Prijzen tuinaanleg

Steeds meer mensen kiezen er voor om voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van hun tuin een beroep te doen op een hovenier. Het spreekt echter voor zich dat u dan ook rekening dient te houden met de nodige kosten die hier aan zijn verbonden. In dit artikel sommen we de belangrijkste kosten graag even voor u op.

Kosten voor tuinontwerp

Laat ons om te beginnen eerst eens kijken naar de kosten die in rekening worden gebracht voor het ontwerpen van een tuin. U kunt er voor kiezen om voor dit werk een beroep te doen op een tuinarchitect, maar een hovenier kan net iets goedkoper zijn. Algemeen gezien kunt u voor het opmaken van een ontwerp rekenen op een kostprijs tussen de 250 en 500 euro. U dient er wel rekening mee te houden dat dit voor tuinen met beperkte afmetingen is. Met andere woorden, is de tuin groter dan 300 vierkante meter, dan wordt een bedrag per vierkante meter aangerekend dat rond de 2 euro is gelegen.

Kosten voor tuinaanleg

Van zodra uw tuin is ontworpen zult u over willen gaan tot het daadwerkelijk aanleggen van de tuin. De algemene kosten voor het uitvoeren van de werken die de hovenier hiervoor in rekening brengt liggen tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter. In deze kostprijs zitten de arbeidsuren alsook het gebruik van materiaal inbegrepen. Dit is echter niet het enige waar u rekening mee dient te houden. Bovenop deze kosten dient u immers ook nog rekening te houden met:

  • De kosten voor het gras, gerekend aan een kostprijs van 5 à 10 euro per vierkante meter
  • De kosten voor de beplanting, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur tussen de 12 à 28 euro per vierkante meter
  • De kosten voor het straatwerk, afhankelijk van de keuze van de steensoort tussen de 80 à 150 euro per vierkante meter
  • De kosten voor het plaatsen van een eventuele beschutting, zo’n 100 à 150 euro per meter
  • De kosten voor eventuele houten vlonders, zo’n 125 à 200 euro per vierkante meter

Kosten voor tuinonderhoud

Of u het onderhoud van uw tuin wenst uit te besteden of niet is uiteraard een keuze die u zelf moet maken. Wilt u hiervoor een beroep doen op een hovenier, dan dient u rekening te houden met een kostprijs tussen de 35 à 45 euro per uur, afhankelijk van de hovenier van uw keuze.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.