Premies zonneboiler

Inhoud:

Er zijn verschillende manieren waarop jij je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kunt verminderen en natuurlijke en onuitputtelijke bronnen kunt gebruiken om energie mee op te wekken. Een zonneboiler is hier één van en door een zonneboiler te plaatsen bespaar je dus zelf op je energiekosten. Daarnaast zal je CO2-uitstoot verminderen en word je gedeeltelijk zelfvoorzienend wat betreft het verwarmen van je water. Een zonneboiler is te vergelijken met een cv-ketel alleen gebruikt deze geen elektriciteit om het water te verwarmen, maar gebruikt het de zon. Het is dus niet hetzelfde als zonnepanelen, want een zonneboiler wekt geen energie op. Het aanschaffen en in gebruik nemen van een zonneboiler wordt aangemoedigd door de Vlaamse Overheid en daarom gesteund door premies. Welke dit zijn, lees je hier.

De premie van de netbeheerder

Allereerst is er de premie van de netbeheerder voor het plaatsen van een zonneboiler. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je woning uiterlijk op 31 december 2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook moet de zonneboiler geplaatst zijn door een aannemer en deze moet vanaf 1 juli 2017 gecertificeerd zijn en dus een certificaat van bekwaamheid kunnen laten zien. Je hebt na de plaatsing 12 maanden om de aanvraag in te dienen en deze ontvang je alleen over nieuwe zonneboilers die warm sanitair tapwater aanmaken.

Het bedrag

Het bedrag dat je ontvangt als je in aanmerking komt voor de premie van de netbeheerder is €550 per vierkante meter. Het bedrag mag dan niet hoger uitkomen dan €2750 per geplaatste installatie en mag niet meer dan 40 procent van het eindbedrag innemen. Beschermde afnemers, dus afnemers die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas, hebben recht op een 20 procent verhoging van de premie.

Mogelijke combinaties bij de netbeheerder

Het laten plaatsen van een zonneboiler kan ook helpen bij het ontvangen van andere grotere premies bij de netbeheerder. De zonneboiler is dan onderdeel van een groter geheel.

  • De totaalrenovatiebonus: als jij naast het aanschaffen van je zonneboiler ook 2 of meer andere energiebesparende maatregelen treft, kun je een totaalrenovatiebonus aanvragen. De looptijd is van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2021. Tref jij tijdens deze 5 jaar 3 of meer maatregelen om je energiegebruik te verlagen, dan krijg je bovenop de premies die je hier al voor had ontvangen nogmaals een bonus. Deze kan lopen van €675 tot bijna €5000 en is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je treft en ook van het soort woning dat je hebt.
  • Burenpremie: laat je een zonneboiler plaatsen en zijn er nog 9 andere woningen in je straat of gemeente die ook energiebesparende maatregelen treffen en waarmee je en collectief kunt vormen, dan kun je een Burenpremie aanvragen. Je krijgt dan bovenop je al ontvangen premie nog €400 per woning extra.

De premie van de Vlaamse Overheid

Het is mogelijk om de premie van de netbeheerder voor je zonneboiler te combineren met de Vlaamse Verbeteringspremie. Deze premie is gebonden aan een aantal voorwaarden, die te maken hebben met je inkomen, met je woning en ook met de facturen die je indient. Mensen met een salaris hoger dan €61.270 per jaar komen hier bijvoorbeeld niet voor in aanmerking en werkzaamheden aan een woning die jonger is dan 25 jaar ook niet. Facturen die je hiervoor inlevert mogen niet ouder zijn dan 1 jaar. Voldoe je aan deze en de andere voorwaarden, dan kun je voor het plaatsen van je zonneboiler een premie ontvangen van maximaal €750.

Regionale premies

Als laatste is het nog mogelijk dat je voor je zonneboiler een premie ontvangt van je gemeente of provincie. Deze hebben op hun eigen niveau ook potjes beschikbaar gemaakt voor inwoners die graag een steentje bij willen dragen aan een beter milieu. Het is moeilijk aan te geven of jouw werkzaamheden hieronder zullen vallen, omdat elke gemeente of provincie zelf mag bepalen waar ze het geld voor willen gebruiken. Wat bij de ene gemeente dus wel wordt gesubsidieerd, wordt bij de andere gemeente misschien niet gesteund. Daarom kun je het beste met je plannen naar je gemeentehuis gaan, of het internet raadplegen, zodat je kunt achterhalen wat er in jouw woonplaats wel en niet wordt gedekt.

Vergelijk offertes

Om in aanmerking te komen voor de premie van de netbeheerder moet je je zonneboiler laten installeren door een erkend bedrijf. Je kunt bij ons gemakkelijk uitvinden welke bedrijven bij jou in de buurt geschikt zijn en hoeveel je bij hen betaalt voor het plaatsen van je zonneboiler. Je gebruikt onze vergelijkingstool, vult in een paar minuten je gegevens en details van de klus in en de tool zal je in een korte tijd een aantal offertes sturen van erkende vakmensen uit jouw omgeving. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken, het bedrijf uitkiezen dat je de beste deal aanbiedt en beginnen met het plannen voor jouw nieuwe zonneboiler.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.