Premies toilet verbouwen

Inhoud:

Het verbouwen van je toilet is één keer in de zoveel tijd een noodzaak. Materialen bereiken hun levensduur, leidingen verouderen en de muren kunnen vochtproblemen ondervinden. Als jouw toilet aan vernieuwing toe is, of je wilt deze om een andere reden verbouwen, dan is het mogelijk dat je hiervoor financiële steun ontvangt van een aantal verschillende bronnen. Dit is omdat je hiermee je woning verbetert of beter aanpast aan het aantal inwoners. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de algehele staat van de Vlaamse woningen en uiteindelijk voor de woningmarkt. De premies voor het verbouwen van je toilet worden dan ook uitgegeven door de Vlaamse Overheid en bestaan uit een drietal mogelijkheden.

De Vlaamse Verbeteringspremie

Als je je toilet verbouwt omdat je je woning wilt verbeteren, of je hebt een extra toilet nodig omdat het aantal inwoners van je woning toeneemt, dan kun je de Vlaamse Verbeteringspremie proberen. Deze premie is gebonden aan bepaalde inkomenseisen, dus deze controleer je het beste van tevoren even goed. Ook mag je woning niet jonger zijn dan 25 jaar, mag je geen facturen inleveren van werkzaamheden die meer dan een jaar geleden hebben plaatsgevonden en moet je als verhuurder meer dan 3 jaar een huurovereenkomst hebben. Voldoe je aan deze en de rest van de voorwaarden, dan kun je in je toilet financiële steun krijgen voor de volgende werkzaamheden.

 • Vernieuwing van het toilet.
 • Installatie van een toilet als deze nog niet aanwezig was.
 • Werken aan de leidingen en riolering.
 • Afwerking van de muren.
 • Het plaatsen van een toestel voor de productie van sanitair water.

Het bedrag

Je kunt de premie digitaal of schriftelijk indienen en wordt deze goedgekeurd dan ontvang je je geld binnen 6 maanden. De premie bedraagt €750 en wordt niet gegeven als het een tweede toilet betreft.

De Vlaamse Renovatiepremie

Als je toilet aan renovatie toe is, dan kun je een aanvraag indienen voor de Vlaamse Renovatiepremie. Deze is voor grotere projecten aan huizen die 30 jaar of ouder zijn. Ook hier zijn er wel eisen wat betreft je inkomenssituatie die je van tevoren het beste goed natrekt. De facturen die je inlevert mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten staan op naam van degene die de aanvraag indient. Wat betreft het renoveren van je toilet, komen de volgende werkzaamheden in aanmerking.

 • De vernieuwing of plaatsing van sanitaire toestellen (maximaal één toilet en twee wastafels).
 • Het vervangen van de leidingen, inclusief de leidingen die naar het toestel lopen die de woning van het sanitaire water voorzien.
 • Het vervangen van het kraanwerk.
 • Het vervangen van de riolering.
 • Bepleistering van de muren.

Het bedrag

Ook hiervoor kun je de aanvraag zowel schriftelijk als digitaal indienen en zal je binnen 6 maanden betaald krijgen als deze is goedgekeurd. De premie is 20 tot 30 procent over een maximaal bedrag van €3750 exclusief btw. Een tweede toilet, meubels, betegeling en decoratie komen hier niet voor in aanmerking.

De Vlaamse Aanpassingspremie

Als je 65 jaar of ouder bent dan kan het zijn dat je je toilet of toiletten graag wilt laten aanpassen zodat je deze gemakkelijker kunt gebruiken. Hiervoor is de Vlaamse Aanpassingspremie in het leven geroepen. Behalve met betrekking tot je leeftijd zijn er ook andere voorwaarden waaraan je moet voldoen, zoals het inkomen van je huishouden. Ook moeten de facturen meer dan €1200 bedragen en mogen ze niet ouder zijn dan 1 jaar. Er is geen limiet gesteld aan het aantal toiletten dat je aanpast. Het bedrag dat je ontvangt als je aanvraag wordt goedgekeurd is 50 procent van de som van de goedgekeurde facturen, inclusief btw. Het maximaal bedrag dat je kunt ontvangen is €1250.

Andere mogelijkheden

De bovenstaande premies zijn het voornaamste wanneer je je toilet gaat verbouwen, maar er zijn nog enkele andere mogelijkheden die je niet moet vergeten.

 • Btw: is je woning 10 jaar oud of ouder en ga je renovatiewerkzaamheden uitvoeren, dan betaal je geen 21 procent btw, maar 6 procent. Het renoveren van je toilet en badkamer valt hier ook onder. Dat scheelt toch weer 15 procent op de totaalkosten en dit wordt door de aannemer al verrekend op de factuur. Het is wel goed als je dit voor de zekerheid even controleert.
 • Regionale premies: ook is het goed mogelijk dat jouw gemeente of provincie premies beschikbaar heeft gesteld voor soortgelijke werkzaamheden. Dit kun je alleen achterhalen door dit zelf bij je gemeente- of provinciehuis na te vragen. Dat kun je persoonlijk doen, maar de informatie is ook gemakkelijk online te vinden.

Vergelijk offertes

Is het tijd om de knoop door te hakken en die verbouwing van je toilet in te gaan plannen? Dan kun je hier de eerste stap zetten en een aantal offertes aanvragen bij verschillende aannemers uit jouw regio. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en zo de beste deal vinden voor jouw specifieke werkzaamheden.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.