Home » Premies-subsidies » Premies verhuur aan sociaal verhuurkantoor

Premies verhuur aan sociaal verhuurkantoor

Als verhuurder van een appartement of woning heb je de keuze om dit zelf te doen of om dit uit handen te geven. Een van de mogelijkheden die je in deze tweede situatie hebt is een sociaal verhuurkantoor. Sociale verhuurkantoren vragen minder huur dan wat je er misschien zelf voor zou kunnen krijgen, maar daarvoor in de plaats heb jij verder geen omkijken meer naar. Je gaat een contract aan van minstens 9 jaar en ontvangt tijdens die periode een vast bedrag elke maand, ongeacht of de woning bewoond is of niet. Ook hoef je problemen met de huurders, gebreken aan de woning of vandalisme niet zelf op te lossen. Een ander voordeel van het verhuren aan een sociaal verhuurkantoor met zich meebrengt is dat je in aanmerking komt voor bepaalde verhoogde premies en belastingverminderingen. Hier vind je deze op een rijtje.

De Vlaamse Renovatiepremie

Als verhuurder kom je in aanmerking voor de Vlaamse Renovatiepremie als je je woning minstens 9 jaar aan een sociaal verhuurbureau hebt verhuurd. Ook moet de woning minstens 30 jaar oud zijn. Er wordt dan niet gekeken naar je inkomen, zoals voor anderen wel het geval is. Ook voorwaarden wat betreft eigendom van de woning gaan niet op. Je krijgt dan altijd 30 procent van de totaalkosten vergoed, terwijl dit voor de meeste andere (niet sociale) aanvragers 20 procent is.

Isolatiewerkzaamheden

Als je via een sociaal isolatieproject samen met de huurder een aanvraag doet om dakisolatie of spouwisolatie uit te voeren of je laat je ramen vervangen voor exemplaren met hoogrendementsglas, dan wordt de premie die je ontvangt verhoogd als je je woning verhuurt aan een sociaal verhuurbureau. Je krijgt voor spouwmuurisolatie €12 per vierkante meter, voor dakisolatie €20 per vierkante meter en voor het plaatsen van hoogrendementsglas €85 per vierkante meter.

Belastingvoordeel

In 2017 werd het lagere btw-tarief over isolatiewerkzaamheden door de regering afgeschaft, behalve op dakisolatie. Voor verhuurders aan sociale verhuurkantoren is deze regel echter nog steeds actief. Je kunt over alle isolatiewerkzaamheden 6 procent betalen in plaats van 21 procent en niet alleen over dakisolatie. Een voorwaarde is wel dat je woning minstens 15 jaar oud is.

Vergelijk offertes

Als verhuurder aan een sociaal verhuurkantoor kun je dus aardig wat voordeel doen. Je komt ook gewoon in aanmerking voor de andere premies van de netbeheerder en de Vlaamse Overheid die je kunt gebruiken om je woning te verbeteren. Tijd dus om actie te ondernemen. Gebruik hier onze vergelijkingstool, ontvang een aantal offertes, en kom er achter hoeveel jij precies zal moeten betalen voor de specifieke werkzaamheden aan jouw woning.