Soorten CV ketels

Eén van de belangrijkste keuzes die u zult moeten maken bij het plaatsen van centrale verwarming is die van de ketel. Er bestaan tegenwoordig in principe vier verschillende ketels die zich hiervoor lenen, namelijk:

  • De hoogrendementsketel
  • De condensatieketel
  • De warmtepomp verwarmingsketel
  • De zonneboiler

In dit artikel voorzien we u per ketel van de voor- en nadelen waardoor u probleemloos kunt achterhalen welke u bij voorkeur in uw huis zult willen laten installeren.

De hoogrendementsketel

Deze ketels zijn zo interessant omdat ze over een aanzienlijk hoger rendement beschikken in vergelijking met bijvoorbeeld een conventionele gasketel. Opvallend detail is dat er op deze ketels altijd een label wordt gekleed. Het HR+ label geeft aan dat het een aardgasketel betreft terwijl het zogenaamde Optimaz label duidelijk maakt dat het een stookolieketel betreft.

Condensatieketel

De condensatieketel is een moderne verwarmingsketel die eveneens gestookt kan worden met behulp van aardgas en stookolie. Het voordeel van deze ketel is dat ze door de waterdamp die wordt geproduceerd door de rookgassen om te zetten in warmte werkelijk een optimaal rendement weet te produceren.

Warmtepomp verwarmingsketel en zonneboiler

Wanneer u gebruik wenst te maken van een systeem met centrale verwarming, maar u tegelijkertijd ook graag wenst te besparen op de stookkosten kan het interessant zijn om te kiezen voor een warmtepomp verwarmingsketel. Het nadeel van deze CV ketel is echter dat er relatief hoge kosten aan het systeem zijn verbonden, maar dat wordt mede door de energiebesparing reeds na enkele jaren terugverdiend. Globaal gezien kunnen gebruikers van een dergelijk systeem dan ook rekenen op 50 procent minder stookkosten. Tot slot is er ook nog de zogenaamde zonneboiler die in een combi systeem perfect kan toegepast worden als centrale verwarming.

Bent u een vakman?
Probeer dan gratis 14 dagen lang onze service: gratis aanmelden.