Soorten stenen

Eén van de eerste keuzes die u zult moeten maken vooraleer de bestrating kan worden aangelegd heeft betrekking tot de steensoort waar gebruik van wordt gemaakt. In principe zijn enorm veel steensoorten geschikt om toe te passen bij bestrating, maar worden opritten, terrassen en tuinpaden doorgaans altijd geplaatst met:

  • Kasseien
  • Natuursteen
  • Kleiklinkers
  • Dolomiet

Kasseien

Eén van de populairste stenen waar gebruik van wordt gemaakt voor het plaatsen van een oprit zijn kasseien. Deze vrij grote stenen staan er om bekend in eerste instantie vrij stroef en donker te ogen, maar mooier te worden na verloop van tijd. Kasseien kenmerken zich door een uitstekende levensduur en zijn zeer robuust waardoor ze zeer geschikt zijn voor het toepassen in een oprit. Anderzijds is de oneffen vorm van de bestrating bij deze kasseien vaak een doorn in het oog van de fervente wandelaar. Op vlak van kostprijs kunt u bij deze steensoort rekening houden met een tarief tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter.

Natuursteen

Vandaag de dag kiezen steeds meer mensen er voor om gebruik te maken van natuursteen voor het aanbrengen van bestrating. Natuursteen is zo populair omdat het een zeer duurzaam en daardoor milieuvriendelijk product is. Dat is echter niet alles, want natuursteen kan in tal van verschillende vormen worden aangekocht. Denk bijvoorbeeld maar eens aan graniet, blauwe hardsteen, kwartsiet, basalt, leisteen en ga zo maar door. Zelfs zandsteen kan op deze manier worden toegepast voor het aanbrengen van bestrating. Let wel, voor een mooie natuursteen kunt u al snel tussen de 70 en 100 euro per vierkante meter betalen!

Kleiklinkers

Een derde steensoort waar gebruik van kan worden gemaakt is de zogenaamde kleiklinker. Deze stenen worden op extreem hoge temperaturen gebakken en beschikken over bijna dezelfde eigenschappen als natuursteen. De grote populariteit van deze steensoort komt vooral voort uit het feit dat ze zeer veelzijdig toepasbaar is. U kunt ze dan ook zowel gebruiken in het tuinpad als voor de oprit. Kleiklinkers zijn daarnaast zeer duurzaam, kenmerken zich door een uitstekende kleurvastheid en ook op vlak van diversiteit is deze steen werkelijk uitstekend te noemen. Voor kleiklinkers dient u rekening te houden met een kostprijs die kan variëren van 25 tot 50 euro.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.