Home » Kostprijs verbouwen » Zonnecollector prijzen

Zonnecollector prijzen

Bent u van plan om een zonneboiler te plaatsen in uw huis? In dat geval is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook een systeem met zonnecollectors moet worden geplaatst. Dergelijke zonnecollectors vormen namelijk vaak één geheel met een zonneboiler. Wilt u ook graag kunnen genieten van lekker warm water zonder dat u daarvoor aan het einde van het jaar een hoge energiefactuur dient te betalen? In dat geval stellen we graag de verschillende zonnecollector prijzen aan u voor op deze pagina!

Zonnecollector prijzen

 
Zonnecollector nodig? Vergelijk eerst

Hoeveel kost een zonnecollector?

De prijs die in rekening wordt gebracht voor een systeem met zonnecollectoren is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het aantal zonnecollectoren waar gebruik van wordt gemaakt, maar ook aan de capaciteit van de zonneboiler die er aan verbonden is. Wij hebben in ieder geval even de verschillende mogelijkheden en kosten van zonnecollectoren voor u op een rijtje gezet.

Type installatie Gemiddelde kostprijs
Systeem met 1 zonnecollector en een boiler van 100 liter Gemiddeld zo’n 2.250 euro
Systeem met 2 zonnecollectoren en een boiler van 100 liter Gemiddeld zo’n 3.050 euro
Systeem met 2 zonnecollectoren en een boiler van 200 liter Gemiddeld zo’n 3.550 euro
Systeem met 3 zonnecollectoren en een boiler van 300 liter Gemiddeld zo’n 5.050 euro

Tot 30% besparen op het aankopen van uw zonnecollector?

Veel mensen vrezen dat een systeem met zonnecollectoren realiseren voor hun huis haast onbetaalbaar is. Toegegeven, het prijskaartje kan behoorlijk hoog oplopen, maar gelukkig bestaan er ook verschillende mogelijkheden om er op te besparen. Heeft u er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om offertes op te vragen bij meerdere bedrijven? Op deze manier kunt u een zeer eenvoudige vergelijking uitvoeren en wordt het meteen duidelijk welke van de diverse bedrijven u de voordeligste oplossing kan voorschotelen. In de praktijk is het op deze manier mogelijk om tot zomaar even 30 procent te besparen op uw investering in een zonnecollector.

Keuzes die de kostprijs van een zonnecollector kunnen beïnvloeden

Vooraleer een bepaald systeem met zonnecollectoren aan te kopen is het uiteraard noodzakelijk om er rekening mee te houden dat er verschillende factoren het kostenplaatje van een dergelijk systeem behoorlijk kunnen beïnvloeden. Wij hebben deze diverse zaken alvast even voor u op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het soort zonnecollector

U moet er in eerste instantie rekening mee houden dat zonnecollectoren in tal van verschillende uitvoeringen bestaan. We onderscheiden op dit vlak de volgende mogelijkheden:

  • Een vlakke plaat zonnecollector
  • Een vacuümbuis zonnecollector

In principe is de vlakke plaat zonnecollector financieel altijd het interessantst. Voor een vlakke plaat zonnecollector welke over een jaarlijkse opbrengst van 4,7 GJ beschikt moet u rekening houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 550 en 600 euro per stuk. De afmetingen van een dergelijke zonnecollector bedragen doorgaans zo’n 2,5 vierkante meter. Opteert u toch eerder voor het aankopen van een vacuümbuis zonnecollector? Dan is het goed om rekening te houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 750 en 800 euro voor een opbrengst van 5,1 GJ per jaar. Ook in dit geval bedraagt de oppervlakte van de zonnecollector 2,5 vierkante meter.

Keuze 2: De afmetingen van de zonnecollector

Beschikt u eerder over een beperkte, beschikbare ruimte op uw dak? Dat hoeft voor het laten plaatsen van een zonnecollector geen enkel probleem te zijn. Een zonnecollector is namelijk reeds verkrijgbaar vanaf een oppervlakte van amper 2 vierkante meter. De grootste collectoren beschikken wel over een omvang van 6 vierkante meter. Let op, de afmetingen van een zonnecollector hebben uiteraard een niet onbelangrijke impact op de hoogte van het kostenplaatje. Kiest u voor een zonnecollector van 6 vierkante meter? Dan zult u met andere woorden altijd een heel stuk meer betalen in vergelijking met een zonnecollector van 2 vierkante meter. Uiteraard ligt ook de opbrengst bij deze van 6 vierkante meter een flink stuk hoger.

Keuze 3: De onderhoudskosten van een zonnecollector

Bij het aankopen van een zonnecollector is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met de eenmalige kostprijs die moet worden betaald. Staat u bijvoorbeeld ook even stil bij de onderhoudskosten? Een zonnecollector vereist op zich geen bijzonder onderhoud waardoor dit kan worden uitgevoerd tegen zeer bepekte kosten. Het wordt wel aangeraden om uw installatie met zonnecollectoren elk jaar even te laten controleren. Alleen op deze manier kunt u er namelijk zeker van zijn dat u steeds kunt rekenen op het best mogelijke rendement. Een deels bevuilde zonnecollector zal namelijk altijd minder energie leveren in vergelijking met een zonnecollector die wel perfect schoon is. Vergeet buiten de zonnecollector ook niet om een controle uit te voeren van de zonneboiler. Ook deze maakt namelijk deel uit van het gehele systeem.

Interessante bespaartips

Er bestaat geen twijfel over dat een investering in een zonnecollector tegenwoordig bijzonder winstgevend kan zijn. Dit neemt echter niet weg dat een dergelijk systeem voor veel mensen ook op financieel vlak behoorlijk zwaar kan doorwegen. Gelukkig bestaan er meerdere interessante bespaartips die de investering een stuk draaglijker kunnen maken.

  • Recht op subsidies? Veel mensen durven het wel nog eens over het hoofd te zien, maar wist u dat u recht heeft op subsidies voor een investering in een systeem met zonnecollectoren? Dit geldt bovendien niet alleen voor de zonnecollectoren zelf, maar ook voor de zonneboiler die er bij wordt aangekocht. Door een subsidie aan te vragen kunt u in ieder geval een behoorlijke som geld besparen op de prijs van uw investering.
  • Kwantumkorting. We leven in een tijd waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact die onze dagelijkse activiteiten hebben op de natuur en onze planeet in het algemeen. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat er steeds meer gezinnen voor kiezen om eveneens te investeren in het plaatsen van een zonnecollector met zonneboiler. Geldt dit eveneens voor u? Dan kunnen jullie beiden zonder al teveel problemen rekenen op een kwantumkorting die zomaar kan oplopen tot een mooie 10 procent.
  • Kies voor een bedrijf uit uw eigen omgeving. Op het ogenblik dat u er voor kiest om een systeem met zonnecollectoren en een zonneboiler te plaatsen is het altijd de moeite waard om een beroep te doen op de diensten van een bedrijf uit de buurt. Er zullen namelijk altijd zogenaamde voorrijkosten aangerekend worden en deze kunnen zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per afgelegde kilometer. Een bedrijf uit de buurt inschakelen kan op dit vlak dan ook financieel heel wat interessanter zijn.