Vijver aanleggen

Steeds meer mensen kiezen er voor om in hun tuin gebruik te maken van een vijver. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. De aanwezigheid van een vijver betekent namelijk een onbetwiste meerwaarde voor uw tuin. Niet alleen kunt u genieten van de charmes van het water, daarnaast kunt u er ook nog eens vissen in stoppen of u kunt er uiteraard ook een mooi fonteintje van maken. Denkt u er ook aan om een vijver aan te leggen in uw tuin? In dat geval voorzien wij u alvast graag van enkele zeer interessante tips!

Ontwerp laten maken

Het eerste wat u moet doen wanneer u een vijver wenst aan te leggen in uw tuin is een ontwerp laten maken. De basis voor dit ontwerp wordt gevormd door de plattegrond van uw tuin. In deze plattegrond wordt de vijver gesitueerd aan de hand van een dwarsprofiel en een beplantingsplan. Vaak is dit voor veel mensen net iets te technisch waardoor ze er voor kiezen om het vijverontwerp uit te besteden aan een professionele partij. In dit geval dient u uiteraard wel rekening te houden met de nodige kosten die hieraan verbonden zijn.

Voorbereiding vijver aanleggen

Het eerste waar u rekening mee dient te houden is het feit dat er voor de realisatie van een vijver sprake is van grondverzet. U zult er dan ook (afhankelijk van de omvang van de vijver) rekening mee moeten houden dat er mogelijks een container moet worden gehuurd. Die container is noodzakelijk om overbodige grond af te voeren. Wanneer alle overbodige grond is weggevoerd zal de bodem van de vijver worden voorzien van een laag wit zand. Hou er rekening mee dat u mogelijks ook voor de bestrating in uw tuin nood heeft aan wit zand waardoor u deze voordeliger in één keer kunt bestellen. Vooraleer de vijver daadwerkelijk wordt aangelegd dient er uiteraard ook nog een controle plaats te vinden van het grondwater en kan het geen kwaad om piketpaaltjes te plaatsen.

Vijver plaatsen stappenplan

Wanneer u de voorbereidende werken allemaal heeft uitgevoerd is het tijd geworden om de vijver daadwerkelijk te gaan plaatsen. U gaat hiervoor als volgt te werk:

  1. Het graven van de vijverkuil
  2. Het aanbrengen van bodembescherming (10 cm wit zand op vlakke, horizontale stukken)
  3. Plaatsing van de vijverfolie
  4. Het aanbrengen van mogelijke randafwerking (indien van toepassing)
  5. Het vullen van de vijver

Zoals u ziet, het realiseren van een vijver in uw tuin hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en kunt u in principe perfect voor eigen rekening nemen!

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.