Legpatronen bestrating

Vooraleer de bestrating aan te leggen zult u een keuze moeten maken uit verschillende mogelijke legpatronen. U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een standaard legpatroon, maar tegenwoordig bestaan er ook wat complexere, zeer artistieke patronen die een meerwaarde kunnen betekenen voor uw terras, tuin of oprit. In dit artikel laten we u graag even kennismaken met de populairste patronen op vlak van bestrating.

Welke verschillende legpatronen bestaan er?

In principe bestaat er vandaag de dag een werkelijk enorm groot aanbod aan mogelijke legpatronen. Indien u bijvoorbeeld uw tuin of terras wenst te laten bestraten kunt u daarvoor gebruikmaken van één van de volgende legpatronen:

  • Een legpatroon in blokverband
  • Een diagonaal verband met dubbele strek
  • Een elleboog verband
  • Een halfblok verband
  • Een halfteens verband
  • Een keper verband met strek
  • Een spiraal verband

Uiteraard bestaan er nog tal van andere legpatronen. Bespreek uw voorkeur daarom gerust met de stratenmaker en vraag hem welk patroon in uw omgeving het best tot haar recht zou komen.

Invloed legpatroon op kostprijs

U weet inmiddels dat er verschillende legpatronen bestaan waarin u de bestrating kunt laten plaatsen, maar in welke mate heeft deze nu precies een invloed op de kostprijs van de werken? Wanneer er gebruik dient te worden gemaakt van een complex legpatroon kan dat een invloed hebben op de tijd die nodig is om de bestrating te realiseren. Wat dat betreft kan er daadwerkelijk sprake zijn van een hogere kostprijs. Aan de andere kant is het dan weer zo dat steeds meer stratenmakers er voor kiezen om een prijs per vierkante meter in rekening te brengen. Het spreekt voor zich dat u in dit geval geen rekening dient te houden met extra kosten.

Het legpatroon, een persoonlijke keuze

Uiteraard dient u bij de keuze van het legpatroon rekening te houden met de plaats waar deze komt te liggen, maar over het algemeen zal uw keuze toch uiteindelijk zeer persoonlijk getint zijn. U kunt de stratenmaker of hovenier wat dat betreft dan wel om raad vragen, maar ook hij zal u vertellen dat dit volledig afhankelijk is van uw persoonlijke voorkeur.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.