Veranda of toch serre?

Een veranda kan gebouwd worden met verschillende doelen voor ogen. U kunt bijvoorbeeld op zoek zijn naar een extra ruimte om te genieten van het zonnetje, maar anderzijds kunt u ook gewoon een leuke plaats zoeken op uw planten en bloemen te laten overwinteren. In het laatste geval kan een eenvoudige veranda dan wel volstaan, het is misschien toch interessanter om te kiezen voor het plaatsen van een serre. Zo voorziet u een optimale locatie voor uw bloemen en planten en dat zonder u een grote investering dient te realiseren.

Grote kosten bij bouw van een veranda

Wanneer de bouw van een veranda plaatsvindt zult u rekening moeten houden met verschillende kosten. Velen denken dat alleen de structuur van de aanbouw een grote kost vormt, maar dat is niet altijd het geval, in tegendeel. Wanneer u er voor kiest om een echte veranda te realiseren zal het namelijk niet altijd volstaan om gebruik te maken van een gewone structuur met een glazen dakbedekking. Een extra verwarmingsbron zoals vloerverwarming kan dan absoluut noodzakelijk zijn, maar ook daar zijn de nodige kosten aan verbonden.

Is de keuze voor een serre interessanter?

Een serre wordt over het algemeen steeds vervaardigd uit PVC. Dat is interessant omdat op die manier de kostprijs van de aanbouw aanzienlijk kan worden beperkt. Daar komt bij dat bij een zuidelijk gerichte serre er nooit nood is aan een extra verwarmingsbron waardoor niet alleen kan worden bespaard op de éénmalige investering, maar ook op het energieverbruik. U dient er alleen rekening mee te houden dat u voldoende ruimte beschikbaar heeft voor een serre. U bent in dit geval ook zeker niet verplicht om deze tegen de woning aan te bouwen, maar u kunt ze ook gewoon los in de tuin integreren.

Wanneer kiezen voor een serre?

De keuze voor een serre in plaats van een veranda is in bepaalde gevallen veel interessanter, namelijk:

  • Wanneer u de aanbouw toch uitsluitend zult gebruiken voor bloemen en planten
  • Wanneer u eerder op zoek bent naar een onafhankelijke constructie
  • Indien u de kostprijs van uw project gevoelig wenst te verlagen

Het mag dan ook duidelijk zijn, denk vooraleer een veranda of serre te plaatsen steeds goed na over de precieze functie die het zal moeten invullen.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.