Premies renovatie

Inhoud:

Renovaties zijn niet goedkoop en ook al zullen ze je woning aanzienlijk verbeteren, je zal een flinke investering moeten maken. Gelukkig zijn er in Vlaanderen verscheidene premies beschikbaar waarmee je financieel kunt worden gesteund en je de kosten dus niet volledig zelf hoeft te dragen. Vaak heeft een renovatie positieve bijwerkingen met betrekking tot bijvoorbeeld je energieverbruik. Ga jij een renovatie plannen, dan kun je dus het beste van tevoren goed onderzoeken of je hier hulp voor kunt krijgen. Hier vind je alvast een overzicht van de verschillende premies waarvan je mogelijk gebruik zou kunnen maken.

De Vlaamse Renovatiepremie

De Vlaamse Renovatiepremie is in het leven geroepen voor iedereen die grondige renovatiewerken gaat uitvoeren aan zijn of haar woning. De premie bedraagt 20 of 30 procent van alle goedgekeurde facturen (exclusief btw) en mag maximaal €10.000 zijn. Om deze premie te mogen ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en je kunt deze zowel als bewoner aanvragen of als verhuurder van een woning. De voorwaarden hebben betrekking op je inkomen, om je woning, op je andere eigendommen en op je factoren. Zo kun je de premie niet ontvangen als je alleenstaande bent met een salaris van meer dan €42.890 of wanneer je woning jonger is dan 30 jaar. Je kunt alleen facturen gebruiken die niet ouder zijn dan 2 jaar.

De categorieën

De werkzaamheden die gedekt worden door de Vlaamse Renovatiepremie vallen onder vier categorieën, namelijk structurele elementen, het dak, buitenschrijnwerk en technische installaties.

  • Structurele elementen: onder deze categorie vallen onder andere het funderen van je muren, voegwerk, behandeling van muren tegen optrekkend vocht, behandeling van vloeren en muren tegen zwammen en insecten, het aanbrengen van gevelbekleding of het bepleisteren van muren en plafonds.
  • Het dak: werkzaamheden binnen deze categorie die worden gesubsidieerd zijn onder andere de behandeling van het dak tegen huiszwam en insecten, het renoveren van dakgoten, het vervangen van je dakconstructie of het vernieuwen van je dakbedekking.
  • Buitenschrijnwerk: dit betreft het volledig of gedeeltelijk vervangen van al je buitenschrijnwerk, dus ramen en buitendeuren. Deze moeten worden vervangen met hoogrendementsglas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m2K. Vervang je enkel de beglazing of schilder je je buitenschrijnwerk, dan kun je hier deze premie niet over ontvangen.
  • Technische installaties: binnen deze categorie vallen werkzaamheden zoals die aan de centrale verwarming, van je elektra of van je sanitair. Denk hierbij aan het plaatsen van een hr+-ketel, het plaatsen van rook- en koolstofmonoxidemelders, het vernieuwen van je elektrische installatie of het vervangen van sanitaire toestellen zoals je bad, je kraanwerk, je leidingen en je wastafel.

De Vlaamse Verbeteringspremie

Als je kleinere verbeteringen wilt aanbrengen aan je woning die bijvoorbeeld je woning uitbreiden of overbewoning verhelpen, kun je de Vlaamse Verbeteringspremie gebruiken. Deze premie is van toepassing op verschillende bouwonderdelen en geeft hiervoor uiteenlopende bedragen uit. Je kunt hier als bewoner en verhuurder gebruik van maken, maar er zijn enkele voorwaarden met betrekking tot je inkomen, de woning en de facturen waaraan je moet voldoen. Zo mag het inkomen van een bewoner die aanspraak maakt op deze premie niet meer zijn dan €30.640 en moet de woning minstens 25 jaar oud zijn. Facturen die ouder zijn dan 1 jaar kunnen niet meer worden ingediend en enkel facturen die op naam staan van de aanvrager worden geaccepteerd.

De categorieën

De werkzaamheden waarvoor je een Verbeteringspremie kunt aanvragen kunnen worden onderverdeeld in 8 categorieën, namelijk dakwerken, buitenschrijnwerk, gevelwerkzaamheden, het behandelen van optrekkend vocht, sanitaire installaties, elektrische installaties, het verhelpen van CO-intoxicatie en uitbreidingswerken. Je kunt bijvoorbeeld een aanvraag indienen wanneer je je dak gaat herstellen of vernieuwen, wanneer je de bestaande ramen vervangt inclusief de dubbele beglazing, wanneer je gevelisolatie aanbrengt, wanneer je een onderkapping laat plaatsen, voor het vernieuwen van het toilet, voor het vernieuwen van elektriciteitsleidingen, voor het plaatsen van centrale verwarming en voor een vergroting van een woonruimte.

Andere financiële hulpmiddelen bij renovatie

Naast bovenstaande twee premies zijn er nog andere manieren waarop je financieel wordt gesteund voor je renovatiewerkzaamheden.

  • Laag btw-tarief: als je woning minimaal 10 jaar oud is, dan betaal je over je werkzaamheden geen 21 procent btw, maar 6 procent. Dit wordt als het goed is al op je facturen verrekend, dus controleer dit goed.
  • Regionale premies: ook op provinciaal en gemeentelijk niveau worden vaak premies beschikbaar gesteld. Deze verschillen echter per regio, dus dit kun je alleen nagaan bij je gemeentehuis. Ook online is er voldoende informatie te vinden over de verschillende premies waarvoor inwoners van jouw woonplaats in aanmerking komen.

Vergelijk offertes

Ben jij een renovatie van plan en wil je hier zo snel mogelijk mee beginnen? Dan is het tijd om offertes op te vragen bij verschillende aannemers. Je kunt het jezelf makkelijker maken als je hier onze vergelijkingstool voor gebruikt. Je zal dan in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van betrouwbare aannemers uit jouw omgeving. Vergelijk deze met elkaar en met je eigen marktonderzoek zodat je de beste prijs zal betalen voor jouw specifieke project.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.