Premies spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie

Inhoud:

Het isoleren van je muren is vaak een zeer effectieve manier om je woning energiezuiniger te maken. Naast het dak gaat er via de muren de meeste warmte verloren en door je muren te isoleren kun je dit binnenhouden. Dat betekent dat je dus minder hard hoeft te stoken om dezelfde temperatuur te behouden waardoor je geld zal besparen ten opzichte van de voorgaande situatie. Als jouw woning spouwmuren bevat, dan is spouwmuurisolatie de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manier om je woning energiezuiniger te maken. Bevatten jouw muren geen spouw, dan is buitenmuurisolatie een optie. Dit wordt vaak gedaan als onderdeel van een grote gevelrenovatie. Welke optie je ook kiest, beiden worden ondersteund door middel van een aantal verschillende premies.

Premies van de Netbeheerders

De Netbeheerders geven premies uit over energiebesparende maatregelen en daar valt muurisolatie natuurlijk ook onder. Laat je spouwmuurisolatie uitvoeren, dan worden er een aantal gaten aan de buitenkant van je gevel gemaakt waardoor isolatiemateriaal de spouw wordt ingespoten. Dit is snel klaar en geeft weinig overlast. Ook is spouwisolatie vrij goedkoop. Heb je geen spouw dan kun je de buitenkant van je muren laten bekleden met een isolerend product. Dit is veel duurder en vereist vaak ook een gevelrenovatie. Er is een premie voor spouwmuurisolatie en een premie voor buitenmuurisolatie, maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Spouwmuurisolatie: de premie voor spouwmuurisolatie is €6 per vierkante meter als je dit in 2017 hebt laten doen en €5 per vierkante meter als je dit in 2018 laat uitvoeren. Je komt hiervoor in aanmerking als je woning voor 1 januari 2006 is aangesloten op het elektriciteitsnet, als je facturen niet ouder zijn dan 1 jaar, als je de werken door een daarvoor aangewezen aannemer laat uitvoeren, als de spouw breder is dan 5 centimeter en volledig met isolatiemateriaal wordt opgevuld en als het eindresultaat voldoet aan de technische eisen die worden gegeven op het aanvraagformulier.
  • Sociaal spouwmuurisolatieproject: aangezien huurwoningen vaak net zo goed aan isolatie toe zijn, kun je als huurder ook samen met je huisbaas geld ontvangen als je besluit de woning te isoleren. Spouwmuurisolatie valt hier ook onder. Hier zijn wel een groot aantal voorwaarden aan verbonden, dus controleer deze van tevoren goed. Huurders en verhuurders zoeken vervolgens contact met een projectpromotor in de wijk en die dient een aanvraag in bij de netbeheerder. Wordt deze goedgekeurd dan ontvangt de promotor €12 per vierkante meter en €200 premie en kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd. Is er sprake van een restsaldo, dan wordt dit bij de huiseigenaar neergelegd die hier vervolgens zelf ook een premie over kan aanvragen.
  • Isolatie van de buitenmuur: voor het laten isoleren van je buitenmuren krijg je een hoger bedrag per vierkante meter, namelijk €15. Dit zal ook aanzienlijk duurder uitpakken dan spouwmuurisolatie. De voorwaarden zijn nagenoeg hetzelfde als die voor het plaatsen van spouwmuurisolatie. Hierbij komt nog dat het nieuwe isolatiemateriaal een isolatiewaarde moet hebben van minimaal 3 m2K/W.

De Vlaamse Verbeteringspremie

De Vlaamse Overheid dekt gevelisolatie via de Vlaamse Verbeteringspremie. Hier vallen spouwmuur- en buitenmuurisolatie onder. Je kunt in aanmerking komen voor deze premie als je woning 25 jaar of ouder is, als de datum op je facturen niet meer dan een jaar geleden was en als je voldoet aan bepaalde eisen wat betreft je inkomen. Er zijn ook andere voorwaarden die je van tevoren het beste even goed controleert. Het aanbrengen van gevelisolatie wordt dan gesteund door een eenmalig bedrag van €1500.

Andere premies

Naast de premies van de Netbeheerder en de Vlaamse Verbeteringspremie kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een aantal andere premies.

  • Combinatiepremie: combineer je je spouwmuur- of buitenmuurisolatie met het vervangen van je ramen door exemplaren met hoogrendementsglas, dan kun je bij de netbeheerder een combinatiepremie krijgen. De premie voor je gevelisolatie wordt dan met €48 of €60 per vierkante meter verhoogd.
  • Totaalrenovatiebonus: tref je drie of meer energiebesparende maatregelen tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021 en krijg je hier een premie voor van de netbeheerder, dan kom je in aanmerking voor een bonus. Hoe meer maatregelen je getroffen hebt, hoe hoger de bonus zal zijn.
  • Premies op regionaal niveau: vaak zijn er bij je gemeente of provincie ook premies beschikbaar waarvoor je in aanmerking kunt komen. Vraag dit na bij je gemeentehuis of controleer dit online.
  • Btw: laat je de isolatiewerkzaamheden uitvoeren als onderdeel van een volledige gevelrenovatie en is je woning 10 jaar of ouder, dan betaal je over het totale bedrag geen 21 procent btw, maar 6 procent.

Vergelijk offertes

Je kunt hier beginnen met het plannen van je gevelrenovatie en een aantal offertes opvragen bij aannemers die hiervoor door de netbeheerder zijn goedgekeurd. De vergelijkingstool op deze website vul je in en je kunt snel beginnen met het vergelijken en kiezen van de beste deal.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.