Premies isolatie

Inhoud:

In Vlaanderen zijn er verscheidene goede premies beschikbaar voor iedereen die zijn woning beter wil isoleren. Op die manier wil de overheid iedereen steunen die het initiatief neemt milieuvriendelijker te worden. Het is voor ons allemaal beter als we proberen onze CO2-uitstoot te verminderen en minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Wat betreft de premies voor isolatie, zijn deze sterk afhankelijk van het soort isolatie je laat plaatsen. Deze worden gegeven zowel door de netbeheerders als door de Vlaamse overheid. Door de Vlaamse dakisolatienorm ligt de nadruk op dakisolatie. Het is de bedoeling dat alle daken in Vlaanderen tegen 2020 voldoende geïsoleerd zijn. Hier vind je een overzicht over alle premies die beschikbaar zijn voor de meest gangbare isolatiewerkzaamheden.

Premies voor isolatiewerkzaamheden

Ten eerste bestaan er simpele premies die je kunt aanvragen voor verschillende isolatiewerkzaamheden. Dit doe je bij de netbeheerder en per isolatiemethode zijn de voorwaarden en de hoogtes van de premies verschillend. Er zijn gelden beschikbaar voor als je je dak, je muur en je vloer laat isoleren en ook als je je ramen vervangt door beter isolerende exemplaren.

  • Dakisolatiepremie: als je je dak laat isoleren, of je zoldervloer als je zolder onverwarmd is, kom je bij de netbeheerder in aanmerking voor een premie van €3 per vierkante meter als je dit zelf doet en €6 per vierkante meter als je dit uitbesteedt. Er zijn voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je woning bijvoorbeeld voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en moet het isolatiemateriaal minstens een R-waarde hebben van 4,5 m2 K/W.
  • Muurisolatiepremie: wat betreft het isoleren van je muur kun je zowel voor spouwmuurisolatie als voor het isoleren van de binnen- of buitenkant van je muren een premie aanvragen. Voor de eerste twee opties krijg je €15 per vierkante meter terug als je voldoet aan de voorwaarden. Deze hebben bijvoorbeeld betrekking op de isolatiewaarde van het materiaal en op de aannemer die dit uitvoert. Voor spouwmuurisolatie krijg je in 2018 €5 per vierkante meter terug. Als jouw factuur nog een datum van 2017 heeft is het premiebedrag €6 per vierkante meter.
  • Vloerisolatiepremie: als je de onder- of de bovenkant van je vloer laat isoleren dan kun je hier een premie voor aanvragen. Je krijgt dan €6 per vierkante meter terug, maar je moet wel een isolatiemateriaal gebruiken met een R-waarde van minstens 2 m2 K/W. Het isoleren van je kruipruimte wordt niet gedekt.
  • Premie voor hoogrendementsglas: voor het vervangen van enkel of dubbel glas voor hoogrendementsglas, krijg je €10 per vierkante meter. Dit is alleen als je je ramen verder met rust laat.
  • Combinatiepremie: als je je glas laat vervangen door hoogrendementsglas en je ramen door goed-isolerende exemplaren dan kun je een premie aanvragen als je dit combineert met muurisolatie. Je krijgt dan boven op de €15 of €5 en €6 per vierkante meter ook een premie van €48 of €60 per vierkante meter voor het vervangen van ramen met enkel glas en dubbel glas voor hoogrendementsglas. Hoe beter de nieuwe isolatiewaarde, hoe hoger de premie.

Andere opties

Naast bovenstaande premies die worden gegeven over enkele projecten, zijn er ook andere premies waarvan je gebruik kunt maken. Deze zijn meestal toepasselijk op één of meer isolatiemaatregels.

  • Totaalrenovatiebonus: als je bij de netwerkbeheerder binnen 5 jaar drie of meer premies hebt aangevraagd voor energiebesparende maatregelen (waaronder de bovenstaande isolatiewerken), dan kom je in aanmerking voor een bonus. De hoogte van deze bonus is afhankelijk van het type woning dat je hebt en ook van hoeveel maatregelen je hebt laten uitvoeren.
  • Burenpremie: als je samen met 9 andere woningen in dezelfde straat of gemeente een collectief start om gezamenlijk jullie woningen energiezuiniger te maken, dan kun je naast de verschillende premies van de netbeheerder ook samen aanspraak maken op de burenpremie. Deze betreft maximaal €400 per woning.
  • Renovatiepremie: bij de Vlaamse Overheid kun je aanspraak maken op een renovatiepremie. Je woning moet dan minstens 30 jaar oud zijn en je moet de isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren als onderdeel van een renovatie. Wil je bijvoorbeeld je dak renoveren en gebruik je de mogelijkheid om deze tegelijkertijd te isoleren, dan kun je 20 of 30 procent terugkrijgen over alle goedgekeurde facturen exclusief btw.
  • Verbeteringspremie: de verbeteringspremie is vergelijkbaar met de renovatiepremie en is in het leven geroepen voor iedereen die zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Je krijgt bijvoorbeeld voor het uitvoeren van dakwerken inclusief installatie €1250 en voor gevelwerken €1500.
  • Premies bij de gemeente en provincie: als laatste kun je nog naar je gemeente gaan en vragen of deze regionale premies beschikbaar hebben voor jouw specifieke isolatiewerkzaamheden. Deze verschillen per regio, dus dit is sterk afhankelijk van waar je woont.

Vergelijk offertes

In Vlaanderen zijn er dus voldoende premies beschikbaar waarmee je het financieren van je isolatiewerkzaamheden gemakkelijker kunt maken. Naast bovenstaande voorbeelden zijn er ook nog kleinere premies te vinden, of premies voor huurders en verhuurders. Je kunt ook geld besparen als je hier onze vergelijkingstool gebruikt om offertes mee op te vragen bij isolatiebedrijven uit jouw omgeving. Zo vind je gemakkelijk de beste deal voor jouw specifieke klus.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.