Home » Premies-subsidies » Premies woning minimaal 10 jaar oud

Premies woning minimaal 10 jaar oud

Het uitvoeren van werkzaamheden aan je woning is vaak niet goedkoop. Toch is het belangrijk je woning in een goede staat te houden, omdat deze anders onbewoonbaar verklaard kan worden door de Vlaamse Overheid. Daarnaast is dit voor je eigen comfort natuurlijk ook altijd beter. Om je hierbij te steunen zijn er verscheidene premies in het leven geroepen en voldoe je aan de voorwaarden dan zal je een bepaald bedrag ontvangen om je werkzaamheden mee te kunnen financieren. Deze premies worden voornamelijk gegeven over woningen die al wat ouder zijn, omdat dit de woningen zijn die hier echt behoefte aan hebben. Hier vind je een overzicht van wat de mogelijkheden zijn voor als jij een woning bezit van 10 jaar of ouder.

Woningen vanaf 10 jaar oud

Vanaf het moment dat jouw woning 10 jaar oud is kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief op renovatiewerkzaamheden. Je betaalt dan 6 procent over de eindfactuur en geen 21 procent. Dit scheelt je dus 15 procent aan kosten, wat niet gering is. Als het goed is wordt deze 6 procent al via de aannemer op de eindfactuur verrekend, maar je kun dit altijd van tevoren bespreekbaar maken om zeker te zijn dat je het ook krijgt. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om de rekening nog even te controleren voordat je hem betaalt.

Woningen vanaf 25 jaar oud

Is jouw woning 25 jaar of ouder, dan kun je in aanmerking komen voor de Vlaamse Verbeteringspremie. Deze premie steunt iedereen (huurders en verhuurders) die zijn woning wil verbeteren omdat deze anders niet meer aan de kwaliteitsnormen voldoet. Daarnaast is deze premie bedoeld voor werkzaamheden aan woningen die niet groot genoeg meer zijn voor het aantal mensen dat erin woont. Naast de leeftijd van de woning zijn er ook andere eisen, met betrekking tot je inkomen bijvoorbeeld. Ook mogen de facturen die je inlevert niet ouder zijn dan 1 jaar. Werkzaamheden die door deze premie worden gedekt vallen in een aantal verschillende categorieën, namelijk dakwerken, buitenschrijnwerk, sanitaire installatie, elektrische installatie, gevelwerken, het behandelen van optrekkend muurvocht, het voorkomen van CO-intoxicatie en verbouwingswerken als gevolg van overbewoning. Het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van de categorie waarin je werkzaamheden vallen.

Woningen vanaf 30 jaar oud

Is jouw woning 30 jaar of ouder, dan kun je dus gebruik maken van een lager btw-tarief op renovatiewerkzaamheden, dan kun je aanspraak doen op de Vlaamse Verbeteringspremie en kun je ook steun ontvangen via de Vlaamse Renovatiepremie. Deze premie dekt renovatiewerkzaamheden aan het dak, de gevel en de muren, het buitenschrijnwerk en technische installaties. Zowel eigenaren als verhuurders kunnen hier gebruik van maken. Er zijn hier ook weer enkele voorwaarden die met de hoogte je inkomen te maken hebben en de facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan kun je 20 of 30 procent van alle uitgaven terugkrijgen met een maximaal bedrag van €10.000.

Premies van de Netbeheerder

De Netbeheerders behandelen premies die de kosten voor het plaatsen van energiebesparende maatregelen moeten dekken. Deze hebben geen vereisten wat betreft de leeftijd van je woning maar wel over het moment waarop je woning werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten

Is jouw woning voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, dan kom je in aanmerking voor een aantal premies van de netbeheerder.

  • Isolatiepremies: hieronder vallen het isoleren van je dak- of zoldervloer, het isoleren van je buiten-, binnen- of spouwmuur, het isoleren van je vloer of kelder. Je ontvangt een bedrag per vierkante meter geïsoleerd oppervlak en deze is afhankelijk van de isolatiemethode en het soort isolatie dat je laat uitvoeren.
  • Ramen: als je alleen je dubbele glas laat vervangen door hoogrendementsglas kom je in aanmerking voor een bedrag van €10 per vierkante meter nieuw geplaatst glas via de netbeheerder.
  • Combinatiepremie: laat je je gevelmuren isoleren en combineer je dit met een complete vervanging van je ramen, deuren en glaswerk dan krijg je naast de premie voor je muurisolatie per vierkante meter een extra bedrag om de kosten voor het vervangen van de ramen mee te dekken.
  • Energiezuinige apparaten: het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler wordt door de netbeheerder met een premie gedekt. Deze premie geldt echter ook voor nieuwbouwwoningen die voor 1 april 2014 werden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.
  • Andere premies: daarnaast is er de Burenpremie, de totaalrenovatiebonus en zijn er sociale isolatieprojecten voor huurwoningen waarvoor je een aanvraag in kunt dienen als je woning voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Vergelijk offertes

Bezit jij een oudere woning, dan zijn er dus vele mogelijkheden waarmee je steun kunt krijgen om een project te financieren. En renovatie- of isolatiewerkzaamheden verdienen zichzelf op een gegeven moment vanzelf terug. Dit kan zijn doordat je woning in waarde stijgt of doordat je geld gaat besparen op je energierekening. Heb je bepaalde werkzaamheden in je hoofd, dan kun je hier gemakkelijk achterhalen hoeveel je hiervoor zou moeten betalen. Met onze vergelijkingstool ontvang je snel een aantal offertes die je met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken en beginnen met het inplannen van je werkzaamheden.