Home » Premies-subsidies » Premies vervangen ramen

Premies vervangen ramen

Via de ramen gaat veel warmte verloren. Deze bestaan uit een raamkader en glas en beide laten in oude woningen wat betreft isolatie vaak veel te wensen over. Dubbele beglazing is vandaag de dag al lang niet meer de best isolerende beglazing op de markt en ook nieuwe ramen van bijvoorbeeld kunststof of aluminium laten nog nauwelijks warmte door. Je kunt dus aanzienlijk op je energierekening besparen als je deze vernieuwt. Omdat hierdoor ook je CO2-uitstoot vermindert en je minder fossiele brandstoffen nodig zal hebben, worden deze initiatieven zowel door de netwerkbeheerder als door de overheid beloond met een aantal premies.

Premies van de netbeheerder

Via de netbeheerder kun je een aanvraag indienen voor een verscheidenheid aan premies wanneer je je ramen of gedeeltes van je ramen gaat vervangen.

  • Hoogrendementsglas: ga je je dubbele glas vervangen door hoogrendementsglas, maar laat je daarbij het schrijnwerk verder met rust, dan kun je via de netbeheerder €10 per vierkante meter terugvragen. Dit nieuwe glas moet een U-waarde hebben van maximaal 1,1 W/m2K en je woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
  • Combinatiepremie: als je je muren of gevel laat isoleren, dan hoort hier het glas en schrijnwerk eigenlijk ook bij. Combineer je deze twee isolatiewerkzaamheden, dan kun je bij de netbeheerder naast een premie voor muurisolatie ook een premie krijgen voor het vervangen van je ramen. Deze is €48 of €60 per vierkante meter afhankelijk van de isolatiewaarde van het glas. Houd er rekening mee dat dit alleen geldt voor het plaatsen van volledig nieuwe ramen in combinatie met muurisolatie.
  • Totaalrenovatiebonus: laat je naast het vervangen van je ramen ook twee of meer andere energiebesparende werkzaamheden uitvoeren, dan kun je van de netbeheerder een bonus krijgen. De hoogte van deze bonus wordt bepaald door het soort woning dat je hebt en ook door het aantal maatregelen dat je hebt uitgevoerd. Deze moeten zijn uitgevoerd binnen 5 jaar tijd en vanaf 1 januari 2017.
  • De Burenpremie: het vervangen van je ramen valt ook onder de werkzaamheden die gedekt worden door de Burenpremie. Deze premie wordt uitgedeeld als je samen met 9 andere woningen in dezelfde straat of gemeente een collectief vormt en je energiegebruik probeert te verminderen. Je vraagt dan als deelnemer gewoon de desbetreffende premie aan bij de netbeheerder, maar dient als collectief nog een aanvraag in voor de Burenpremie. Deze kan oplopen tot €400 per woning.

Premies van de Vlaamse Overheid

Via de Vlaamse Overheid zijn er twee premies die werkzaamheden aan het glas en schrijnwerk dekken. Dit zijn de Vlaamse Renovatiepremie en de Vlaamse Verbeteringspremie. Je komt voor beide in aanmerking als je voldoet aan de voorwaarden wat betreft je woning, je inkomen en ook de facturen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • De Vlaamse Renovatiepremie: ga je grote renovatiewerken uitvoeren aan je buitenschrijnwerk, dan wordt dit door deze premie gedekt. Je woning mag dan niet jonger zijn dan 30 jaar en je hebt 2 jaar om je facturen in te dienen. Laat je je glas en schrijnwerk vervangen en voldoet de beglazing aan de voorwaarden wat betreft de isolatiewaarde (U-waarde van 1,1 W/m2K) dan kun je 20 of 30 procent van de totaalkosten vergoed krijgen. Dit wordt berekend over de prijs exclusief btw en kan maximaal €10.000 zijn.
  • De Vlaamse Verbeteringspremie: kleinere verbeteringswerken en werken die overbewoning van je woning moeten verhelpen vallen onder de Vlaamse Verbeteringspremie. Om hiervoor in aanmerking te komen mag je woning niet jonger zijn dan 25 jaar en mag je bijvoorbeeld als alleenstaande niet meer verdienen dan €30.640 per jaar. De werkzaamheden die worden gedekt door deze premie vallen onder 8 categorieën en buitenschrijnwerk is hier één van. Ook hier moet je weer je volledige buitenschrijnwerk laten vervangen en niet alleen de raamkaders of het glas. De premie bedraagt €1250 als je hiervoor in aanmerking komt.

Regionale premies

Naast deze premies van de netbeheerder en de Vlaamse Overheid zijn er soms ook premies beschikbaar op regionaal niveau. Deze worden dan uitgegeven door je gemeente of provincie en deze hebben hier een bepaald bedrag voor aan de kant gelegd. De enige manier om erachter te komen welke werkzaamheden hier in jouw regio onder vallen is door contact op te nemen met jouw specifieke gemeente door naar je gemeentehuis te gaan of door online informatie te zoeken.

Btw

Als laatste is over renovatiewerkzaamheden van woningen ouder dan 10 jaar een verlaagd btw-tarief van kracht. Je betaalt dan maar 6 procent in plaats van 21 procent, wat op de eindfactuur een flink verschil kan maken. Als het goed is wordt dit door de aannemer al verrekend, maar je doet er goed aan om dit van tevoren te bespreken en op de rekening te controleren of dit ook daadwerkelijk is gedaan.

Vergelijk offertes

Zijn jouw ramen aan vervanging toe? Dan kun je hier de beste prijs voor vinden door te beginnen met het opvragen van offertes. Doe je dit via onze vergelijkingstool dan zal je een boel tijd en moeite kunnen besparen.