Premies kleine verbeterwerken

Inhoud:

Als jij een woning bezit of je bent een huurder en het is tijd om deze op te knappen, dan kun je de Vlaamse Verbeteringspremie gebruiken om hier financiële steun voor te ontvangen. Voldoet je woning niet meer aan de kwaliteitsnormen of gaat het aantal inwoners groeien en heb je niet voldoende plek, dan kom je hier mogelijk voor in aanmerking. Om ervoor te zorgen dat de woningen op de Vlaamse huizenmarkt kwalitatief goed zijn heeft de Vlaamse Overheid kwaliteitsnormen geïntroduceerd waaraan elke woning moet voldoen. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning om ervoor te zorgen dat deze de voorwaarden nastreeft, met het risico op strafpunten. Daarom worden deze verbeteringen ook gesteund door middel van een premie en hier lees je wat deze premie is en of jij hiervoor in aanmerking komt.

Voorwaarden Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie wordt uitgegeven door de Vlaamse Overheid. Het dekt een groot aantal werkzaamheden en kan worden aangevraagd zowel door woningeigenaren als huurders. Wel zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om deze premie te ontvangen.

 • Je woning mag niet jonger zijn dan 25 jaar.
 • Ben je een bewoner en alleenstaand, gehuwd of woon je samen, dan mag je niet meer verdienen dan €30.640.
 • Ben je een verhuurder en alleenstaand, gehuwd of samenwonend, dan mag je niet meer verdienen dan €61.270.
 • Facturen uitgegeven meer dan 1 jaar geleden worden niet meegerekend.
 • Facturen die niet op naam van de aanvrager staan worden niet meegerekend.
 • Betreft het uitbreidingswerken in verband met overbewoning dan moet de factuur minstens €1200 inclusief btw bedragen.

Welke werkzaamheden komen in aanmerking?

Vervolgens zijn er een groot aantal werkzaamheden die in aanmerking komen voor deze premie. Het soort werk bepaalt de hoogte van de premie.

 • Dakwerken: je ontvangt een eenmalig bedrag van €1250 als je onderdelen van het dak herstelt of vernieuwt. Ook dakisolatie valt hieronder indien het gelijktijdig gedaan wordt met de andere werkzaamheden.
 • Buitenschrijnwerk: ga je ramen, buitendeuren en rolluiken vervangen (inclusief hoogrendementsglas) dan ontvang je een eenmalig bedrag van €1250. Ook de afwerking valt hieronder.
 • Gevelwerkzaamheden: werken aan de gevel, zoals het vernieuwen van voegwerk, het metselen van een nieuw buitenspouwblad, het opnieuw bekleden van de gevel of het isoleren van de gevel worden beloond met een eenmalige premie van €1500.
 • Behandelen optrekkend vocht: is vocht in je muren een groot probleem, dan ontvang je een bedrag van €750 om je te helpen te betalen voor een onderkapping, het plaatsen van een waterkerende laag, het herstellen van de muurvoeten of het injecteren van de muren.
 • Sanitaire werkzaamheden: hieronder valt de vernieuwing van een badkamer of toilet of het plaatsen van een badkamer of toilet als deze nog niet aanwezig was. Dit betreft ook het vervangen of repareren van leidingen en het afwerken van de muren. Hiervoor krijg je een eenmalig bedrag van €750.
 • Vernieuwing van de elektra: voor het (gedeeltelijk) repareren of vernieuwen van je elektrische installatie ontvang je een premie van €750.
 • CO-intoxicatie verhelpen: hieronder valt bijvoorbeeld het plaatsen van CO-melders, het plaatsen van centrale verwarming, het aanschaffen van een nieuwe ketel of het repareren van het rookkanaal. De premie is afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert en ligt tussen de €250 en €1000.
 • Uitbreidingswerken: als er te veel personen in je woning wonen dan is het in plaats van verhuizen soms beter om uit te breiden. De premie hiervoor is dan 50 procent van de facturen inclusief btw met een maximum uitkering van €1250. Hieronder valt bijvoorbeeld het uitbreiden van slaapkamers, keuken of woonruimte.

De premie aanvragen

Het aanvragen van de Vlaamse Verbeteringspremie is erg simpel. Dit doe je schriftelijk of online en alle informatie is gemakkelijk online te vinden. Doe je dit liever schriftelijk, dan kun je het formulier aanvragen bij Wonen-Vlaanderen. De beslissing zal binnen 3 maanden worden gemaakt en het geld zal binnen 6 maanden worden uitbetaald.

Andere mogelijkheden

Behalve de Vlaamse Verbeteringspremie kan het zijn dat je nog voor andere financiële hulpmiddelen in aanmerking komt.

 • Regionale premies: op regionaal niveau worden ook gelden beschikbaar gesteld voor soortgelijke werkzaamheden. Dit kun je gemakkelijk navragen bij je gemeente- of provinciehuis of uitzoeken online. De premies verschillen per gemeente.
 • Btw: is je woning ouder dan 10 jaar en ga je renovatiewerkzaamheden uitvoeren? Dan betaal je over de eindfactuur maar 6 procent btw in plaats van 21 procent. Dit wordt door de aannemer al verrekend. Voor de zekerheid kun je nog even te controleren of dit ook daadwerkelijk gedaan is wanneer je de rekening ontvangt.

Vergelijk offertes

Is jouw woning aan verbetering toe? Dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken en een aantal offertes opvragen bij aannemers uit jouw omgeving die dit kunnen uitvoeren. Deze kun je toevoegen aan je eigen marktonderzoek en met elkaar vergelijken op punten zoals de prijs, de service die je daarvoor ontvangt en de kwaliteit van de vakman. Zo vind je ongetwijfeld de beste deal voor jouw verbeterwerken.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.