Nederland is middels drie provincies maar liefst verbonden met ons zuiderbuurland België. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel Nederlanders over de grens een leuk optrekje zoeken in hun pensioen, maar ook wanneer zij nog werkzaam zijn in Nederland. U kunt in België niet zomaar even geld lenen door een e-mail te verzenden of een offerte aan te vragen. In dit artikel zullen daarom de verschillen bij het afsluiten van een hypotheek aan de orde komen.
De Belgische woningwaarde
Wanneer in Nederland een hypotheek wordt afgesloten, zal een bank altijd kijken naar uw inkomen en de woningwaarde van uw koopwoning. Voor dit laatste punt huurt de geldverstrekker een taxateur in. Hierbij wordt uitgegaan van de executiewaarde van uw pand. In België daarentegen wordt gekeken naar de ligging van het pand en de interesse van andere kopers in de woning om de woningwaarde van desbetreffende woning vast te stellen. Door huizen met elkaar te vergelijken, weet u wat uw woning waard zal zijn onder normale verkoopomstandigheden.
Een Nederlander in België
Als Nederlander kunt u niet goedkoper geld lenen in België dan u in Nederland zou doen. Wel krijgt u over de landsgrenzen heen een breder aanbod bij het kiezen van de voor u geschikte lening. Bij het lenen van geld wordt u daarnaast in België niet bij het BKR geregistreerd, want de Belgen werken niet met een dergelijke organisatie. Hypotheken worden in België door een notaris beschreven en worden eveneens streng gecontroleerd. U moet dus wel aan een aantal voorwaarden voldoen, maar een hypotheek in België brengt ook weer nieuwe voordelen met zich mee.
Voor- en nadelen Belgische hypotheek
De huizenprijzen in België zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Vandaar dat veel Nederlanders de stap maken om zich in België te vestigen. Eveneens is de vastgoedmarkt stabieler in ons buurland. Dit is te verklaren door diverse subsidies, die voorheen door de Vlaamse regering werden aangeboden aan woningkopers, zoals de renovatiepremie, de hypotheekrente aftrek en groene stroom certificaten. Hierdoor was er geld om te investeren in vastgoed. De belangrijkste voordelen van een Belgische hypotheek zijn daarom:
- De hypotheekrente in België is in bepaalde omstandigheden aftrekbaar.
- Een hypotheek kan in België afgesloten worden tot 125 procent van de woningwaarde, wanneer u in Nederland werkzaam bent en hier inkomstenbelasting betaalt.
- Wanneer u uw vermogen in België belegt, betaalt u minder roerende voorheffing.
- Er is geen afsluitprovisie.
- Belasting betaalt u in Nederland.
In België of Nederland hypotheek aanvragen?
U kunt vaker kiezen als u in België gaat wonen of u in België of in Nederland een hypotheek aanvraagt. U hoeft namelijk niet bij een Belgische bank een hypotheek af te sluiten. Werkt u bijvoorbeeld nog in Nederland, dan gelden op financieel gebied de Nederlandse wetten waardoor Nederlandse geldverstrekkers u sneller een hypotheek zullen aanbieden dan de Belgen. Fiscaal is er bijna geen verschil tussen Belgische en Nederlandse banken. Het voordeel van een Belgische bank zou kunnen zijn dat deze meer inzicht heeft in de woningmarkt van België, maar veel Nederlandse banken hebben ook een speciale afdeling gericht op de buitenlandse huizenmarkt en ze zijn vaak bekend met moeilijkheden die gepaard gaan met buitenlandse verhuizingen.
De hypotheekvormen in België
De hypotheekvorm bepaalt hoe u uw lening afbetaalt. In België vindt u ook meerdere hypotheekvormen:
- Aflossingsvrije hypotheek
- Annuïteitenhypotheek
- Beleggingshypotheek
- Effectenhypotheek
- Hybride hypotheek
- Garantiehypotheek
- Lineaire hypotheek
- Levenhypotheek
Nederlandse hypotheek in België?
U kunt dus in Nederland werkzaam zijn, maar in België een hypotheek aanvragen. Kunt u echter ook met een Nederlandse hypotheek in België een huis kopen? Nederlandse banken verstrekken normalerwijze geen hypotheken meer op Belgisch onroerend goed. Deze hypotheek moet u in een Belgische bank afsluiten, maar houd hierbij wel rekening dat sommige Belgische banken het niet goed vinden als al uw inkomsten in Nederland verdiend worden.