Home » Energie » Cv ketel » HR ketel

HR ketel

 
HR ketel nodig? Vergelijk eerst

Hr ketel

Wat is een hr-ketel?

Een Hr-ketel, voluit hoogrendementsketel genoemd, is een cv-ketel die verwarmt op gas en die in vergelijking met een traditionele cv-ketel een veel hoger rendement heeft. Hr-ketels kwamen begin jaren 1980 op de markt.

Wat maakt een hr-ketel beter dan een traditionele cv-ketel?

In vergelijking met een traditionele cv-ketel heeft een hr-ketel heel wat voordelen.
De voordelen van een hr-ketel op een rijtje:

  • Stijlvol
  • Licht gewicht
  • Erg hoge verwarmingsprestaties
  • Leid tot lagere energierekening

Hoe werken hr-ketels?

Hr-ketels zijn in staat warmte-energie te hergebruiken die anders verloren zou gaan.

Traditionele cv-ketels hebben één verbrandingskamer om water te verwarmen. Wanneer de traditionele cv-ketel water verwarmt, worden rookgassen geproduceerd. Deze rookgassen worden uit de woning verwijderd via de schouw.

Het nadeel van dit systeem is dat waardevolle, nuttige warmte energie van de rookgassen verloren gaat in de open lucht. Het zou veel nuttiger zijn mocht de warmte van deze rookgassen kunnen gerecupereerd worden. Dit in plaats van nog meer nieuwe energie op te wekken.

Dit is het moment waar hr-ketels om de hoek komen kijken. Ze kanaliseren de warmte van de rookgassen voordat ze uit de schouw verdwijnen. En vervolgens proberen ze zoveel mogelijk van de warmte-energie die in de rookgassen zit te hergebruiken om de woning mee te verwarmen.

Er zijn 2 manieren waarop hr-ketels doen dit. Ze kunnen ofwel door middel van een grotere warmtewisselaar meer van de nuttige warmte gassen opvangen of ze kunnen de nuttige warmte die in de rookgassen zit  naar een tweede warmtewisselaar sturen.

Met de warmte-energie uit de rookgassen die hergebruikt wordt verwarmt men ook weer water in de ketel. Wanneer de rookgassen uiteindelijk het pand verlaten via de schouw, doen ze dit met een veel lagere temperatuur dan dat ze dit bij een traditionele cv-ketel doen. Dit is het beste bewijs dat er meer nuttige warmte-energie is gebruikt.