Home » Premies-subsidies » Premies sanitair water

Premies sanitair water

Als je werkzaamheden wilt gaan verrichten aan je sanitaire installatie, dan kan het zijn dat je daarvoor in aanmerking komt voor een premie. Hier zijn uiteraard voorwaarden aan verbonden, maar het renoveren van je badkamer, het aanpassen van je badkamer of het plaatsen van een zonneboiler wordt met een premie ondersteund. Dat komt doordat je door deze werkzaamheden uit te voeren of je woning verbetert of deze energiezuiniger maakt. En dat is natuurlijk ten eerste goed voor de staat van de Belgische huizen en de huizenmarkt, maar ook voor het milieu. Ben jij van plan met je badkamer, toilet of douche bezig te gaan? Kijk dan eerst of je in aanmerking komt voor financiële hulp.

Premies van de Vlaamse Overheid

Ten eerste zijn er de premies die je bij de Vlaamse Overheid kunt aanvragen. Dit zijn de Renovatiepremie, de Aanpassingspremie en de Verbeteringspremie. Of je deze krijgt is voornamelijk afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de leeftijd van je woning. Ook zijn er voorwaarden wat betreft de facturen die je inlevert.

  • Vlaamse Renovatiepremie: de Vlaamse Renovatiepremie is in het leven geroepen voor iedereen die grote renovatiewerken uitvoert aan een woning die minimaal 30 jaar oud is. Je kunt dit doen als bewoner, maar ook als verhuurder. Er is een maximumbedrag voor de facturen en die is bij het renoveren van je sanitaire installatie €3750 exclusief btw. Deze mogen ook niet ouder zijn dan twee jaar. Sanitaire renovaties vallen onder de categorie technische installaties en omvatten onder andere het vernieuwen van de sanitaire toestellen en werkzaamheden aan de leidingen, het kraanwerk of kalkbepleistering. Tweede badkamers, bubbelbaden en verwarmingsinstallaties vallen hier niet onder. Voldoe je aan al deze en de andere voorwaarden van de premie, dan kun je 20 of 30 procent terugkrijgen van het totaalbedrag exclusief btw.
  • Vlaamse Verbeteringspremie: ben je van plan kleinere werkzaamheden te verrichten aan je sanitair die je woning verbeteren of overbewoning kunnen verhelpen, dan kun je in aanmerking komen voor de Verbeteringspremie. Deze premie wordt gegeven over werkzaamheden in de badkamer of het toilet waarmee je deze vernieuwt of voor het eerst plaatst. De premie is en eenmalig bedrag van €750 als je je facturen binnen een jaar inlevert en je woning minstens 25 jaar oud is.
  • Vlaamse Aanpassingpremie: als je ouder bent dan 65 en het is tijd om je badkamer aan te passen, dan kun je in aanmerking komen voor de Vlaamse Aanpassingspremie. Bedraagt je factuur minstens €1200, is deze niet ouder dan 1 jaar en verdien je niet meer dan €30.640 per jaar, dan kun je 50 procent van de uitgaven (inclusief btw) terugkrijgen van de Vlaamse Overheid.

Premies van de Netbeheerder

De Netbeheerders geven ook premies uit en deze hebben te maken met het verbeteren van je energieverbruik. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een zonneboiler voor sanitair warm water te plaatsen, een warmtepomp of een condensatieketel.

  • Zonneboiler: is jouw woning voor 31 december 2013 aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en wil je een zonneboiler laten plaatsen voor de aanmaak van sanitair warm kraanwater, dan kun je bij de netbeheerder een premie aanvragen. Je moet er wel voor zorgen dat de zonneboiler wordt geïnstalleerd door een erkende aannemer. De premie die je ontvangt is dan €550 per vierkante meter met een maximum van €2750 of 40 procent van het factuurbedrag.
  • Warmtepomp: een warmtepomp kan je veel stookkosten besparen omdat deze warmte haalt uit natuurlijke bronnen en niet uit fossiele brandstoffen. De hoogte van de premie is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je besluit te plaatsen en kan liggen tussen €300 en €4000 per installatie. Je woning moet voor 31 december 2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, de warmtepomp moet worden gebruikt voor het verwarmen van een ruimte of het sanitaire water en de facturen mogen niet ouder zijn dan 1 jaar.
  • Condensatieketel: voor beschermde afnemers bestaat er een premie voor het laten plaatsen van een condensatieketel. De woning moet dan voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en de factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar. De premie bedraagt een totaalbedrag van €1800 of een maximum van 40 procent van de totaalrekening.

Andere mogelijkheden

Bovenstaande premies zijn de belangrijkste premies die bestaan, maar er zijn nog andere mogelijkheden waarop je financiële steun zou kunnen ontvangen. Zo is er regelmatig op regionaal niveau geld vrijgemaakt voor werkzaamheden aan woningen en dit kun je navragen bij je gemeente. Ook zal je, als je woning ouder dan 10 jaar is en je renovatiewerken uitvoert, hier minder btw over hoeven te betalen. Deze wordt dan verlaagd naar 6 procent in plaats van 21 procent. En als laatste kun je in aanmerking komen voor een totaalrenovatiebonus bij de netbeheerder als je 3 of meer energiebesparende maatregelen neemt.

Vergelijk offertes

Wil jij werkzaamheden gaan inplannen? Dan kun je het beste goed marktonderzoek doen zodat je de beste deal vindt bij de beste aannemer. Met onze vrijblijvende vergelijkingstool ontvang je gratis een aantal offertes van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving.