunt kiezen voor de elektrische variant. Elektrische vloerverwarming is een stuk voordeliger in aankoop en heeft als extra voordeel dat ze snel kan worden opgestart, maar vloerverwarming met centrale verwarming is een stuk constanter en energiezuiniger. Hierdoor is het sinds jaar en dag de populairste vorm van vloerverwarming op de markt.

Op vlak van vloerverwarming wordt er evenwel een onderscheid gemaakt tussen bij- en hoofdverwarming. We zetten de verschillende mogelijkheden op vlak van vloerverwarming inclusief hun gemiddelde kostprijs even voor u op een rijtje:

Hoofdverwarming Uitgebreide bijverwarming Bijverwarming Gemiddelde kostprijs
Tot 10 vierkante meter Tot 15 vierkante meter Tot 20 vierkante meter Tussen 725 & 850 euro
Tot 20 vierkante meter Tot 30 vierkante meter Tot 40 vierkante meter Tussen 875 & 925 euro
Tot 30 vierkante meter Tot 45 vierkante meter Tot 60 vierkante meter Tussen 975 & 1.050 euro
Tot 40 vierkante meter Tot 60 vierkante meter Tot 80 vierkante meter Tussen 1.125 & 1.160 euro
Tot 50 vierkante meter Tot 75 vierkante meter Tot 100 vierkante meter Tussen 1.210 & 1.270 euro
Tot 60 vierkante meter Tot 90 vierkante meter Tot 120 vierkante meter Tussen 1.425 & 1.550 euro
Tot 70 vierkante meter Tot 105 vierkante meter Tot 140 vierkante meter Tussen 1.540 & 1.715 euro
Tot 80 vierkante meter Tot 120 vierkante meter Tot 160 vierkante meter Tussen 1.720 & 1.880 euro
Tot 90 vierkante meter Tot 135 vierkante meter Tot 180 vierkante meter Tussen 1.860 & 2.035 euro
Tot 100 vierkante meter Tot 150 vierkante meter Tot 200 vierkante meter Tussen 2.025 & 2.200 euro

In ieder geval, vooraleer u een keuze maakt op vlak van verwarming voor in uw woning is het zeer belangrijk om de verschillende bestaande mogelijkheden inclusief hun gemiddelde kostprijs even nauwkeurig met elkaar te vergelijken. Alleen op deze manier kunt u er namelijk zeker van zijn dat u uiteindelijk kiest voor die verwarming die het beste aansluit bij uw woning en op uw persoonlijke verwachtingen.

vergelijken