Premies bouwen en verbouwen

Inhoud:

Het bouwen en verbouwen aan je woning wordt in België gesteund door middel van een aantal subsidies. Deze worden zowel door de overheid als door de netbeheerders uitgegeven. De verbouwing moet wel een verbetering met zich meebrengen en dus vallen hier renovaties en isolatieprojecten ook onder. Uiteraard wordt niet elke verbouwing gedekt door een subsidies en nieuwbouwwerken worden vaak uitgesloten. De voorwaarden die bij de verschillende premies van kracht zijn bepalen of jij hier een aanvraag voor kunt indienen of niet. Ga je bouwen aan jouw woning, dan kun je er de volgende premies op naslaan en kijken of je hiervoor in aanmerking komt.

De Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie wordt uitgegeven aan iedereen die zijn woning door middel van een kleinschalige verbouwing verbetert. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld energiezuiniger wilt worden of dat je deze wilt uitbreiden om overbewoning te verhelpen. Enkele voorwaarden waar je dan aan moet voldoen hebben te maken met de woning, met de facturen die je indient en met je inkomen. Zo mag je woning niet jonger zijn dan 25 jaar, heb je één jaar na de werkzaamheden om je facturen in te dienen en mag je inkomen als alleenstaande niet hoger zijn dan €30.640. Als je aan deze en de andere voorwaarden voldoet, dan komen de volgende bouwwerkzaamheden hiervoor in aanmerking.

 • Dakwerken: de premie is maximaal €1250 en wordt gegeven over bijvoorbeeld het herstellen of vernieuwen van (gedeeltes van) je dak in combinatie met het plaatsen van dakisolatie.
 • Buitenschrijnwerk: voor het vervangen van je bestaande raamkaders en dubbele beglazing of voor het plaatsen van nieuwe rolluiken ontvang je maximaal €1250.
 • Gevelwerkzaamheden: plaats je nieuwe gevelbekleding, gevelisolatie of laat je je voegwerk vernieuwen dan kun je hiervoor maximaal €1500 ontvangen.
 • Vochtproblemen in de muren: het plaatsen van een onderkapping, het injecteren van je muren of het plaatsen van een waterkerende laag wordt met maximaal €750 gesubsidieerd.
 • Sanitaire installatie: laat je je toilet vernieuwen, plaats je nieuwe leidingen of vernieuw je je badkamer dan kun je maximaal €750 aan financiële hulp ontvangen.
 • Elektra: hier vallen onder andere werken aan leidingen, elektriciteitskasten en verdelers onder en dit wordt gesubsidieerd met €750 maximaal.
 • CO-intoxicatie: je ontvangt een bedrag van maximaal €250 voor het plaatsen van CO- of rookmelders of €1000 voor het omschakelen naar centrale verwarming, bijvoorbeeld.
 • Uitbreidingswerken: als jouw gezin groeit en je hebt niet genoeg ruimte, dan kun je €600 – €1250 ontvangen voor het vergroten van de woonruimte of van het aantal slaapkamers.

De Vlaamse Renovatiepremie

Ga je grondige renovatiewerkzaamheden uitvoeren aan een woning die meer dan 30 jaar oud is, dan kun je een renovatiepremie aanvragen. Deze zal niet kunnen worden uitgegeven over nieuwbouw, zoals uitbreidingswerken of het plaatsen van een aanbouw. Ook hier zijn voorwaarden van kracht wat betreft inkomen, de woning en de facturen en deze moet je dus goed natrekken voordat je een aanvraag indient. Kom je in aanmerking, dan krijg je 20 of 30 procent terug van de totale uitgaven (exclusief btw) als je werkzaamheden vallen onder de volgende categorieën.

 • Structurele elementen: denk aan onder andere het plaatsen van funderingen, het behandelen van muren en vloeren tegen insecten en huiszwam, het behandelen van de muren tegen optrekkend vocht en het plaatsen van nieuwe gevelbekleding.
 • Dak: hieronder vallen onder andere werkzaamheden aan de dakconstructie, de dakbedekking en het plaatsen van nieuwe afwatering.
 • Buitenschrijnwerk: het vervangen van ramen en deuren inclusief de beglazing valt hieronder, maar ook het plaatsen van rolluiken.
 • Technische installaties: werkzaamheden aan de centrale verwarming, de elektra of het sanitair vallen onder deze categorie.

Andere financiële hulp

Behalve de bovenstaande twee premies kan het maar zo zijn dat jij nog in aanmerking komt voor andere financiële hulp. Dit is namelijk erg afhankelijk van het soort klus dat je laat uitvoeren. Er zijn nog enkele andere initiatieven waarmee je financieel geholpen kunt worden bij je project.

 • Regionale premies: naast premies van de overheid hebben gemeentes en provincies vaak ook geld beschikbaar gesteld voor bewoners die bepaalde werkzaamheden uit laten voeren. Dit verschilt sterk per regio, dus je kunt alleen achterhalen of er voor jou iets is door naar je gemeente- of provinciehuis te gaan.
 • Btw: ga je je woning renoveren en is deze minimaal 10 jaar oud, dan zal je ook gebruik kunnen maken van een lager btw-tarief. Je betaalt over het totaalbedrag dan geen 21 procent belasting, maar 6 procent. Dit scheelt 15 procent op het totaalbedrag en wordt als het goed is op de eindfactuur al verrekend. Het kan geen kwaad om dit voor de zekerheid even te controleren.

Vergelijk offertes

Als je ook een verbouwing wilt gaan inplannen dan is het verstandig om te beginnen met het opvragen van offertes. Alleen als je weet wat de markt je te bieden heeft kun je beslissen welke aannemer jou de beste prijs/kwaliteit kan aanbieden. Gebruik je hier onze vergelijkingstool voor, dan zal je jezelf een boel tijd en moeite kunnen besparen en snel een aantal offertes ontvangen van betrouwbare aannemers uit jouw omgeving.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.