Veranda bouwen

Een veranda bouwen of laten maken is iets waar u beter niet zomaar over beslist. Veel mensen maken deze keuze bijzonder impulsief en hebben er nadien spijt van. Dat neemt niet weg dat een veranda een zeer aanzienlijke meerwaarde kan betekenen voor uw huis. Wilt u ook graag een dergelijke aanbouw laten bouwen of zelf maken? Hou dan altijd rekening met de punten zoals aangehaald in dit artikel.

Bouwvergunning nodig of niet?

Veel mensen die er aan denken om een veranda te bouwen gaan er automatisch van uit dat ze een bouwvergunning dienen aan te vragen. Vroeger was dat inderdaad het geval, maar per datum van 1 december 2010 is daar verandering in gekomen. Toen werd namelijk besloten om voor kleine verbouwingen geen bouwvergunning meer te verplichten. Wel is het zo dat u rekening dient te houden met het bestaan van de meldingsplicht en dat u uiteraard de nodige aandacht moet besteden aan bijvoorbeeld de voorwaarden op vlak van verkaveling en het ruimtelijke uitvoeringsplan. Wanneer het gaat om een grote constructie kunt u bij twijfel steeds contact opnemen met de stad waarin u wenst te bouwen.

Veranda zelf bouwen of niet?

Het kan op het eerste zicht een goed idee lijken op uw veranda zelf te gaan bouwen. Op z’n minst bespaart u hier een behoorlijk groot aantal kosten mee, maar niet iedereen heeft de nodige kennis voor handen om een dergelijke constructie zelf te realiseren. In ieder geval, indien u zelf een veranda gaat bouwen is het belangrijk om naast de constructie ook rekening te houden met andere factoren, zoals een mogelijke verwarmingsbron plaatsen, elektriciteit aanleggen en ga zo maar door. Hou ook hier dus altijd rekening mee indien u een veranda zelf besluit te bouwen.

Waar rekening mee houden bij een veranda bouwen?

Of u er nu voor kiest om zelf een veranda te bouwen of de bouw uit te besteden aan een professionele vakman, u dient steeds rekening te houden met de volgende zaken:

  • Uit welk materiaal dient de constructie te bestaan?
  • Wat is de functie van de veranda (in gebruik als woonveranda of eerder als serre)
  • Waar zal de veranda precies geplaatst worden (in het noorden, oosten, westen of zuiden)
  • Dient er rekening te worden gehouden met een verwarmingsbron en (extra) isolatie?

Door met al deze punten rekening te houden kunt u er steeds zeker van zijn dat de veranda van uw keuze perfect aan uw verwachtingen zal weten te voldoen.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.