Home » Premies-subsidies » Premies warmtepomp warmte uit grond, water of lucht 

Premies warmtepomp: warmte uit grond, water of lucht

Een warmtepomp geeft je een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen van je water. Het gebruikt warmte uit de lucht, uit de grond of uit het grondwater en transporteert dit naar een ketel. Deze warmte is hier altijd aanwezig en vormt dus een vrij stabiele energiebron. Hier wordt het door middel van een warmtewisselaar overgedragen aan het water dat je ermee wilt verwarmen. Dit kan zijn je sanitaire water, je verwarmingswater of water voor bijvoorbeeld je vloerverwarming of zwembad. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar die geschikt zijn voor verschillende soorten situaties. De prijzen lopen ook erg uiteen. Toch hebben alle warmtepompen gemeen dat je er grote besparingen mee kunt maken op je jaarlijkse energierekening, dat je veel minder fossiele brandstoffen gebruikt en dat je dus het milieu aanzienlijk minder belast. Om die redenen wordt het laten plaatsen van een warmtepomp ondersteund door een premie van de netbeheerder.

De premie van de Netbeheerder voor een warmtepomp

De Netbeheerders in België geven premies aan iedereen die energiebesparende maatregelen uitvoert. Het laten plaatsen van een warmtepomp valt hier ook onder. Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

 • Je woning moet voor 31 december 2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • De warmtepomp moet zijn geplaatst door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid.
 • De factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar.
 • Plaats je een geothermische warmtepomp dan moet deze energielabel hebben van A++ en de andere warmtepompen een energielabel van A+.
 • Warmtepompboilers vallen niet onder deze premie en ook warmtepompen die gebruikt worden voor actieve koeling worden niet gesubsidieerd.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je bij de netbeheerder een aanvraag doen voor de premie. Dit kan online, maar ook schriftelijk en je zal als de premie wordt goedgekeurd binnen 6 maanden uitbetaald krijgen.

De hoogte van de premie

De hoogte van de premie is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je aanschaft. Water-water warmtepompen zijn bijvoorbeeld het meest effectief en kunnen het hele jaar lang een stabiele warmtetoevoer realiseren, maar deze zijn ook aanzienlijk duurder in de aanschaf en de installatie.

 • Voor een geothermische warmtepomp krijg je €4000.
 • Voor een lucht-water warmtepomp krijg je €1500.
 • Voor een hybride lucht-water warmtepomp krijg je €800.
 • Voor een lucht-lucht warmtepomp krijg je €300.

Deze premie kan worden verdubbeld wanneer de warmtepomp een elektrische weerstandsverwarming verplaatst of als er geen aardgasnet beschikbaar is in de regio waarin de woning zich bevindt. Ook beschermde afnemers krijgen een verhoging van 50 procent. Hierbij geldt altijd dat het totaalbedrag van de premie maximaal niet meer mag zijn dan 40 procent van het totaalbedrag op de eindfactuur.

Andere mogelijkheden

De premie van de netbeheerder is de belangrijkste premie voor warmtepompen, maar als je deze combineert met twee andere energiebesparende maatregelen dan kun je in aanmerking komen voor een Totaalrenovatiebonus. Ook is er een eventuele Burenpremie en zijn er soms op regionaal niveau ook premies beschikbaar gesteld.

 • Totaalrenovatiebonus: de totaalrenovatiebonus wordt uitgedeeld aan iedereen die drie of meer energiebesparende maatregelen heeft uitgevoerd en hier een premie van de netbeheerder voor heeft ontvangen. Deze maatregelen moeten worden geplaatst in een periode van 5 jaar die is ingegaan op 1 januari 2017. Je hebt hier nu dus nog 5 jaar voor. De hoogte van de bonus is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je hebt laten uitvoeren en ook van het soort woning dat je hebt.
 • Burenpremie: laat jij een warmtepomp plaatsen en ken je nog 8 andere woningen in jouw gemeente of straat waar de eigenaren een energiebesparende maatregel in hebben uitgevoerd, dan kun je als collectief een aanvraag indienen voor de Burenpremie. Je moet dan wel allemaal een premie van de netbeheerder hebben ontvangen voor je maatregel. Je kunt dan per woning €400 extra ontvangen.
 • Regionale premies: het is altijd verstandig om bij je gemeente of provincie na te gaan of je in aanmerking komt voor een premie op regionaal niveau. Deze verschillen per regio, dus het is onmogelijk te zeggen of dit ook voor jou geldt. Je kunt dit gemakkelijk controleren op het internet en je kunt ook naar je gemeente- of provinciehuis gaan om daar met iemand te spreken.

Vergelijk offertes

Het laten plaatsen van een warmtepomp kan je bezuinigingen opleveren van 50 tot 90 procent, dus dat is niet gering. Het bedrag dat je investeert verdien je dus vanzelf terug en de terugverdientijd wordt korter als je ook een premie krijgt. Tijd dus om te kijken hoeveel jij voor een nieuwe warmtepomp zou moeten betalen. Je kunt hier beginnen met het opvragen van een aantal offertes voor jouw specifieke klus. Binnen een paar minuten heb je onze vergelijkingstool ingevuld en kun je beginnen met vergelijken. Dit scheelt jou een boel tijd en moeite en kan je helpen de eerste stappen te zetten in de richting van het aanschaffen van een warmtepomp.