Home » Premies-subsidies » Premies zoldervloerisolatie

Premies zoldervloerisolatie

Het isoleren van je zoldervloer is een erg effectieve manier om stijgende warmte tegen te houden voordat het je dak bereikt. Dit heeft echter alleen nut als je zolder niet verwarmd is. Zoldervloerisolatie houdt in het plaatsen van een isolatiemateriaal op de zoldervloer dus deze kan daarna niet in gebruik genomen worden. Hierdoor kun je minder vierkante meters isoleren dan wanneer je je dak isoleert en hoef je dus minder isolatiemateriaal aan te schaffen. Ook is dit geen moeilijke klus en kun je deze gemakkelijk zelf uitvoeren. Zolderisolatie van een niet verwarmde zolder wordt ook door de overheid gezien als een nuttige vorm van isolatie en daarom wordt het gedekt door een aantal premies. En aangezien iedereen volgens de Vlaamse Dakisolatienorm tegen 2020 dak- of zoldervloerisolatie moet hebben, is dit een goede tijd om hier nu aandacht aan te besteden.

Provinciale en gemeentelijke premies

Allereerst kun je kijken of er op regionaal niveau geld beschikbaar is gemaakt voor zoldervloerisolatie. Dit is volledig afhankelijk van waar je woont, omdat je gemeente of provincie zelf beslist waar hun geld naartoe zal gaan. Je kunt dit zelf uitzoeken door online onderzoek te doen of door je gemeente- of provinciehuis te bezoeken.

Premies van de netbeheerder

Bij de netbeheerders kun je terecht voor een aantal premies en de belangrijkste is de premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie. Daarnaast is er de burenpremie en de totaalrenovatiebonus.

  • Dakisolatie of zoldervloerisolatie premie: deze premie wordt uitgegeven aan iedereen die zelf de zoldervloer isoleert of dit laat uitvoeren. Je moet voldoen aan verschillende voorwaarden. Zo moet het isolatiemateriaal een R-waarde hebben van minimaal 4,5 m2K/W, mogen je facturen niet ouder zijn dan een jaar en moet je woning voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De premie is €3 per vierkante meter als je de isolatie zelf uitvoert of €6 per vierkante meter als je dit laat doen. Voor beschermde afnemers is dit respectievelijk €5,25 en €10,50.
  • De Burenpremie: ook bij de netbeheerder kun je als collectief van 10 woningen in dezelfde straat of gemeente een Burenpremie aanvragen. Dit doe je door een projectbegeleider aan te wijzen en alle 10 in aanmerking te komen voor een premie van de netbeheerder op een energiebesparende maatregel. Heb je deze premies ontvangen dan kan de projectbegeleider een aanvraag doen voor de Burenpremie. Je ontvangt dan €400 per woning als je hiervoor in aanmerking komt.
  • De Totaalrenovatiebonus: zoldervloerisolatie valt ook onder de maatregelen die in aanmerking komen voor een totaalrenovatiebonus. Deze bonus krijg je als je tussen 1 januari 2017 en 31 december 2021 drie of meer energiebesparende maatregelen uit voert. De hoogte van de premie wordt bepaald door het aantal maatregelen die je tijdens die periode uitvoert en ook door het soort woning dat je bezit. Deze bestaat uit een eenmalige bonus die kan lopen van €675 tot bijna €5000 per woning.

Vergelijk offertes

De premie van de netbeheerder is dus voor enkel zoldervloerisolatie de beste optie die je hebt en laat je de werkzaamheden uitvoeren dan kun je €6 per vierkante meter geïsoleerde vloer terugkrijgen. Tijd dus om actie te ondernemen, vooral als jouw zolder niet is verwarmd. Gebruik hier onze vergelijkingstool en ontvang snel een aantal offertes van isolatiebedrijven die voor jou deze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Zo kun je de beste kandidaat uitkiezen, je vloerisolatie laten plaatsen en je aanvraag voor de premie in gaan dienen.