Premies nieuwe badkamer

Inhoud:

Als het tijd is voor een nieuwe badkamer, dan weet je dat dit een dure aangelegenheid kan zijn. Toch is het op een gegeven moment nodig om deze ruimte te renoveren of op te knappen, vooral als er problemen zijn met vocht of waterleidingen. Ook als je ouder wordt zal je misschien gaan denken aan het plaatsen van aanpassingen, zodat je je veiliger voelt in je badkamer. Deze werkzaamheden kosten allemaal geld, maar gelukkig hoef je deze kosten niet altijd zelf te dragen. De Vlaamse Overheid en de Netbeheerders stellen geld beschikbaar voor iedereen die de woning verbeterd, renoveert of energiezuiniger maakt. Deze zijn uiteraard gebonden aan een aantal voorwaarden. Zoals beneden zal blijken kan het zeer de moeite waard zijn om hier wat aandacht aan te besteden.

De Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Verbeteringspremie is in het leven geroepen voor iedereen die zijn woning door middel van kleine werkzaamheden wil verbeteren. Dit is natuurlijk goed voor de staat van de Vlaamse woningen en de algehele gezondheid van de huizenmarkt. Ook worden hier maatregelen onder gedekt die zijn bedoeld om overbewoning tegen te gaan. Om voor de Verbeteringspremie in aanmerking te komen moet je woning ouder zijn dan 25 jaar en mag je geen facturen inleveren dmet daarop een datum die verder teruggaat dan 1 jaar. Ook zijn er bepaalde voorwaarden wat betreft je inkomenssituatie. Voldoe je aan deze en de rest van de voorwaarden, dan komen de volgende werkzaamheden in aanmerking voor deze premie. Voor sanitaire werkzaamheden bestaat deze uit een eenmalig bedrag van €750.

  • Het plaatsen van een badkamer (of toilet) die nog niet aanwezig was en wat in verband met overbewoning noodzakelijk is.
  • Het (gedeeltelijk) vernieuwen van een badkamer of toilet.
  • Werkzaamheden aan de leidingen.
  • Afwerking van de muren.

Werken aan een tweede badkamer of toilet komen niet in aanmerking voor de premie.

De Vlaamse Renovatiepremie

Zijn er grotere werkzaamheden nodig aan je badkamer en wil je deze volledig laten renoveren, dan is er de Vlaamse Renovatiepremie waarvoor je mogelijk in aanmerking komt. Deze is bedoeld voor het ondersteunen van grote renovatieprojecten aan woningen die ouder zijn dan 30 jaar. De voorwaarden voor het ontvangen van de premie hebben wederom te maken met je inkomenssituatie en met de facturen die je indient. Verdien je jaarlijks te veel of zijn je facturen ouder dan 2 jaar, dan kun je hier geen aanvraag voor indienen. Ook als de facturen exclusief btw hoger zijn dan €3750, dan wordt het bedrag hierboven niet meegerekend voor de premie. Voldoe je aan bovenstaande en de rest van de voorwaarden dan kun je 20 of 30 procent van je investering terugkrijgen van de Vlaamse Overheid. Dit wordt gegeven over de volgende werkzaamheden.

  • Vernieuwing van de bestaande sanitaire toestellen in je badkamer.
  • Als deze nog niet aanwezig zijn, het plaatsen van één ligbad, één douche, één wc of twee wastafels.
  • Werkzaamheden aan de leidingen, het kraanwerk en de bepleistering van de muren.

Andere renovatiewerkzaamheden zoals het plaatsen van badkamermeubilair, een stoomdouche of bubbelbad, decoratie of betegeling en het renoveren van een tweede badkamer komen hier niet voor in aanmerking.

De Vlaamse Aanpassingspremie

Als laatste is er van de Vlaamse Overheid de Vlaamse Aanpassingspremie. Deze is bedoeld voor 65+’ers die hun badkamer willen aanpassen aan de noden van het ouder worden. Dat betekent dat de premie bijvoorbeeld verbouwingen en technische hulpmiddelen dekt die je badkamer toegankelijker en veiliger maken. Dit geldt niet alleen voor de badkamer, maar voor de gehele woning. Je moet dan 65 jaar of ouder zijn op de datum van aanvraag, het inkomen van je huishouden mag niet meer dan €30.640 bedragen, de facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar en het bedrag dat je hebt uitgegeven aan de aanpassingen mag niet beneden de €1200 liggen. Je kunt de aanvraag online indienen of schriftelijk. Wordt deze goedgekeurd, dan ontvang je 50 procent van de uitgaven terug met een maximum van €1250.

Andere mogelijkheden

Er zijn nog enkele andere mogelijkheden waarmee je geld kunt ontvangen voor werkzaamheden aan je badkamer. Deze zijn echter wat omslachtiger en niet altijd specifiek voor badkamers bedoeld. Zo geven de Netbeheerders premies voor het laten plaatsen van een warmtepomp of een zonneboiler en kunnen beschermde afnemers een premie ontvangen voor het aanschaffen en plaatsen van een condensatieketel. Ook kan het goed zijn dat er op regionaal niveau een premie beschikbaar is gesteld. Dit kun je alleen achterhalen door dit bij je gemeente of provincie na te vragen. Je kunt dit voor jezelf dit gemakkelijk online opzoeken of navragen bij je gemeentehuis.

Vergelijk offertes

Ben jij van plan je badkamer te vernieuwen, dan wil je natuurlijk weten hoeveel dit gaat kosten. De snelste en gemakkelijkste manier om hier achter te komen is door onze vergelijkingstool te gebruiken. Je zal dan snel een aantal offertes ontvangen van betrouwbare aannemers uit jouw omgeving.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.