Premies beperking CO-vergiftiging

Inhoud:

Oudere verwarmingsinstallaties zijn niet altijd nog veilig. Heb je thuis nog geen centrale verwarming, of een zwaar verouderd systeem, dan is het ook mogelijk dat jij je woning niet op een veilige manier verwarmt. Het slecht verbranden van bijvoorbeeld kolen, hout, gas, mazout en petroleum kan namelijk een te veel aan koolstofmonoxide de lucht in brengen en dit is een gas dat je niet kunt ruiken, proeven of zien. Toch is het gevaarlijk als je te veel koolstofmonoxide inademt. Allereerst zal je merken dat je meer last hebt van kwaaltjes zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid. In het ergste geval kan je van het gas bewusteloos raken en eventueel overlijden. Dit heb je dan dus zelf nauwelijks door. Ook is er altijd een verhoogde kans op een ontploffing met allerlei gevolgen van dien. Er zijn gelukkig voldoende maatregelen die je kunt treffen om de kans op CO-vergiftiging te beperken en hiervan worden enkele gedekt door een premie van de Vlaamse Overheid.

De Vlaamse Verbeteringspremie

Er zijn 8 categorieën van werkzaamheden die gedekt worden door de Vlaamse Verbeteringspremie en één hiervan is de categorie met maatregelen om risico’s op CO-intoxicatie te verhelpen. De Vlaamse Verbeteringspremie is in het leven geroepen om kleine werkzaamheden aan je woning te helpen financieren. Deze moeten je woning verbeteren of moeten overbewoning van je huis verhelpen. Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor deze premie in aanmerking te komen. Deze hebben te maken met je inkomen, met je woning zelf en met de facturen die je gebruikt bij de aanvraag. Zo komen alleenstaanden die meer dan €30.640 per jaar verdienen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor deze premie. Ook woningen die jonger zijn dan 25 jaar oud en facturen die niet binnen 1 jaar zijn ingediend worden buitengesloten.

De maatregelen

Er zijn 3 maatregelen die je kunt treffen om CO-vergiftiging te beperken en tegelijkertijd in aanmerking te komen voor deze premie en deze zijn allen te combineren met het plaatsen van koolmonoxide- of rookmelders.

  • Je verwarmingsketel: voor het plaatsen van maximaal 3 verwarmingstoestellen op gas met gesloten verbrandingsruimte en van type C kun je een premie ontvangen van €250. Ook voor het vervangen van je cv-ketel voor een hr+ of hr top-ketel op gas kun je €250 ontvangen.
  • Je verwarmingssysteem: als je woning nog geen centrale verwarming heeft, kun je in aanmerking komen van een premie van €1000 als je deze nieuw laat aanleggen. Dit is inclusief de ketel en radiatoren.
  • Je schouw: laat je je schouw of rookkanaal herstellen of aanpassen, dan kun je via deze premie €500 aan financiële hulp ontvangen.

Vergelijk offertes

Is het voor jou tijd om je verwarmingssysteem eens flink onder de loep te nemen? Dan kun je hier via onze website in contact gebracht worden met een aantal betrouwbare bedrijven die dit voor je kunnen doen. Gebruik te vergelijkingstool, vul je gegevens in en ontvang een aantal offertes specifiek toegepast op jouw klus.

 

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.