Home » Premies-subsidies » Premies verhuurwoning renoveren

Premies verhuurwoning renoveren

Eens in de zoveel tijd moeten woningen gerenoveerd worden. Misschien is het dak aan vernieuwing toe of begint de gevel gebreken te vertonen. Het is belangrijk dat deze gebreken worden verholpen en dit is ook verplicht. De Vlaamse Overheid kan strafpunten toekennen aan een woning als deze niet aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet met als gevolg dat de woning onbewoonbaar kan worden verklaard. Omdat renovatiewerken niet goedkoop zijn worden deze ondersteund door middel van de Vlaamse Renovatiepremie. En deze premie is beschikbaar zowel voor verhuurders als voor bewoners. Om deze premie als verhuurder te ontvangen moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden Vlaamse Renovatiepremie

De belangrijkste voorwaarde wat betreft het aanvragen van de premie voor verhuurders heeft te maken met hoe lang deze is verhuurd aan een sociaal verhuurkantoor. Op het moment van aanvragen moet deze namelijk 9 jaar aan het kantoor zijn verhuurd of je kunt geen aanspraak doen op de premie. Is dit het geval, dan zijn er nog enkele andere voorwaarden waarmee je rekening moet houden.

  • De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en in het Vlaamse Gewest liggen.
  • De facturen die je inlevert mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minstens €2500 exclusief btw bedragen.

Voor verhuurders gelden geen voorwaarden wat betreft inkomen of eigendom.

Werkzaamheden Vlaamse Renovatiepremie

Als verhuurder is het dus het belangrijkste dat je ervoor zorgt dat je de aanvraag op tijd indient, dat je de woning al meer dan 9 jaar verhuurd aan een verhuurkantoor en dat je woning ouder is dan 30 jaar. Voldoe je hieraan, dan kun je een premie ontvangen voor de volgende werkzaamheden.

  • Renovatie van structurele elementen: denk hierbij aan het funderen van de muren, het plaatsen van bepleistering, het behandelen van de muren tegen zwammen, schimmels of ongedierte, insijpelend of optrekkend vocht tegengaan, voegwerk en renovatie van de gevel en het aanbrengen of vervangen van trappen.
  • Dakwerken: is je dak aan renovatie toe, dan valt hieronder het opnieuw aanbrengen van dakbedekking, het vernieuwen van ramen, koepels en de schoorsteen, het renoveren of vernieuwen van regenafvoer en het behandelen van het dak tegen schimmels, ongedierte en insecten.
  • Buitenschrijnwerk: het vervangen van de ramen (volledig dus raam, kader en glas) voor exemplaren die beter isoleren en hoogrentementsglas bevatten wordt gesubsidieerd als de nieuwe U-waarde maximaal 1,1 W/m2 K is.
  • Centrale verwarming: het plaatsen van een hoogrendementsketel, het vervangen of plaatsen van de centrale verwarming en het plaatsen van rookmelders of koolmonoxidemelders worden onder andere gesubsidieerd met een premie.
  • Elektrische installatie: je kunt een premie aanvragen als je elektrische installatie volledig of gedeeltelijk wordt vernieuwd.
  • Sanitaire installatie: als laatste is er de sanitaire installatie van je woning waaronder bijvoorbeeld het plaatsen of vervangen van sanitaire toestellen en leidingen valt.

De premie aanvragen

Ga je bovenstaande werkzaamheden uitvoeren en je voldoet aan de andere voorwaarden wat betreft de woning en de facturen, dan kun je als verhuurder een aanvraag doen bij de Vlaamse Overheid voor het ontvangen van de Vlaamse Renovatiepremie. Dit doe je gemakkelijk online, maar het is ook mogelijk deze schriftelijk in te dienen. Je zal dan binnen 3 maanden horen of je aanvraag is goedgekeurd en je geld zal binnen de volgende 3 maanden worden betaald. De premie bedraagt 20 of 30 procent van het totaalbedrag van de goedgekeurde facturen en zal maximaal €10.000 zijn.

Andere mogelijkheden

Als verhuurder heb je misschien nog andere mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken om financiële steun te ontvangen. Vooral als je niet voor de Vlaamse Renovatiepremie in aanmerking komt kun je hier nog wat voordeel mee doen.

  • Gemeente of provincie: soms stellen gemeentes en provincies geld ter beschikking voor hun inwoners in de vorm van premies. Deze verschillen per regio dus het is onmogelijk om te zeggen of jij hiervoor in aanmerking komt. Vraag dit daarom na bij je gemeente- of provinciehuis of kijk online. Het zou jammer zijn als je geld misliep waar je recht op hebt.
  • Btw: renovatiewerkzaamheden aan woningen ouder dan 10 jaar worden belast met een lager btw-percentage. Je betaalt dan niet de volle 21 procent, maar er wordt maar 6 procent in rekening gebracht. Als het goed is zal de aannemer dit al op de eindfactuur verrekenen, maar het is altijd verstandig om dit even te controleren wanneer je deze ontvangt.

Vergelijk offertes

Het renoveren van een woning is duur en dit is niet een uitgave die je zomaar doet. Daarom is het altijd verstandig om aannemers te benaderen en om offertes op te vragen voor de werkzaamheden die je hiervoor in gedachten hebt. Met onze vergelijkingstool doe je dit snel en gemakkelijk zonder dat je jezelf ergens toe verplicht. Je vult simpelweg je gegevens en informatie in en de tool doet de rest. Deze offertes vergelijk je vervolgens met elkaar om de beste deal te vinden voor jouw specifieke project.