Premies verwarming
Het verwarmen van je woning is noodzakelijk, maar het is ook de manier waarop in België de meeste energie wordt verbruikt. Isolatiemaatregelen kunnen je helpen de warmte beter binnen te houden waardoor je de thermostaat lager kunt zetten. Hierdoor zal je minder energie verbruiken, zal je CO2-uitstoot naar beneden gaan en gebruik je minder fossiele brandstoffen. Een andere manier om hier een bijdrage aan te leveren is door de oorzaak van het probleem aan te pakken en je verwarmingsinstallatie zelf te vervangen. Vooral oudere installaties verbruiken veel energie en vandaag de dag zijn er alternatieven beschikbaar die veel energiezuiniger zijn. Als jij op de één of andere manier je verwarmingsinstallatie energiezuiniger maakt, kom je in aanmerking voor een aantal premies van de overheid of de netbeheerder.
Premies van de Vlaamse Overheid
Bij de Vlaamse Overheid kun je terecht voor drie premies, namelijk de renovatiepremie, de verbeteringspremie en voor een warmte-krachtcertificaat.
- Renovatiepremie: je kunt aanspraak maken op deze premie als je woning minstens 30 jaar oud is en je inkomen beneden een bepaald niveau blijft. Je krijgt dan 20 of 30 procent van het totaalbedrag dat je hebt besteed terug. In het geval van verwarming wordt deze teruggave gegeven over een maximaal bedrag van €7500 exclusief btw. Deze premie is zowel beschikbaar voor bewoners als voor verhuurders en worden gegeven over renovatiewerkzaamheden met betrekking tot je centrale verwarming.
- Verbeteringspremie: de verbeteringspremie is vergelijkbaar met de renovatiepremie, alleen betreft het hier kleinere werken die je situatie verbeteren. Je woning mag niet jonger zijn dan 25 jaar en je inkomen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. De verbeteringspremie wordt gegeven als je je verwarmingsinstallatie wilt verbeteren door bijvoorbeeld het risico op koolstofmonoxide vergiftiging te verhelpen. Het bedrag is afhankelijk van de maatregel die je uitvoert.
- Warmte-krachtcertificaten: bij de Vlaamse Overheid kun je warmte-krachtcertificaten aanvragen als je een warmte-krachtkoppeling-installatie (wkk-installatie) aanschaft en in gebruik neemt. Een wkk-installatie is een verwarmingsketel die naast warmte ook elektriciteit genereert en dit kan gunstig zijn in grote huishoudens waar veel warm water en veel elektriciteit gebruikt wordt. Deze certificaten kun je vervolgens verkopen aan je energieleverancier of je netbeheerder en zo geld ontvangen voor de extra elektriciteit die je met je wkk-installatie hebt opgewekt.
Premies van de netbeheerders
Ook de netbeheerders stellen enkele premies beschikbaar waarvoor je in aanmerking zou kunnen komen als je je verwarmingsinstallatie verbetert en energiezuiniger maakt.
- Premie voor een warmtepomp: warmtepompen kunnen warmte halen uit natuurlijke bronnen, zoals het grondwater, het grondoppervlak en de lucht. Deze warmte kan worden gebruikt om je water mee te verwarmen of om warme lucht mee te genereren. Warmtepompen gebruiken hiervoor nauwelijks energie waardoor ze aanzienlijk milieuvriendelijker zijn. De hoogte van de premie is afhankelijk van het soort warmtepomp je laat installeren en wordt verdubbeld als je er een elektrische weerstandsverwarming mee vervangt. Je komt hiervoor in aanmerking als je woning uiterlijk op 31 december 2013 werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en als je de warmtepomp gebruikt voor verwarming van een ruimte.
- Totaalrenovatiebonus: bij de netbeheerder kun je ook in aanmerking komen voor een totaalrenovatiebonus. Deze bonus krijg je als je binnen 5 jaar minstens 3 premies bij hen hebt aangevraagd voor energiebesparende werkzaamheden. Het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler valt hier ook onder. De hoogte van de premie is afhankelijk van het soort woning dat je bezit en ook van het aantal maatregelen dat je hebt gebruikt.
- Premie voor een condensatieketel: beschermde afnemers komen bij de netbeheerder in aanmerking voor een premie voor een condensatieketel. Dit kan alleen voor woningen worden aangevraagd die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en wanneer de nieuwe condensatieketel is geplaatst en gefactureerd door een aannemer. Voldoe je aan deze en de andere voorwaarden, dan kun je via deze premie €1800 ontvangen per individuele condensatieketel.
Regionale premies
Als laatste kan het ook nog zijn dat je gemeente of provincie geld beschikbaar heeft gesteld voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Deze premies zijn per gemeente verschillend en worden op regionaal niveau bepaald. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om naar je gemeentehuis te gaan en te vragen wat er voor jou mogelijk is. Ook op het internet is hier ruim voldoende informatie over beschikbaar, zodat je precies kunt zien welke initiatieven in jouw woonplaats worden gesteund.
Vergelijk offertes
Als jij van plan bent je verwarmingsinstallatie energiezuiniger te maken, dan zal je dus naast geld te besparen op je energierekening ook in aanmerking kunnen komen voor een groot aantal premies. Voldoe je aan de voorwaarden dan is er voldoende steun beschikbaar. Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar een geschikte aannemer en dat doe je hier via onze vergelijkingstool. Deze kan je snel aan een aantal offertes helpen van verschillende betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar zodat je de beste deal kunt vinden voor jouw nieuwe verwarmingsinstallatie.