Premies hoogrendementsglas

Inhoud:

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dubbele beglazing te laten vervangen door hoogrendementsglas. Dit is een energiebesparende maatregel, omdat hoogrendementsglas warmte veel beter tegenhoudt dan dubbel glas. Vaak is het dan verstandig om hier je schrijnwerk ook bij mee te nemen, zodat je volledige raam aanzienlijk beter isoleert. Omdat je hier je CO2-uitstoot mee vermindert en minder hoeft te stoken wordt dit initiatief aangemoedigd door de Vlaamse Overheid. Daarom zijn er premies die je kunt aanvragen om je financieel te helpen bij het laten plaatsen van hoogrendementsglas. In België zijn dit premies die worden aangeboden door de netbeheerders en door de overheid en deze gelden voor maatregelen die strekken van het laten vervangen van alleen je glas tot het verbeteren van de isolatiewaarde van je volledige gevel.

Via de netbeheerder

Bij de netbeheerder kun je in aanmerking komen voor financiële hulp op de volgende manieren.

  • Vervangen dubbel glas: laat je alleen je glas vervangen en laat je verder je gevel en de andere onderdelen van de ramen en deuren met rust, dan krijg je via de netbeheerder een premie van €10 per vierkante meter glas dat je vervangt voor hoogrendementsglas. Dit nieuwe glas moet dan een isolatiewaarde hebben van maximaal 1,1 W/m2K en je woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
  • Combinatiepremie: het laten isoleren van je spouwmuur of gevel is eigenlijk niet compleet als je daarbij niet ook zorgt voor goed isolerende ramen. Het is een beetje overbodig als je muren de warmte binnenhouden, maar je ramen laten dit vervolgens gewoon door. Daarom kun je bij de netbeheerder een combinatiepremie aanvragen als je je spouwmuur, de binnenkant van je muren of de buitenkant van je muren laat isoleren in combinatie met het vervangen van je volledige schrijnwerk. Je krijgt hier dan €48 of €60 per vierkante meter voor plus de vergoeding voor de isolatie (€6 of €15 per vierkante meter).
  • Totaalrenovatiebonus: het laten vervangen van raam en schrijnwerk is ook één van de werkzaamheden die vallen onder de totaalrenovatiebonus van de netwerkbeheerder. Als je vanaf 1 januari 2017 binnen 5 jaar drie of meer premies aanvraagt en ontvangt dan krijg je van de netbeheerder een bonusbedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het type woning dat je hebt en ook van het aantal maatregelen dat je hebt getroffen. Deze begint rond de €675 en kan oplopen tot wel bijna €5000.
  • Burenpremie: als laatste kun je nog samen met 9 andere huishoudens een collectief vormen en een aanvraag indienen voor de burenpremie. Deze premie wordt gegeven als 10 woningen samen energiebesparende maatregelen uitvoeren en hier een premie voor aanvragen bij de netwerkbeheerder. Via je collectief en een aangewezen woordvoerder kun je dan nog €400 per woning ontvangen via de Burenpremie.

Via de overheid

De Vlaamse landelijke en regionale overheden stellen ook premies beschikbaar, maar deze zijn alleen voor het vervangen van je volledige glas en schrijnwerk. Wil je in aanmerking komen voor de Vlaamse Renovatiepremie, dan moet je woning minstens 30 jaar oud zijn en kun je tot 30 procent terugkrijgen van het totaalbedrag dat je indient (exclusief btw). De Vlaamse Verbeteringspremie voor het vervangen van je glas en schrijnwerk betreft €1250 en daarvoor moet je woning minstens 25 jaar oud zijn. Beide premies hebben voorwaarden wat betreft je inkomen, de facturen die je indient en je woning, dus je doet er goed aan deze van tevoren na te trekken. Naast het vervangen van je ramen en deuren valt hier ook het plaatsen van rolluiken onder. Op regionaal niveau, dus bij je gemeente of provincie zijn ook vaak potjes beschikbaar gemaakt voor energiebesparende maatregelen. Welke dit precies zijn kun je alleen bij je gemeente navragen want deze zijn per regio verschillend.

Lager btw-tarief

Als laatste kom je ook nog in aanmerking voor een lager btw-tarief. Dit wordt gegeven over renovatiewerkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan 10 jaar. In plaats van de standaard 21 procent btw, betaal je dan maar 6 procent wat natuurlijk een flink verschil maakt. Het is altijd verstandig om dit bij je aannemer bespreekbaar te maken en met hem of haar te controleren of je hiervoor in aanmerking komt. Is dit het geval, dan wordt dit direct via de eindfactuur verrekend en hoef je zelf verder dus niets in te dienen.

Vergelijk offertes

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas alleen is er dus maar één premie beschikbaar, maar wil je dit combineren met een andere energiebesparende maatregel dan zijn er ineens veel meer mogelijkheden. Daarnaast is het beter isoleren van je woning natuurlijk nooit een slecht idee. Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kun je snel achterhalen hoeveel jij precies zou betalen voor het laten vervangen van je glas en schrijnwerk of door dit te combineren met het isoleren van je gevel. Zo vind je de beste prijs en weet je zeker dat je optimaal van bovenstaande premies gebruik kunt maken.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.