Lagetemperatuurketel

Velen willen in hun woning gebruikmaken van een zo efficiënt en comfortabel mogelijk verwarmingssysteem. Wat dat betreft biedt een systeem met centrale verwarming ongetwijfeld een interessante mogelijkheid. Door de jaren heen zijn er verschillende ketels verschenen waar u bij een dergelijk systeem gebruik van kunt maken. Eén van deze ketels is de lagetemperatuurketel. Deze doet een beetje denken aan de traditionele ketel, maar beschikt over een hoger rendement waardoor er minder stookkosten gemaakt dienen te worden.

Lage temperatuur

Zoals de naam reeds laat vermoeden is de temperatuur van het water in de lagetemperatuurketel relatief aan de lage kant. Het water welke zich in de ketel bevindt wordt namelijk slechts opgewarmd tot een temperatuur van 35 à 40 graden. Dat lijkt op het eerste zicht zeer weinig, maar toch is deze temperatuur voldoende om uw woning van de nodige warmte te voorzien. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een beperktere temperatuur spreekt het verder voor zich dat dit een grote impact heeft op de geproduceerde stookkosten.

Aanpassing van verwarmingselementen

Uiteraard heeft de relatief lage temperatuur van deze ketel een invloed op de rest van het centrale verwarming systeem. De verwarmingselementen die zich doorheen de woning bevinden zullen hier dan ook op aangepast dienen te worden. Het wordt bij het gebruik van een lagetemperatuurketel altijd aangeraden om vloer- of wandverwarming toe te passen. Hierdoor wordt namelijk het meest optimale rendement behaald. In het merendeel van de gevallen wordt in deze situatie hoe dan ook altijd gewerkt met een zogenaamde slimme thermostaat die beschikt over een buitensensor. Hierdoor kan de verwarmingscyclus op zeer efficiënte wijze worden ingesteld.

De keuze voor een lagetemperatuurketel

Wanneer zou u er nu voor moeten kiezen om gebruik te maken van een lagetemperatuurketel? Indien u een relatief kleine of middelgrote woning heeft kan deze ketel er prima voor zorgen dat u beschikt over een aangenaam warm binnenklimaat. Daar staat tegenover dat de kostprijs van een lagetemperatuurketel hoger ligt ten opzichte van een standaard CV-ketel, maar anderzijds wordt deze hogere kostprijs wel gecompenseerd door de aanzienlijk lagere stookkosten.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.