Home » Premies-subsidies » Premies dakisolatie

Premies dakisolatie

Het isoleren van je dak is een initiatief dat de Vlaamse Overheid graag aanmoedigt. Het is namelijk de bedoeling dat alle woningen tegen 2020 voorzien zijn van voldoende dakisolatie. De reden hiervoor is dat dakisolatie één van de meest efficiënte isolatiemethoden is, omdat je woning via je dak de grootste hoeveelheid warmte verliest. Isolatie kan je helpen maar liefst 25 procent van deze warmte tegen te houden en dus aanzienlijk te besparen op je energierekening. Voldoet jouw woning hier dan niet aan, dan is het mogelijk dat deze onbewoonbaar wordt verklaard. Details over deze regeling zijn samengesteld in de Vlaamse Dakisolatienorm en omdat bewoners hiertoe worden aangezet zijn er ook voldoende premies beschikbaar die je kunt aanschrijven om hier financiële hulp voor te kunnen ontvangen. Welke deze zijn kun je hier lezen.

De premie van de netbeheerder

De voornaamste premie die er is voor dakisolatie is de premie van de netbeheerder. Deze dekt de kosten voor het zelf plaatsen van het isolatiemateriaal zowel als het laten aanbrengen van de dakisolatie. Is jouw zolder onverwarmd, dan valt hier ook de isolatie van de zoldervloer onder. Er zijn enkele belangrijke voorwaarden waaraan je moet voldoen om voor deze premie in aanmerking te komen.

  • Je woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
  • De facturen die je indient mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.
  • Het isolatiemateriaal dat is gebruikt moet een R-waarde hebben van minstens 4,5 m2 K/W en moet voldoen aan alle voorwaarden en technische eisen die worden gegeven op het aanvraagformulier.

De hoogte van de premie

Je kunt de premie online aanvragen of met een aanvraagformulier en als je hiervoor in aanmerking komt zal je een bedrag van €6 per vierkante meter geïsoleerd oppervlak ontvangen als je de isolatiewerken uitbesteedt en €3 per vierkante meter als je de werkzaamheden zelf uitvoert. Voor beschermde afnemers en dus mensen die recht hebben op de sociale maximum energieprijzen is dit respectievelijk €10,50 en €5,25 per vierkante meter.

De verbeteringspremie

Een andere interessante manier om in aanmerking te komen voor een premie voor je dakisolatie is als je dit uitvoert als onderdeel van grotere dakwerken. Is je dakbedekking bijvoorbeeld aan vernieuwing toe, dan heb je de mogelijkheid je nieuwe dakpannen te laten plaatsen en hier tegelijkertijd isolatiemateriaal onder aan te laten brengen. Je kunt dan een aanvraag indienen voor de Vlaamse Verbeteringspremie van de overheid. Of je in aanmerking komt voor deze premie is afhankelijk van je inkomen. Ook moet je woning ouder zijn dan 25 jaar en heb je 1 jaar om de facturen in te dienen voordat deze niet meer gebruikt kunnen worden. Voldoe je aan deze en de andere voorwaarden van de Vlaamse Verbeteringspremie, dan kun je in aanmerking komen voor een eenmalig bedrag van €1250.

Andere financiële steun

Dakisolatie maakt ook deel uit van verschillende andere premies die je via de netbeheerder kunt aanvragen.

  • Burenpremie: als je dakisolatie plaatst en nog 9 woningen kunt vinden waar energiebesparende werkzaamheden op zijn toegepast, kunnen jullie samen een collectief vormen en de Burenpremie aanvragen. Alle 10 woningen moeten dan een bepaalde premie hebben ontvangen van de netbeheerder en dakisolatie valt hier ook onder. Via een aangewezen woordvoerder dien je een aanvraag in voor de Burenpremie en €400 per woning ontvangen.
  • Totaalrenovatiebonus: als je tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021 drie of meer energiebesparende maatregelen uitvoert en hiervoor een premie van de netbeheerder hebt ontvangen, kom je in aanmerking voor een extra bonus van de netbeheerder. Combineer je je dakisolatie bijvoorbeeld met het laten plaatsen van een zonneboiler en het isoleren van je muren dan kun je een bedrag ontvangen van tussen de €675 en bijna €5000. Dit bedrag is afhankelijk van het aantal maatregelen je getroffen hebt en ook van het type woning dat je bezit.
  • Sociale isolatieprojecten voor huurwoningen: ben jij een huurder of verhuurder en wil je de woning voorzien van dakisolatie? Dan kun je via een projectpromotor in je wijk gezamenlijk een aanvraag indienen. De projectpromotor zal je helpen met het uitvoeren van de werkzaamheden en ook de financiële kant regelen. De premie is €20 per vierkante meter en 200 euro per dossier. Is er sprake van een restsaldo, dan zal dit worden neergelegd bij de eigenaar van de woning.

Regionale mogelijkheden

Als laatste kan het nog goed mogelijk zijn dat je gemeente of provincie gelden beschikbaar heeft gesteld voor het plaatsen van dak of zoldervloerisolatie. Deze verschillen per gemeente, dus of jij hiervoor in aanmerking komt wordt bepaald door waar je woont. De beste manier om dit te achterhalen is door online te kijken naar de regelingen die in jouw gemeente zijn getroffen of door zelf navraag te doen bij je gemeente- of provinciehuis.

Vergelijk offertes

Er is dus voldoende financiële steun beschikbaar voor het plaatsen van dakisolatie. Waarom begin jij niet hier en vraag je alvast een aantal offertes op bij dakisolatiespecialisten uit jouw buurt. Onze vergelijkingstool kan je helpen de eerste stap te zetten richting het plaatsen van nieuwe dakisolatie.